Klinikai gyermeklélektan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Advertisements

A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Első előadás.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
BEVEZETÉS A PSZICHIÁTRIÁBA
Iskolai magatartási zavarok homeopátiás kezelése
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Alkoholizmus.
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
Mivel foglalkozik a pszichológia?
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
Rokszin Mónika Pszichológus
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Vezetés – Vezetési Stílusok
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia mint tudomány
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
A PSZICHIÁTRIA ALAPVONALAI
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Neuropszichológiai vizsgálatok az igazságügyi pszichológiai gyakorlatban Pataky Ilona December 2.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
DIFFERENCIÁLÓ PEDAGÓGIA
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Pszichológiai Ismeretek
Gyermekpszichiátriai zavarok felismerése és szerepe a különleges gondozást igénylő esetekben dr. Farkas Edina gyermekpszichiáter.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
Az agressziókezelés elmélete és gyakorlata
Az antiszociális viselkedés és a magatartászavar gyerekekben és fiatalokban: felismerés, intervenció és kezelés NICE Clinical Guidline 158 guidance.nice.org.uk/cg158.
Gyermek - pszichoszomatika
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Szociálpedagógus képzés II. évfolyam I. félév A szociális munka egyénekkel és családokkal című kötet.
Speciális gyermekvédelem
Magatartászavarok és agressziókezelés
Személyiségfejlődési zavarok
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Mentális zavarok osztályozási rendszere
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Az idősödés pszichológiai és pszichiátriai aspektusai
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Klinikai gyermeklélektan Sztancsik Veronika

Ajánlott irodalom (töredéke) (A * jelűek kötelezők) *BNO-10 zsebkönyv DSM-IV meghatározásokkal, Animula, Budapest, 1996. Bowlby, J.: A biztos bázis - A kötődéselmélet klinikai alkalmazásai, Animula, Budapest, 2009. *Fónagy P.: A kötődés generációs átvitele: egy új elmélet, Thalassa folyóirat, 2003/2-3, p83-106 Freud, A.: Normalitás és patológia a gyermekkorban, Animula, Budapest, (évszám megjelölése nélkül) p39-71. Halász A. – Ingusz I.: A pszichoterápiák néhány speciális alkalmazási területe, A gyermekpszichoterápiák in: A pszichoterápia tankönyve, Medicina, Budapest, 2000 p423-445. Klaniczay S.: Esetek a gyermekpszichoterápia területéről, Bárczi Gusztáv GyTF, Budapest, 1999. Ranschburg, J.: Egy új tudományág (a fejlődési pszichopatológia) születéséről, Pszichológia, 1989/3. *Ranschburg J.: Pszichológiai rendellenességek gyermekkorban, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1998. Stern, D. N.: A csecsemő személyközi világa, Animula, Budapest, évszám nélkül, eredeti:1985. *Trull, T. J. és Phares, E. J.: Klinikai pszichológia, Osiris, 2001 p682-718. Vetró Á. (szerk.): Gyermek- és ifjúságpszichiátria, Medicina, Budapest, 2008. Vikár A. – Vikár Gy. – Székács E. (szerk): Dinamikus gyermekpszichiátria, 2. átdolgozott kiadás, Medicina, Budapest, 2007. Virág T.: Örökbe fogadott… Gyermekanalitikus tanulmányok, Animula, Budapest, 1996. Winnicott, D. W.: Játszás és valóság, Animula, Budapest, évszám nélkül, eredeti mű:1971.

A klinikai gyermeklélektan tárgya, sajátosságai /1. A pszichológia pszichopatológiai tüneteket, vagy klinikai mentális zavarokat mutató gyermekekkel és serdülőkkel foglalkozó ága. (Trull-Phares) „Olyan kutatási terület, amely a gyermek fizikai és pszichés jóllétével kapcsolatos kérdések széles körével foglalkozik, beleértve a betegségek viselkedési és érzelmi velejáróit, a pszichológus szerepét a gyermekgyógyászatban, valamint az egészségvédelem és betegségmegelőzés kérdéseit egészségesek körében.” (Roberts-Maddux-Wright)

A klinikai gyermeklélektan tárgya, sajátosságai /2. Fealadatai: pszichés/mentális állapot, pszichés problémák felmérése, pszichodiagnosztikai eszközökkel együttműködés orvossal, pszichiáterrel, társszakmákkal pszichés kezelési javaslat – kompetenciától függően kezelés utánkövetés kutatás, szakirodalmi tájékozódás, továbbképződés (tudományosan megalapozott, szakmailag felkészült munkavégzés)

