Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyugdíjasok utazási kedvezménye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyugdíjasok utazási kedvezménye"— Előadás másolata:

1 Nyugdíjasok utazási kedvezménye
Összeállította: Korózs lajos szociológus

2 VÁLTOZNAK A JOGOSULTSÁGOK
Megváltoznak a nyugdíjasok utazási kedvezményei, mert azok a nyugdíjrendszer átalakításához igazodnak. A tavaly kiállított utazási utalványok már csak április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  A tavaly kiállított utazási utalványok április végéig használhatók kedvezményes utazáshoz.  Az eddigiekkel megegyező jogosultságokkal élhetnek azok a korábbi rokkantsági vagy korhatár előtti öregségi nyugdíjasok, akik 57. életévüket december 31-ig betöltötték.

3 640 EZER FŐ VESZÍTETTE EL NYUGDÍJAS STATUSZÁT
A Parlament 2011 végén fogadta el a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényeket. Mindkét jogszabály olyan személyi kört érint, amelyek eddig élhettek a nyugdíjasokat megillető utazási kedvezményekkel. Ezt a jogosultságát kb nyugdíjas veszítette el. A nem öregségi nyugdíjban részesülő személyek az új előírások szerint január 1-jétől nem minősülnek nyugdíjasnak, a korábban már megállapított nyugellátásokat a továbbiakban más jogcímen, ellátásként folyósítják számukra.

4 MINDENT PONTOSAN KELL ÉRTELMEZNI
Az új szabályozás szerint rokkantsági ellátásban részesülők közül a korábbi előírások alapján I. és II. csoportos rokkantsági nyugdíjra jogosultak minden korlátozás nélkül élhetnek a nyugdíjasok számára biztosított kedvezményekkel. Ebbe a körbe tartoznak azok is, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legfeljebb 30 százalékos mértékű. Ez alatt, azt kell érteni, hogy aki legalább 70%-ban elveszítette egészségét! Fenn marad azoknak a december 31-ig 57. életévüket betöltött személyeknek a kedvezményei, akik december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban, III. csoportos rokkantsági nyugdíjban vagy rendszeres szociális járadékban részesültek.

5 FIGYELNI, HOGY KI MIRE JOGOSULT!
A tavaly kiállított "Nyugdíjasok utazási utalványa" április 30-ig használható kedvezményes utazáshoz. Akinek ilyen van, de később a jogosultságát elveszíti, az még „leutazhatja az utalványt”  Akinek a jogosultsága fennmarad, az továbbiakban is évi 8-16 utazási lehetőséget jelent jegyvásárlás esetén érvényesíthető százalékos utazási kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. Az utalvánnyal rendelkezők nyugdíjas bérletet válthatnak a helyi közlekedésben. A súlyos fogyatékosságuk miatt kedvezményben részesülő személyek díjmentesen utazhatnak a helyi-, és korlátlan számú, 90 százalékos kedvezménnyel a helyközi közlekedésben. A változásokkal a fogyasztói árkiegészítés csökkenéséből származó költségvetési megtakarítás és a szolgáltatóknál díjbevétel-növekmény jelentkezik!

6 A megszűnő kedvezményi körök
Növelt összegű munkaképtelenségi járadékos, Növelt összegű özvegyi járadékos, Átmeneti járadékban részesülő, Azon korhatár előtti öregségi nyugellátásban (pl.:szolgálati nyugdíjban) részesülő nyugdíjasok, akik nem töltötték be december 31-ig az 57. életévüket és december 31-én korhatár előtti öregségi nyugdíjban nem részesültek a nyugdíjas kedvezményre történő jogosultságukat május 1-től elvesztik.

7 A BKV-NÁL IS VÁLTOZIK A HELYZET!
A két a korábban kiállított nyugdíjasbérlet-igazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására, illetve a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas-bérletek akkor is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát a nyugdíjasbérlet-igazolványra. Így a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjasbérlet-igazolványokat a március 21-ét megelőzően vásárolt bérletekhez. Április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjas-bérleteket csak új típusú bérletigazolványokkal fogadják el. Április 30-a után a nyugdíjasok utazási kedvezményére a "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett az "ellátottak utazási utalványa" jogosít majd fel, MERT MÁR NEM NYUGDÍJAS!

