Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Készítette: Királykuti Míra
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Megváltozott munkaképességűek ellátásai
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A jövő kezdete! Élő kommunikáció az interneten, iWowWe a kommunikáció új generációja Pénzcsinálási alapképzés.
Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
Nyugdíjasok utazási kedvezménye
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Korhatár előtti ellátások A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011.
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Nyugdíjbiztosítási jogszabályok változásai Korhatár előtti ellátások - Megváltozott munkaképességűek ellátásai.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
Nyugdíj.
A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2012.
AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA MARGÓJÁRA Korózs Lajos
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Új költségvetési tervet 2012-re. Zavarban az Orbán-Semjén kormány • A bevételek illúziókon alapulnak és ezzel nem néznek szembe, sőt szemmel láthatóan.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A járulékszabályok változása 2012.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Extra Árkedvezmény Azonnal! Fizessen kevesebbet akár: %-kal.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Csongrád Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
LOPKODÁS UTÁN KAPKODÁS KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
A munkanélküliek és a nyugdíjasok ellátása. A nyilvántartott álláskeresők száma márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt. A tartósan állást keresők.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
A nyugdíj jogszabályok évtől bekövetkező változásai
IGÉNYLÉSTŐL AZ ELBÍRÁLÁSIG
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
A megváltozott munkaképesség véleményezése február
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Mennyibe kerül az adófizetőknek a Gyurcsány-kormány egy állami vezetője? január 4. Luxusbaloldal - luxuskormányzás.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Kálmán László mk. alezredes MH HKNYP Pk. h. (hadkiegészítés)
A nagy átverés: Meddig szórakoznak még a nyugdíjakkal? Korózs Lajos Elnökségi tag.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
ROKKANTSÁGI NYUGDÍJ Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061)
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Előadás másolata:

Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag

Orbán garanciája semmit nem ér! • A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak! • Jelentősen, 6,2%-kal emelkedtek egy év alatt az élelmiszerárak (október-október) • január – október között 7,0%-al!!! Ez 3x-osa a múlt évinek!!! • Néhány alapvető élelmiszer különösen nagy mértékben drágult: - a cukor 44,5%-kal, - a burgonya ára 39%-kal - a liszt 33,3%-kal, - az étolaj 20,6%-kal, - a kenyér 12%-kal, - a tej 11,1%-kal.

Jelentős a közüzemi díjak emelkedése! • Jelentősen, 10,2%-kal emelkedett a csatornadíj • A távfűtés 9%-kal növekedett • 6,3%-kal a szemétszállítás díja emelkedett • 4,3%-kal emelkedett a vízdíj. • A palackos gáz ára 15,5%-kal lett magasabb. • A vezetékes gáz 8%-kal nőtt. • Az üzemanyagok ára egy év alatt közel 18%-kal emelkedett s még nincs vége!!!

Alkotmánymódosítás után • A korhatárt be nem töltött személyek számára "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". • az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok a nyugdíjemelés mértékével növelt, de a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást kapnak január 1-jétől.

Ami ma estétől biztosan megszűnik! • Korhatár alatti öregségi nyugdíj • Korhatár alatti csökkentett összegű előrehozott nyugdíj • Korkedvezményes nyugdíj • Korengedményes nyugdíj • Bányásznyugdíj • Művésznyugdíj • Szolgálati nyugdíj

Rokkant nyugdíjak átalakulása • Széll Kálmán Tervben és az erre épülő Konvergencia Programban is kinyilvánította, hogy akár több százezer jelenlegi rokkantnyugdíjast is vissza kíván vezetni a munkaerőpiacra. I. Akik elérték a nyugdíjkorhatárt és rokkantsági nyugdíjat kapnak. Az ő létszámuk a legjelentősebb, 389 ezren vannak nem változik. II. korhatár alatti rokkantnyugdíjasoké. Az ő esetükben 322 ezer emberrel kell számolni. Ugyanakkor jelentős részük, kb. 160 ezren öt éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt. Ebben a körben maradt kb. 177 ezer ember. Közülük kb. 60 ezren olyan fokú az egészségkárosodásuk, hogy semmilyen munkavégzésre sem alkalmasak, • A rokkantak harmadik csoportjába tartozók most sem kapnak rokkantnyugdíjat, mivel egészségkárosodásuk mértéke, vagy a munkában töltött idejük nem volt elegendő ehhez. Ennek a 162 ezer embernek az ellátása most is rendkívül alacsony összegű.

Újabb és újabb és újabb felülvizsgálat! • Az államnak ugyanis a 220 ezer embert újra felül kell vizsgálnia! • A felülvizsgálat után az embereket több különböző kategóriába sorolják. Különbséget tesz azok között, akik rehabilitálhatóak, és akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé a munka világába való visszailleszkedést. • azoknak, akik képesek visszatérni a munka világába az állam szerint, jelentős havi jövedelem csökkenéssel kell számolniuk. Számukra ugyanis az eddigi rokkantnyugdíj helyett (átlagosan kb. 65 ezer forint) a közfoglalkoztatási bér 50 százalékát (jelenleg forint) kell csak adni. • Természetesen ők el is helyezkedhetnek, sőt adott esetben kötelező lesz számukra közfoglalkoztatásban részt venni, melynek ideje alatt a rokkantsági ellátást nem kapják, hanem csak a közfoglalkoztatási bért.

Nem segít a változtatás, hanem büntet! • Akiket rehabilitálhatónak tartott az állam, azok rehabilitációs járadék címen átlag forintot kaptak havonta eleddig! • A változás mintha azokat büntetné, akik szeretnének kitörni a helyzetükből és ezért hajlandóak is együttműködni, mert a rehab.ellátásban részesülők csak 57 ezer Ft ellátást kaphatnak, melyből 10% járulékot vonnak!

Mennyit lehet megtakarítani? • Az elmúlt években, már többször is „átvizsgálták” a rokkantnyugdíjasokat, így a visszaélők jelentős része kieshetett • nehéz becsülni, hogy mennyi embert küldhetnek rehabilitációra. A I. félévben megállapított adatok szerint azoknak, akik rokkantsági nyugdíjra adták be kérelmüket, azoknak 25%-át „küldték” rehabilitációra. Ezt magas aránynak tartjuk azoknál, akik jelenleg is a rendszerben vannak, ezért 15-20%-kal szabad maximum számolni. Így álláspontunk szerint ezer ember esetében állapíthatják meg a rehabilitációs ellátást. • Konvergencia Programban azt jelezte a kabinet, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása miatt 93 milliárd forint megtakarítást tervez, de ez a költségvetési törvény alapján végzett számításaink szerint csak 19 milliárd forint körüli lesz. • A különbözetet a nyugdíjasok egészének kell megfizetni, vagy nem tartják a Konvergencia programot!

5-6-7 pont