A II. Vh. utáni agrárstruktúra Dr. Szilágyi J. Ede

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

A DIKTATÚRA KIÉPÜLÉSE MAGYARORSZÁGON
A tanácsköztársaság.
Készítette: Dr. Olajos István egyetemi adjunktus
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Települések A település természetes élettér, vagy munkaerő- utánpótlási raktár? Települések összehangolásának honlapja Veled Európa, de nélküled EU!
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Kárpótlás Készítette: Dr. Csák Csilla Dr. Csák Csilla egyetemi docens.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
A középkori nagybirtok és feudális szolgáltatások
A népi demokrácia gazdasága
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A HÁBORÚS SEBEK ELTŰNTETÉSÉTŐL A KOLLEKTIVIZÁLÁS BEFEJEZÉSÉIG
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG FEJLŐDÉSE A SZÖVETKEZETI RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSÁTÓL A RENDSZERVÁLTOZÁS KAPUJÁIG
Negyedik előadás Március 11
1 Általános forgalmi adó január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Polgárosodás a vidéki Magyarországon
A kollektivizálás Magyarországon
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
A felvilágosult abszolutizmus
Munkavédelmi előírások rendszere
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
A szőlő és borgazdálkodás területi és használati szabályai
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A Nyugat
A „vörös gróf” és a „geszti bolond”
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
A Nyugat 30/C.
Bevezetés.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Összehasonlító gazdaságtan
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A tulajdoni és üzemi viszonyok változásai a magyar mezőgazdaságban Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd Agrárgazdaságtan IV.
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A téeszesítés mint A Senák történelmi háttere 18/A.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Foglalkoztatás-politika
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
A világnépesség növekedése
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Földhasználati nyilvántartás
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A román mezőgazdaság az átalakulás éveiben Hajas Marína földrajz BSc III. évfolyam.
A SZOVJET GAZDASÁGPOLITIKA
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Az agrárjog dogmatikai alapjai
Előadás másolata:

A II. Vh. utáni agrárstruktúra Dr. Szilágyi J. Ede I. Az 1945-ös földreform II. A szocialista földtulajdoni, földhasználati viszonyok

Fogalmi tisztázás megváltás kisajátítás kárpótlás társ-i tul. növekedik + + - azonnali kártalanítás - + - (1) nagybirtok, (2) középbirtok, (3) családi birtok, (4) kisbirtok (törpebirtok) - közgazdasági kategória (birtokméret, foglalkoztatottak száma, termelés), amely történelmileg és földrajzilag változó míg a nagybirtokhoz tipikusan a demokratikus kapitalizmus, addig pl. a családi birtokhoz a farmromanticizmus kapcsolódik

Az 1945-ös földreform vázlata előzményei háttere: 1. elméleti 2. nemzetközi 3. hazai társ. pol-i végrehajtó szervezete a földalap forrásai: 1. elkobzás 2. megváltás 3. államkincstár földbirtokai birtokegységek és jogosulti kör kártalanítás a földreform értékelése

Az 1945-ös földreform előzményei Magyarország földtulajdoni, földhasználati viszonyai tipikusan a porosz utas agrárfejlődéssel mutatnak hasonlóságot (domináns nagybirtok, sok ezer életképtelen kisbirtokok) E sajátos agrárstruktúra negatív vetületeit próbálta megszüntetni - inkább kevesebb, mint több sikerrel - 1945 előtt számos reform: 1919. évi 18. néptörvény = Károlyi Mihály féle földref. 1919. márc.1-aug. 1. Tanácsköztársaság földbirtokpol. 1920, 1924 = Nagyatádi Szabó István féle földref. 1936 = Darányi féle földref.

Az 1945-ös földreform háttere - elméleti földreform fogalma: legitim földtulajdoni/ földhasználati viszonyok teljes/ részleges átalakítása földreform menete: (1) kitől kell elvenni (2) kinek kell adni (3) van-e anyagi kártalanítás, mennyi, ki fizeti

Az 1945-ös földreform háttere - nemzetközi a magyar fölreform összefüggésben állt a II. világháborút követő, mind a nyertes államokban (Franciaország, Olaszország), mind a vesztes államokban (Németország, Japán) végrehajtott földreformokkal a földreformok típusai: Nyugati (polgári): (1) elsősorban gazdasági cél (2) nagybirtokok egészséges középbirtokká alakítása (családi munkaerő) (3) az állami tulajdonba vett földekért kártalanítást fizettek (megkülönböztetés nélkül) Közép-kelet európai (szovjet rendszer átvétele): (1) erőteljes társadalom-átalakító politikai cél (2) cél a nagybirtok (középbirtok) teljes „likvidálása” (3) kártalanítás elmaradása és diszkrimináció

Az 1945-ös földreform háttere - hazai társadalompolitika a magyar földreform két koncepció kompromisszuma: „kiskert koncepció”: (1) középbirtok megtartása; családi birtokrendszer kialakítása a törpebirtokosok földhözjuttatásával (2) az átalakítás módja: állami kártalanítás; csak a háborús bűnösök esetén elkobzás (3) FKgP radikális koncepció: (1) nagy és középbirtokok teljes felszámolása (2) átalakítás módja: kártalanítás nélkül (3) NPP (földet minden parasztnak), MKP (leninista ideológia-a kollektivizálás első lépése az életképtelen kisbirtokrendszer) az 1945. március 18-án e tárgykörben kiadott 600/1945. M.E. rendeletet az 1945:VI.tc. emelte törvényerőre: a nagybirtokrendszer megszüntetése és a földmíves nép földhözjuttatása tárgyában

Az 1945:VI. tc. végrehajtó szervezete Földművelésügyi Minisztérium Országos Földbirtokrendező Tanács: 2. fokon döntött a megváltások ügyében Megyei Földbirtokrendező Tanács: 1. fokon döntött a megváltások ügyében Községi Földigénylő Bizottságok: feladata az igényjogosultság elbírálása, javaslattétel a megyei földbirtokrendező tanácsnak (a látszólag szűk jogosítványokkal szemben, a valóságban meghatározó szint lett)

1945:VI. tc. földalapképzés I. - elkobzás teljes egészében és nagyságra való tekintet nélkül el kell kobozni a: hazaárulók a nyilas, nemzeti szocialista és egyéb fasiszta vezetők a Volksbundtagok a háborús és népellenes bűnösök földbirtokait.

1945:VI. tc. földalapképzés II. - megváltás, teljes A teljes birtok Állami Földalapba került a spekulációs célú nagybirtokok (gazdasági társaságok, magánnyugdíj-pénztárak földjei), valamint az 1000 kat. holdat meghaladó úri nagybirtokok közül.

1945:VI. tc. földalapképzés III. - megváltás, részleges A 100 és 1000 kh. nagyságú birtokok közül meghatározott nagyságú földterület (100 kh.) megmaradt a tulajdonos kezén, míg az afeletti területek az Állami Földalapba kerültek. Kivételek: 200 kh. maradt az ingatlan a tulajdonos kezén, ha bizonyította, hogy a földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozik, illetve bizonyíthatóan paraszti származású. 300 kh, ha bizonyította, hogy partizán volt. 50 kh. maradt a tulajdonos kezén, ha Budapest székesfőváros 30km-es vonzáskörzetében volt az ingatlan, 10 kh maradhatott a tulajdonos kezén, ha erdő, 20 kh , ha szőlő, gyümölcsös művelési ágba tartozott

1945:VI. tc. birtokegységei és a jogosulti kör Igényjogosult: gazdasági cselédek, mezőgazdasági munkások, birtokuk kiegészítésére (1) a törpebirtokosok és (2) olyan nagycsaládú kisbirtokosok nős fiúgyermekei, akiknek földbirtoka várható örökrészükkel együtt 5 kh-nál nem több Egy igényjogosultnak juttatott földterület max. 15 kh, kivéve: kert, szőlő esetén max. 3 kh aki pl. partizán volt max. 25 kh (erdő, szőlő: 5 kh) juttatás jogcímén szerezték meg a földet: (1) a földet művelési kötelezettség ill. 10 évig elidegenítési és terhelési tilalom terheli (2) öröklési korlátozás: csak az örökölhette a földet, aki annak további művelését vállalta

1945:VI. tc. kártalanítás a megváltás során igénybevett földbirtok tulajdonosának kártalanítás jár, amit az állam fizetett volna meg de iure, ami elmaradt de facto a földhözjuttatottak megváltási árat tartoztak fizetni, amiből földbirtokrendező alap létesült (ebből fizette volna az állam a kártalanítást) mértéke: az 1938. év átlagos közép-tiszai búzatermésben mért ingatlan hozamának 20-szorosa (kisebb, mint az ingatlan forgalmi értéke; az utolsó békeévben nem érvényesült a háborús konjunktúra ill. dekonjunktúra) 10 éven át részletekben fizették

Az 1945-ös földreform értékelése A törvényi szabályozás - néhány kivételtől eltekintve - megfelelt a nyugat-európai jogállamiság normáinak. Hiányosságok: a német nemzetiségiekkel való igazságtalan elbánás helyesebb lett volna a középbirtokok megtartása, életképesebb családi birtokok kialakítása a végrehajtás deficitje: (1) kártalanítás elmaradása (2) spontán földosztás a tulajdonviszonyokat a tsz-szervezés ellenére hosszú időre meghatározta

A szocialista földtulajdoni, földhasználati viszonyok vázlata általános jellemzés kronológiai értékelés: kezdeti lépések (1948-1953): előkészületek (1948-1951) az első tsz szervezés (1951-1953) az enyhülés időszaka (1953-1958) a második tsz szervezés (1958-1976) az állami tulajdon primátusa (1976-)

A szocialista földstruktúra általános jellemzője cél: szovjet minta átvétele társadalmi tulajdon (állami, szövetkezeti) dominanciája, magántulajdon elsorvasztása tervgazdálkodás megvalósítás: míg az iparban sikerült az államosítást (tulajdon) teljes egészében végrehajtani, addig a mezőgazdaságban lényegében „csak” kollektivizálás (használat) történt (ez az 1945-ös földreformnak köszönhető) a mezőgazdasági birtokstruktúra átalakítása a szocializmus idején összefonódik a szövetkezetek kérdéskörével

Előkészületek, 1948-1951 a MKP 1948-ban meghirdette szövetkezesítő politikáját, amelynek előkészületeként megindult a „támadás a kulákbirtok ellen” 1948-ban: (1) az államnak előhaszonbérleti jogot biztosítanak bizonyos földekre (1. nem tulajdonos által művelt 2. ha a konkrét haszonbérlet a 25 kh-t meghaladja 3. ha adott haszonbérlő össz. szántóterülete 40 kh-t meghaladja) (2) a mg-i ingatlan adásvétele a megyei vb engedélyéhez kötött 1949-ben: a kuláknak minősített gazdák de iure ingyenesen vagy visszterhesen felajánlhatták földjeiket az államnak (de facto ingyenesen), később a tsz-nek is 1951-ben: teljes földrendezés, annak érdekében, hogy a nagyüzemi táblák kialakításra kerüljenek

Az első tsz szervezés időszaka, 1951-1953 a szocialista szövetkezetek a politika eszközei voltak, teljesen más elvek alapján működtek, mint a maiak a termelőszövetkezeti csoportok (tszcs) három csoportja: első: (1) csak a növénytermesztésre (2) mindenki megtarthatta saját földjét (3) csak kevés munkát végeztek közösen második: (1) mindenki a közösbe vitte a földterületének egy részét (2) már majd minden munkát közösen végeztek harmadik: (1) kiterjed az állattenyésztésre (2) minden tevékenységet közösen végeztek (3) a belépők csak 0,5 ha-t tarhatott vissza háztájiként (4) 1953-tól jogi személy törpebirtokosoknak kötelező volt a belépés (a deklarált önkéntesség ellenére), míg a nagyobb birtokkal rendelkezőket be sem vették (nekik ingyenesen kellett felajánlani a földjeiket)

Az enyhülés, 1953-1958 1953-1956: az életképes földbirtokkal rendelkezők fokozatosan kiváltak a tsz-ekből és a tsz-é még át nem alakított tszcs-kből 1957-ben: meghatározzák az egy közös háztartásban élő család tulajdonában és használatában álló földterület max. mértékét: élethivatásszerűen mg-gal foglalkozók esetén max. 25 kh. (egy szerzési ügylettel azonban csak max. 5 kh-t szerezhetett meg;) nem élethivatásszerúen foglalkozó személy és családja max. 1 kh (és egy ügylettel is csak max. 1 kh-t szerezhetett) 1957-ben: Agrárpolitikai Tézisek az ezredfordulóig túlsúlyban lévő egyéni gazdasági modellt a demokratikusan működő mgtsz gazdálkodása váltana fel 60 napon belül mindenki visszaigényelheti a jogszerűtlenül elvett ingatlanát

A második tsz szervezés, 1958-1976 1959-ben: (1) a tagok kötelesek a saját és családtagjaik tulajdonában/ használatában álló földjeiket a szövetkezet használatába adni (2) minden család visszatarthatott 1 kh-t háztáji gazdaságként (3) a szövetkezet cserébe a tagjainak földjáradékot, a kívülállóknak haszonbért fizetett 1967-ben: alapelv, hogy a föld használója a föld tulajdonosává váljon--) törvény biztosítja a szövetkezett termőföld-tulajdonszerzését négy módon szerezhet tulajdont a szövetkezet: (1) a tsz által haszonbérlet címén használt földek kötelező megvétele jsz-ban rögzített áron (2) köteles volt megváltani a tsz a tagsági viszonyát megszüntető tag (halál esetén örököse) közös használatban lévő földjét (3) a tag önként felajánlhatta földjét (4) a tsz által használt állami földeket jelképesen megvehette az államtól zártkertben mindenki, személyenként visszatarthat 1 kh-t

Az állami tulajdon primátusa, 1976- szovjet mintára kívánták átalakítani a földjogot, cél: az állami földalap kialakítása: áll-i tulajdonban álló ingatlan csak kivételesen kerülhet szövetkezet tulajdonában magántulajdonba pedig csak öröklakásként tartós földhasználati jog: e jog az ingatlanforgalom tárgya lehet a tartalma majdnem teljesen megegyezett a tulajdonjog tartalmával: korlátlan birtoklási, használati és korlátozott rendelkezési jogosultság a ráépített építmény a (kontra aedificium solo cedit elve) a ráépítő tulajdonába került korlát: az állam 50 év után ellenérték nélkül visszavonhatta a jogot a jogosulttól, ha épület az ingatlanon nem volt v. megsemmisült

Összefoglalás Az agrárjog keresztbefekvő, másodlagos jogág A jogalkotó a 20 század folyamán számtalanszor avatkozott be az államigazgatási (közigazgatási) jogi eszközökkel a magánjogi birtokviszonyokba E beavatkozás három fő szakasza 1919-1948. (kivéve Tanácsköztársaság): (1) cél: ezen időszakban főleg a magántulajdonhoz kapcsolódó birtokstruktúrát igyekeztek megreformálni (2) eszköz: megváltás-juttatás (3) pl. 1945-ös földreform 1948-1991.: (1) cél: a társadalmi tulajdon primátusa a magántulajdonnal szemben; (2) eszköz: kollektivizálás, kisajátítás, egyéb metaiuristikus eszközök (kényszer) (3) pl. 1967-es földtörvény 1991-: (1) cél: a hatalmas, társadalmi tulajdonban lévő birtokok átalakítása magántulajdonná (2) eszköz: kárpótlás (3) pl. 1991:XXV. tv.: az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról.

Következő előadás Dr Olajos István: Nyugat-európai földtulajdoni, földhasználati és földöröklési viszonyok