8 VÁLTOZÁSOK A VOLÁN JÁRATAIN!
A évben megküldött "Nyugdíjasok utazási utalványa" dokumentummal - ha még van azon szabad felhasználási lehetőség április 30-ig lehet kedvezményesen utazni a Volán-társaságok menetrend szerinti járatain ( le kell utazni). Az új utazási igazolványok március 31-ig lesznek érvényesek, a kézhezvételtől használhatók fel a kedvezményes utazásra de csak addig! A nyugdíjfolyósító igazgatóság februárban néhány helyre kiküldött, és még "Nyugdíjasok utazási utalványa" megnevezést tartalmazó, 2012/2013. évre tervezett utalványa érvénytelen, nem használható fel utazási kedvezmény igénybevételére, ha mégis azzal utazik valaki, azt megbüntetik!!!

9 MÁV-START SZABÁLYOK A 2011-es nyugdíjas utazási szelvények érvényessége április 30. s ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy legkésőbb eddig a dátumig lehet a még szabad bélyegzési helyek felhasználásával 50 vagy 90% kedvezményű, vasúti jegyet vásárolni.  Az idei évben a megvásárolt menetjegyeket akár április 30. után megkezdett utazásra is fel lehet használni, ehhez legkésőbb eddig a napig bezárólag a menetjegyet - elővételben - meg kell váltani. Elővételi vásárlásra akár hatvan nappal a tervezett utazás előtt már lehetőség van, tehát április végén akár májusi vagy júniusi utazásra is lehet vasúti jegyet venni. Április 30. után már nem használhatók fel a tavalyi, nyugdíjas utazási utalványok menetjegyvásárlásra.

10 KICSIT KACIFÁNTOS A MÁV!
Az utazási utalvánnyal igénybevett kedvezményt csak érvényesség megjelölésével kiadott jegyváltásra lehet felhasználni, érvénytartam megjelölése nélkül nem. A menetjegyek érvénytartama az útvonal távolságától függ: - a 100 km-es, és az ez alatti távolságra kiadott menettérti jegyek az érvényesség első napját követő harmadik napig, - a 100 km feletti távolságra kiadott menettérti jegyek pedig 14 napig használhatók fel.

11 MÉG VAN LEHETŐSÉG FÉLÁRÚT VENNI!
Azok a nyugdíjasok, akiknek már betelt a 2011-es szelvénye, de az új, ellátottak utazási utalványát még nem kapták meg, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon vagy a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon kérhetnek egyszeri igazolást. Ezzel két darab, egy útra szóló 50 % vagy egy darab menettérti útra szóló 50 % jegyet vásárolhatnak, azonban 90 % kedvezményűt nem. Az igazolást csak április 30-ig lehet félárú menetjegyváltásra felhasználni!

12 NAGYON FONTOS! A 2012-es nyugdíjas utazási utalványok érvénytelenek, azokkal nem váltható kedvezményes menetjegy, mivel a hivatal tévesen postázta ki. Amennyiben ilyen utalvánnyal történik a kedvezményes utazás, abban az esetben meg kell fizetni az utasnak a kiegészítést a teljes árú menetjegyre, továbbá a nyolcezer forintos pótdíjat is! A Volán-társaságok május 1-jétől már csak az "Ellátottak utazási utalványa" tulajdonosainak biztosítanak utazási kedvezményt a helyközi menetrend szerinti autóbuszjáratokon, a korábbiakra, valamint a külön kérelemre kiadott hatósági igazolásokra nem! ÉN MEGMONDTAM, HOGY EZ FOG BEKÖVETKEZNI!


Letölteni ppt "Nyugdíjasok utazási kedvezménye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések