Az Európa Tanács felfogása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

ELVÁRÁSOK A NÉPRAJZTÓL, NÉPRAJZI MUZEOLÓGIÁTÓL Debrecen példája.
Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény,
Turisztikai szuksegletek
Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben
Idegenforgalmi fejlesztési lehetőségek Pozsony környékén
Falusi turizmus Fejér Megyében
A kerékpáros turizmus fejlesztési stratégia céljai, alapelvei Kerékpáros Tárcaközi Bizottság január 28. DR. KOVÁCS MIKLÓS turisztikai szakállamtitkár.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A turizmus rendszer környezete
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Területfejlesztés és turizmus II.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Helyi termék klaszterek a vidékfejlesztésben G.Fekete Éva CSc, egyetemi.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
Kalandparkok szerepe a turizmusban
Egészségturizmus fogalma
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság
Művelődés-gazdaságtan
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Hálózati együttműködés a vidéki térségek fejlesztéséért – Pannon Helyi Termék Klaszter Zalamerenye, szeptember 10.
A vidéki területek rekreációs szerepének fejlesztése
Történelmi fejl ő dése Antik utazás: római fürdők, olimpiai játékok A kereszténység elterjedése: zarándokhelyek látogatása, iszlámoknál- Mekka és Medina.
Határmenti hagyományok megismerése és megőrzése Cunoaşterea şi conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor din zona transfrontalieră.
A kulturális turizmus trendjei és a
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Természeti erőforrások hasznosítása a turizmusban – Aktív és sport turizmus 2011/2012-es tanév Kiss Róbert tavasz.
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Szatmárnémeti szeptember
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Gyógyturisztikai szekció április 1. Bozzay Andrásné Nemzetközi Balneológiai Konferencia.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A turisztikai termék Dr. Gonda Tibor 2017.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
LEADER, Identitás, Sport
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Domjánné Dr. Nyizsalovszki Rita
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az Európa Tanács felfogása Három alapvető elem: „hely” – emberek nélkül hiányzik az életszerűsége, termékek nélkül nem tudják kielégíteni a turisták igényeit „emberek” – hely vagy termékek nélkül nem tudják fogadni a turistákat „termék” – amelyek nem kötődnek sem helyhez, sem emberekhez, rövid életűek, nem tudnak helyi fejlődést előidézni A rurális turizmus megvalósítása nem egyéni műfaj, alapvető a helyileg érdekeltek összefogása

OECD tág értelmezése „A rurális turizmus egy komplex, sokoldalú tevékenység, nem csupán a farmon, mezőgazdaságon alapuló turizmus. Beletartoznak a farmon alapuló üdülési formák, de ide tartoznak a különleges természethez kapcsolódó üdülési formák is, az ökoturizmus, természetjárás, sziklamászás, lovaglás, kaland, sport és egészséges életmód turizmus, vadászat és horgászat, tanulmányi utazás, művészet és kulturális örökség turizmus, és bizonyos területeken az etnikai alapú turizmus. Létezik ugyanakkor egy átfogó érdeklődés a kevésbé specializált rurális turizmusformák iránt Ezek, amelyek a fő üdüléssel kapcsolatban legfőbb követelményként a békét, a csendet, a pihenést biztosító vidéki környezetet fogalmazzák meg.”

OECD konklúzió A fő kapcsolat a rurális turizmus fejlesztésében ma a turizmusfejlesztés és az átfogó vidékfejlesztés között van, amely magában foglalja a vidéki szolgáltatások, az új vállalkozások vidékre vonzását, a helyi hagyományok megőrzését, a nők szélesebb szerepét és a helyi beruházásokat. A mezőgazdaságnak fontos szerepe van a rurális turizmusban, de ez csak egy jellemző a sok közül, ennek fontossága a helyi, regionális és a nemzeti körülményektől függ.”

Görögország: agroturizmus „Az összes olyan turisztikai tevékenységet magában foglalja, amelyet a gazdaság elsődleges vagy másodlagos szektorában, főfoglalkozásban alkalmazott egyének, nem városi régióban folytatnak. E tevékenységek közé tartoznak kis családi vagy szövetkezeti vállalkozások, amelyek szállást, étkezést és egyéb termékeket ajánlanak turistáknak és kiegészítő családi jövedelmet, vagy a vidéki asszonyok számára megszerezhető jövedelmet jelentenek.”

Összegezés Az európai felfogás és értelmezés nagyon sokszínű, nincs egységes definíció és gyakorlat Az egyes országok gyakorlata a „vidék” kategória nemzeti értelmezésétől és a helyi kreativitástól és kezdeményező-készségtől függ A rurális turizmus tágabb összefüggésben az egyes országok agrár, vidékfejlesztési céljait és prioritásait szolgálja, országonként eltérő intézményrendszerrel

A falusi turizmushoz szükséges minőségi jegyek Vidéki területen kell elhelyezkednie Funkcionálisan rurális, a vidéki terület sajátos megjelenésén alapuló, kisméretű vállalkozás, nyitott tér, kapcsolat a természettel és a természeti környezettel, a helyi hagyományokkal, „hagyományos” társadalom „hagyományos” gyakorlattal Méretében, az épületeket és településeket tekintve is vidékinek számítson, így többnyire kis méretű Jellegében tradicionális, lassan organikusan növekvő, és a helyi családokhoz kapcsolódik

FATOSZ fogalom A városon kívüli, helyi és regionális vonzerőkkel rendelkező, gondozott falusi, vidéki környezetben, a belföldi és külföldi vendégek szabadidő-eltöltési szükségleteinek széles körű, kereskedelmi alapon történő kielégítése, és az ezt szervező helyi intézmények és szolgáltatók együttműködése, kizárólag a falusi turisztikai javak hasznositására.

FATOSZ agroturizmus fogalma A szabadidő eltöltésének az a módja, amely elsősorban a mezőgazdaságban tartozó növénytermesztés, élelmiszer feldolgozás, erdőgazdaság, vadgazdálkodás, halgazdálkodás körébe tartozó turisztikai javak igénybevételére, ill. azok hasznosítására épül.

Népművészet, kézműipar Szórakoztatási lehetőségek Kulturális programok Szabadidős kínálat Helyi hagyományok Folklór Népművészet, kézműipar Szórakoztatási lehetőségek Kulturális programok Egészségmegőrző programok, sport

Élménnyé alakítja az ott tartózkodást ! Helyi hagyományok Látvány és esemény Sajátosságai: Különleges Újszerű, a megszokottól eltérő Fontos a vendégek érdeklődésének megismerése Közösségi alkotás lehet ! (részt vesz benne a település lakossága; szükség van önkormányzati támogatásra is) Élménnyé alakítja az ott tartózkodást !

Hagyományok csoportosítása Történelmi, néprajzi, népi, nemzetiségi Hagyomány = egy emberi közösségben tovább élő magatartás, szokás vagy felfogás, szellemi örökség Etnikumok, nemzetiségek ! Az év ünnepeihez, a gazdálkodáshoz kapcsolódók Téli ünnepkör: karácsony, szilveszter, újév, farsang Tavaszi ünnepkör: húsvét, pünkösd, majálisok Őszi ünnepkör: betakarítás utáni búcsú, szüret, disznótor, vadászat Emberi élet sorsfordító ünnepei (pl. lakodalom) Új hagyományok, szokások teremtése Lehetőségek, adottságok + következmények számba vétele Fokozatosság elvének betartása !

Folklór Folklór (angol eredetű) = teljes szellemi néphagyomány. Szűkebb értelemben: mondások, színjátékok, népmesék, népköltészet Néprajzi, népművészeti összefüggésben: népzene, néptánc, népi díszítő művészet, a nép egyéb tárgyi alkotó művészete Jellemzői: Ember és természet eredendő kapcsolata A falusi élet szerves része A vendéget a tárgyak keletkezési körülményei is érdeklik (pl. műhelylátogatás) Népi kismesterségek ! Kedveltek a népzenével és néptánccal kapcsolatos programok

Népművészet, kézművesség Hozzájárul egy tájegység arculatának megőrzéséhez Kézműipar = minden olyan tevékenység, amelyet döntő részben kézzel, több száz éve kialakult szerszámokkal és egyszerű gépekkel végeznek. Népművészeti, kézműves hagyományok: Fazekasság, szövés-fonás, hímzés, fafaragás, egyéb kismesterségek (pl. kovács, kékfestő, mézeskalácsos), népviseleti Programlehetőségek: Kismesterségek műhelyeiben tett látogatások Bemutatók, kiállítások, vásárok Falumúzeum, skanzen Tanfolyamok

Gasztronómiai programok Elsősorban a vendéglátó háznál, a portán: Sütés – főzés a szabadban (nyársalás, bográcsos, rostélyon sütés) Kemence Party – főzés Főzőiskola Figyelmesség, ha a vendéglátó is részt vesz ezekben a programokban (főzés a vendégek bevonásával

Egészségmegőrző programok Elemi igény = mozgás Legnépszerűbb formái: Gyalogtúrák Erdei tornapályák Kugli, teke, bowling Lovaglás Vízi sportok Tenisz, tollaslabda Mini kosárlabda, röplabda, asztalitenisz Barlangtúrák, hegymászás Gyógyhelyek, gyógy- és termálfürdők !

Játékok Mindenki szeret játszani Mindenki talál nemének, korának, érdeklődési körének megfelelő játékot Viszonylag kis befektetést igényel Bármikor játszhatók (termi játékok) Egyik legtöbb élményt nyújtják az embernek Jól szervezhető, tervezhető Minden létszámnak találhatunk megfelelőt Az egész család számára programot nyújt

Játékeszköz nélkül (pl. Kukutyin királya, Szobai játékok Játékeszköz nélkül (pl. Kukutyin királya, névjegyjáték, mi lesz a végé, Amerikából jöttem, szkander) Szerrel végzett játékok (pl. labdafogó, palackpecázás, marokkó, darts, stb.) Táblás játékok (pl. malom, sakk, dáma) Játékkészítés, mint játék (pl. csutkababa, gesztenyebábuk, papírsárkány, tojásfestés)

Célzó játékok (pl. patkódobás, freesby, lengőteke, golyójátékok) Udvari játékok Célzó játékok (pl. patkódobás, freesby, lengőteke, golyójátékok) Sportszerű népi játékok (pl. kanászkapós, méta, bige, paprikázás, adj király katonát, karikázás, kelj-fel-Jancsi, csőszjáték, stb.) Labdajátékok Ütővel: tollas, asztalitenisz, tenisz Ütő nélkül: pl. röplabda, lábtenisz, kisfoci, stb.

Szabadtéri sportlehetőségek Íjászat Vadászat Horgászat Lovas sportok, lovas programok Természetjárás Gyalogtúra Kerékpártúra Vízi túra Téli sportok (pl. sí, szánkó, fakutya, korcsolya) Téli játékok (pl. hóemberépítés, hócsata)