A klinikai gyermeklélektan tárgya, sajátosságai /3. Különbségek a felnőttel foglalkozó klinikai pszichológushoz képest: Eszközök Betegség-belátás A gyermek sajátos függő helyzete Fejlettség figyelembe vétele Öngyógyító potenciál Minimális beavatkozás

Fejlődéslélektani szemlélet a fejlődés aktív, dinamikus folyamat… hasonló fejlődési problémák (is) különböző kimenetelhez vezethetnek különböző fejlődési problémák vezethetnek ugyanahhoz a kimenetelhez a fejlődési folyamatok és kudarcok kölcsönhatásba léphetnek egymással a fejlődési folyamatok és a környezet függnek egymástól, mindegyik befolyásolja a másikat, nem lehet őket külön szemlélni

Ki a normális? Klinikai zavar: kóros, normálistól eltérőnek minősített. (Társadalom által.) A normalitás csak konvenció/megegyezés kérdése! Konformista? Átlagos? Annak érzi magát? Egészséges?

Klinikai zavarok gyermekkorban A diagnosztizálás során nem lehet figyelmen kívül hagyni: A felmerülő akadályok/kihívások korra jellemző kezelési módjait, ezek hatékonyságát. A gyerek önmagára és másokra irányuló érzelmeinek minőségét, intenzitását, ezek kifejezésének színvonalát, a viselkedés árnyaltságát.

A klinikai gyermeklélektan történetének néhány magyar vonatkozása 1899, 1906: Ranschburg Pál laboratóriuma 1929: Gyógypedagógiai Nevelési és Pályaválasztási Tanácsadó Nevelési Tanácsadók Gyermek Ideggondozó-i hálózat

Egészséges/patológiás fejlődést befolyásoló tényezők Genetikai adottságok Veleszületett adottságok Temperamentum Központi ir betegségei, sérülései Pszicho-neuroimmunológiai folyamatok Család jellemzői Szociokulturális tényezők

A pszichés zavarok kialakulásának elméleti modelljei Pszichodinamikus megközelítések Behaviorizmus Kognitív Humanisztikus Rendszerszemlélet Fejlődési pszichopatológia – interakciós fejlődési modell

A főbb klinikai pszichológiai irányzatok pszichopatológiás folyamatokat magyarázó megközelítései (pszichodinamikus, behaviorista, kognitív, humanisztikus, rendszerszemléletű) Miben más a fejlődéslélektani szempontú pszichopatológia szemlélete? Önálló feldolgozásra javasolt…

A gyermekkori pszichológiai rendellenességek csoportosítása életkorok/fejlődési szintek szerint pszichés vagy biológiai funkciók szerint pszichiátriai diagnosztikai rendszerek szerint (BNO, DSM)

A csecsemőkor rendellenességei „A csecsemőkori patológia elválaszthatatlan a gondozó személyektől, a környezeti hatásoktól, valamint a hozott adottságoktól. A terápiás rendelőben megjelenő problémák azonban először tüneti oldalukat mutatják meg, mivel az anyák egy-egy nehezen tolerálható tünet miatt fordulnak szakemberhez. Mivel a csecsemőkor szinte minden lelki megnyilvánulása elválaszthatatlan a testi funkcióktól, a tünetek is zömében funkciózavarok.” (Halász, in Vikár és mtsai, 2007)

A csecsemőkor legjellemzőbb tünetei, tünetegyüttesei Fejlődési lemaradás, komplex érzelmi és viselkedési zavar Hiperaktivitás Evési, táplálási problémák Hányás Affektív apnoe Alvási problémák

A kisgyermekkor, óvodáskor problémái /1. A gy kognitív-érzelmi-szociális fejlettsége, a korszak fejlődési „feladatai” A gyermeki világkép sajátosságai A (felnőtt) pszichiátriai diagnosztika szempontjai ebben a korszakban is csak korlátozottan használhatók!

A kisgyermekkor, óvodáskor problémái /2. Alvás zavarai Evési problémák Szeparációs szorongás és más szorongásos problémák… Depresszió, dysthymia Enurézis Enkoprézis Dadogás Mutizmus Hazugság