Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II."— Előadás másolata:

1 A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II.

2 Betöréses lopás

3 Betöréses lopás Lopási szándékkal történő jogtalan és erőszakos behatolás, amely minden esetben zárt helyiségbe irányul (lakás, nyaraló, raktár, üzlet stb.) Az erőszak az elkövető előtt álló akadályok legyőzését szolgálja Szakmai ismeretek Technikai eszközök felhasználásával elkerülhető Fizikai adottságok a behatolás nyílt erőszakos jellege

4 Betöréses lopás Ajtó-ablak zármegrongálás (Az álkulcs használata is betörés! A bennmaradással megvalósított cselekmény is betörés, ha az elkövető a kijutás érdekében alkalmaz erőszakot!) Lakat lefűrészelés, lefeszítés, levágás Kirakatbetörés (üvegvágó, üvegbezúzás, pattintás) Páncélszekrény felnyitása (ma már nem annyira jellemző) Falbontás

5 Betöréses lopás A bizonyítás tárgya
A betöréses lopás is lopás (elvétel, célzat!) A lopást kell bizonyítani, majd meg kell állapítani a minősítő körülményeket: Helyiségbe jogtalanul behatolva A megőrzésre szolgáló zárat vagy készüléket feltörve Hamis vagy lopott kulccsal felnyitva követték el stb.

6 Betöréses lopás Az elkövetési módszert befolyásoló tényezők
A nyomozás csak akkor lehet eredményes, ha tisztában vagyunk a módszerekkel! A módszert a végrehajtó adottságai és a végrehajtás lehetőségei együttesen alakítják ki. Befolyásolja az elkövető: Egyénisége Szellemi, fizikai képességei Szakmai ismeretei Bűnözésben való jártassága

7 Betöréses lopás Óvatossági törekvések
Biztosítani akarják az elkövetés közbeni zavartalanságot, titokban maradást (időpont, öltözködés, tudatos félrevezetés!) A bűncselekmény gyors és zajtalan végrehajtására törekednek A helyszínen a lehető legkisebb kutatással próbálnak hozzájutni az értékekhez A helyszíni elváltozásokat a későbbi felfedezés céljával igyekeznek visszaállítani

8 Betöréses lopás Óvatossági törekvések II.
Ujjnyomok ellen kesztyű, nyomkövető kutyák ellen, bors, paprika egyéb vegyianyag kiszórása Gyakori a helyszín vízzel történő elárasztása, felgyújtása Az elkövetés során használt cipő, ruha megsemmisítése Félrevezető nyomok létrehozása Alibiről történő gondoskodás

9 Betöréses lopás A helyszín
Helyszines bűncselekmény, a szemle megtartása kötelező! Minden más intézkedést megelőz, az összes többi nyomozati cselekmény kiindulópontja. A helyszín: Zárt Rendszerint nyomgazdag Kiemelt jelentősége van a behatolás módja megállapításának! Gyors felfedezés esetén nyomon üldözés!

10 A gépjárműfinanszírozással kapcsolatos bűncselekmények nyomozása

11 kb. 3000 bűncselekménnyel érintett gépkocsi kb. 5 milliárd Ft kár
Statisztikai adatok kb bűncselekménnyel érintett gépkocsi kb. 5 milliárd Ft kár eredményes eljárások száma: !? (eredményes eljárás=elkövető elítélve+kár megtérítve !) Mi az eredménytelen eljárások oka?

12 Általános okok Létszámhiányból adódó leterheltség Szakmai tapasztalatlanság Szakmai érdektelenség

13 A bűncselekmény típushoz köthető okok
A bűncselekményt megelőzi vagy része a bűncselekmény elkövetésének a polgári jogi (hitel vagy lízing)szerződés. A szerződések (konkrét szerződés+”Általános szerződési feltételek” is!) formai-tartalmi elemei vizsgálatának hiánya. Ötletszerű, átgondolatlan, szakszerűtlen nyomozás!

14 Miért fontos a szerződések vizsgálata?
„Keretdiszpozíciók” (a szerződések tartalma dönti el a történeti tényállás jogi minősítését az eljárás során). A jogi minősítésnek megfelelően kell a nyomozást tervezni és lefolytatni. Alaptalan nyomozások megelőzése. Illetékesség (a vagyon elleni bűncselekmény és a vele valódi halmazatban álló okirat-hamisítás nyomozása során mindig a vagyon elleni bűncselekmény elkövetési helye határozza meg az illetékességet!).

15 A finanszírozás folyamata
Bank Hitelintézet Lízingtársaság Nem találkozik az ügyféllel. A kereskedővel és/vagy a hitelügyintézővel áll kapcsolatban. (szerződés!) Kereskedő „Okosan autót” Bt. Hitelügyintéző „Credit Homeless” Kft Csak ők találkoznak az ügyféllel! Ügyfél Nem minden ügyfél bűnöző! A gyakorlatban ez az alábbi séma szerint szokott lejátszódni: az ügyfél besétál a kereskedőhöz, kiválaszt egy autót, a kereskedőn keresztül hitelt igényel a finanszírozótól, a finanszírozó anélkül, hogy találkozna az ügyféllel, a benyújtott okmányok alapján megvizsgálja a hitelkérelmet, majd jóváhagyja. Ezt követően az ügyfél a kereskedőnél konstrukciótól függően megköti a szerződés(eke)t, a finanszírozó utalja a hitelösszeget, az ügyfél pedig átveszi az autót.

16 Milyen bűncselekmények gyanúja merülhet fel?
Csalás Sikkasztás Hitelsértés Jármű önkényes elvétele – hibás nézet! Tartozás fedezetének elvonása – hibás nézet! Célszerű lenne minden esetben a 23/2003. (VI.24) BM-IM együttes rendelet 115. §-ban meghatározott nyomozati tervet készíteni!

17 Szerződés szerint megkülönböztetve
Csalás – hitel és lízingszerződés kötése esetén egyaránt elkövethető! Sikkasztás – csak lízingszerződést kötő ügyfél vagy harmadik személy követheti el Hitelsértés – elkövetője csak hitelszerződést kötő tulajdonos lehet Taktika: az első verzió mindig az legyen, hogy csalás történt!

18 Csalás A legnehezebben bizonyítható bűncselekmény Az elkövető szándékát kell bizonyítani, amire aktuális tudattartamából lehet következtetést levonni. Az elkövető célja: a gépkocsi csalárd módon történő megszerzése, ami szinte mindig tévedésbe ejtéssel történik.

19 Mire irányulhat a tévedésbe ejtés?

20 A szerződést aláíró személyére!

21

22 A szerződést aláíró fizetőkészségére!

23

24 A szerződést aláíró fizetőképességére!

25

26 Ibolya Tibor: A gépjármű-finanszírozással kapcsolatos bűncselekmények nyomozásáról. Rendészeti Szemle évi 11. szám


Letölteni ppt "A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések