A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Advertisements

A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Buczkó Erika r. alezredes
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt.
Gázpalack lopások márciusában észlelte hatóságunk, hogy kisboltoknál, vegyeskereskedéseknél üzemeltetett gázcsere telepek sérelmére.
A rablás nyomozása.
Stádiumok
Az elkövetők.
A felnőtt korúak ügyeiben alkalmazott közvetítői eljárás (mediáció) Magyarországon dr. Törzs Edit április 28. „A helyreállító igazságszolgáltatás.
A kapcsolattartás szabályozása
Gradwohl Roland GRROAAT.PTE PTE–ÁJK Jogi bitorlás fogalma A szerzőt a művéhez kapcsoló érdekek védelmét abszolút szerkezetű jogviszony biztosítja.
Büntetőeljárás-jog.
Erdődi László, PhD, CEH, SSCP
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
A számítógépes bűnözés
A hivatalos eljárás büntetőjogi védelmének új szabályai: a közigazgatás működésébe vetett bizalom, a hivatalos és közfeladatot ellátó személyek különleges.
A különös részi szerkezeti változások tematikája
Az emberi élet, a nemi és családi kapcsolatok, valamint a természet új Btk. szerinti védelme január 10. dr. Tisza-Papp Judit, főosztályvezető-helyettes.
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Jogi személyek és büntetőjog
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Változások a szabálysértési jogban
Az egyes kábítószerek csekély és jelentős mennyisége Kábítószer neve Csekély mennyiség Jelentős mennyiség THC1 g alatt20 g felett Amphetamin0,5 g alatt10.
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
Kártérítési felelősség
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Dombos Tamás (Közép-európai Egyetem)
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Polgári jog 2. Birtokjog.
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Mediátor képzés Kártérítés.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Sikkasztás A Győri Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el sikkasztás valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette.
Sajtótájékoztató
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Kábítószer a magyar jogban
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
AZ ÁLLATORVOS BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉGE
A fordítás és tolmácsolás polgári jogi és büntetőjogi következményeiről Bajcsi Péter április 19.
Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen.
XVII. ker. Rendőrkapitányság
Korszerû IT Biztonságtechnika Számonkérés Szorgalmi feladatok hétrõl-hétre  Óra kezdésig kell elküldeni nekem Félév-végi vizsga ZH  100.
Igazságügyi pszichiáter szerepe a büntetőeljárás rendőri szakában
A köztisztviselők jogállásáról…
CIGARETTA CSEMPÉSZET ELLENI HARC KOMMUNIKÁCIÓJA „Vám-és Pénzügyőrség - A gazdaság védelmében, mindannyiunk érdekében” VPÉARP 2010.
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Pénzmosás visszaszorításáról információbiztonsági szemmel Budapest, november 19. Dr. Dósa Imre.
NYITOTT BÍRÓSÁGOK PROGRAM
Tájékoztatás a gyermekkori és fiatalkori bűnelkövetés megyei helyzetéről a jegyzők és a gyermekjóléti szolgálatok adatszolgáltatása tükrében. Vajdáné Kovács.
Bűnmegelőzési módszerek a növekvő migráció tükrében Kiss Tibor rendőr főhadnagy Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály.
Anyagi javak tisztelete BE. 12. EKE Bibliaiskola Malik Péter Károly Lucfalva, március 21.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Viselkedés alapú kockázatkezelés a pénzintézeti csalások megelőzésében Weissmüller Gábor Magyar Bankszövetség, Csalás Elleni Minkacsoport vezetője
Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.
Bűncselekményekkel kapcsolatos alapismeretek
Beszámoló a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság évi munkájáról
Az első fokú bíróság határozatai
A kényszerintézkedések
Tulajdonjog. Polgári jog.
Büntetőjog különös rész április 26..
Nagy Attila A szerződések ellenőrzése és a büntetőjog kapcsolata
Előadás másolata:

A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása I.

A lopás nyomozása Az egyik legrégebben pönalizált bűncselekmény. A lopás, mint elvétel örök (elvétel-elvitel megkülönböztetése!), de az idők folyamán folyamatosan új módszerek és ezért új minősítő körülmények alakultak ki, illetve kerültek szabályozásra

Elvétel-elvitel I. Az elvétel a dolog tulajdonjogának végleges megváltoztatása, a dolog tulajdonosa azt már nem tudja „visszaszerezni”! A cselekmény befejezett. Rendkívül nagy jelentősége van a minősítésnél, az elvétel megtörténtét ezért minden esetben külön kell vizsgálni (pl. önkiszolgáló bolt-gyártelep)

Elvétel-elvitel II. Megértésének dogmatikai jelentősége is van: Befejezett bűncselekményhez utóbb nem járulhat minősítő körülmény(pl. dolog elleni erőszak)! „Lopós” szatyor használata önkiszolgáló boltban

Áruházi lopás

Korabeli bűnügyi nyilvántartás és névjegyzék kategóriái (1896) tolvaj, zsebtolvaj, alkalmi tolvaj, betörő tolvaj, besurranó tolvaj, orgazda tolvaj + betörők, helybeli és utazó zsebtolvajok, alkalmi, szokásos, bolti és besurranó tolvajok, kéjtolvajnők

…és ma Besurranás Trükkös lopás Markecolás Zsebtolvajlás Betörés Gépkocsi feltörés Gépkocsi lopás Stb.!!

Btk. 316.§ lopás 316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el. (2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást a) bűnszövetségben, b) közveszély színhelyén, c) üzletszerűen, d) dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -, e) f) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve, g) hamis vagy lopott kulcs használatával, h) lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére, i) zsebtolvajlás útján, j) követik el.

Btk. 316.§ lopás A személyi vagyont károsító lopás, sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés, rongálás, jogtalan elsajátítás, orgazdaság, valamint jármű önkényes elvétele miatt az elkövető csak magánindítványra büntethető, ha a sértett a hozzátartozója.

Btk. 316.§ lopás Szándékos, célzatos bűncselekmény, amelyet bárki elkövethet. Ellopni csak dolgot lehet! Az elkövetési módnak és helynek egyes esetekben a lopási cselekmény minősítését befolyásoló szerepe van. Kár (érték) szerepe: 50.001 Ft vagy alatta, minősítő körülménnyel. Meghatározása: kiskereskedelmi ár (ÁFA!)

Btk. 316.§ lopás Axióma: az elkövető mindig a lehető legnagyobb értékű dolog megszerzésére törekszik! Kisérletnél elvétel-elvitel problematika, vizsgálni és bizonyítani kell, hogy az elkövető ténylegesen mit tudott volna elvinni a helyszínről!

A célzat bizonyítása A célzat bebizonyítása nékül a lopás nem állapítható meg! A tolvaj cselekmény utáni magatartása ill. a lopott dolog sorsának alakulása az, amiből a célzatra következtethetünk. A gyanúsított a dolgot: eladja, értékesítésre felajánlja, elzálogosítja, elrejti, átalakítja, feldolgozza, egybedolgozza, beépíti, állagában változtatást eszközöl.

A nyomozás során bizonyítandó kérdések I A nyomozás során bizonyítandó kérdések I. A bűncselekmény tárgyával kapcsolatban Mi az elkövetés tárgya Mi az eltulajdonított dolog megnevezése, mennyisége Mekkora a keletkezett kár (érték) pontosan (szakértőt csak, ha muszály…) Mi történt az ellopott dologgal Hol van az ellopott dolog Ki a sértett (a sértett és a tulajdonos ugyanazon személy-e)

A nyomozás során bizonyítandó kérdések II A nyomozás során bizonyítandó kérdések II. A bűncselekmény tárgyi oldalával kapcsolatosan Hol történt a bűncselekmény Mikor követték el a lopást Hogyan jutott az elkövető az ellopott dologhoz Milyen módon Milyen körülmények között hajtották végre a lopást Milyen eszközök felhasználásával Milyen előkészületi cselekmények történtek Hogyan értékesítették a megszerzett javakat

A nyomozás során bizonyítandó kérdések III A nyomozás során bizonyítandó kérdések III. A bűncselekmény alanyával kapcsolatosan Ki vagy kik követték el a lopást Milyen az elkövetőnek a sértetthez való viszonya Volt-e bűnszövetség Részesek, orgazdák, tippadók, segítők a cselekmény előtt és után

A nyomozás során bizonyítandó kérdések III A nyomozás során bizonyítandó kérdések III. A bűncselekmény alanyi oldalával kapcsolatban Mi volt az idegen dolog elvételének a célja Mire irányult a tettes szándéka Mi motiválta a cselekmény elkövetését Vállalta-e az elkövető a kár megtérítését Van-e az elkövetőnek olyan vagyona, amely fedezi a kár megtérítését, a polgári jogi igényt

A nyomozás során bizonyítandó kérdések IV A nyomozás során bizonyítandó kérdések IV. (a gyakorlat által teljesen elfeledve…) Mi tette lehetővé a lopást Mi könnyítette meg annak végrehajtását Milyen intézkedéseket kell tenni a bűnismétlés megkadályozása érdekében

Zseblopás

Zseblopás I. Bármilyen érték eltulajdonítása esetén bűncselekmény! „Klasszikus” felállás: figyelő takaró nyúló Minden helyen ahol sok ember tartózkodik! (pl.BKV, gyorsétterem) A bizonyítása csak tettenéréssel, összehangolt munka - figyelés - eredményeképp.

Zseblopás II. Figyelem elterelése: verekedés, veszekedés színlelése (általában zárt térben, tömegközlekedési eszközön) Egyedi módszerek: régi ismerősnek magát kiadva, külföldinek magát kiadva, „meg tudlak-e emelni”, gyermek(!) igénybe vétele