HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Interaktív táblák Bevezetés.
E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences   HURO/0901/028/2.3.1 Közös emitteres erősítő jellemzőinek vizsgálata NI ELVIS-II tesztállomással.
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
Hardver alapok I. 10. osztály.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Az emberi-hiba faktor csökkentése SMART HOUSE rendszerek telepítésénél VII. VMTDK 2008 Beretka Sándor Újvidéki Egyetem, Műszaki Tudományok Kara, Mechatronika.
BIOS újdonságok és érdekességek
Rendszertervezés GIMP.
BANKFIÓK Egy elképzelés tényleges megvalósítása valós tervek alapján.
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Menyhért Ákos Nagy Richárd
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Debreceni Egyetem Műszaki Kar
Légtechnikai szakasz szabályozása Honeywell Excell 50 típusú szabályozóval Parti Gábor Ványi Zsolt.
Elektronikai technikus
Automatikai műszerész
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Az automatikus szabályozás alapfogalmai
Kismegszakító kiválasztása
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Folyamatirányítás fermentációknál
Beágyazott internet az alállomási irányítástechnikában Hogyan kerül irodai megoldás az ipari irányítástechnikába? Ez egészen biztosan nagyon veszélyes!
A PLC és használatának előnyei
Irányítástechnika Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Vezérlés és szabályozás.
A projekt szervezeti formái
Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
BEVEZETŐ Dr. Turóczi Antal
Two countries, one goal, joint success!
E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences HURO/0901/028/2.3.1 WORKSHOP UNIVERSITY OF ORADEA March 5, 2012 Project presentation Dr.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Tömegspektrométeres automatizált ipari szivárgásvizsgálók
Chapter 6 Input Technologies and Techniques. Jó vagy rossz? Toll vs. érintés + kézírás, rajzolás + pontos kijelölés + extra funkciók (pl gomb) - mindig.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Önálló laboratórium I. Mesterséges tapintás érzékelő Konzulens: Kis Attila Dr. Szolgay Péter.
Alapfogalmak Vezérlés (DIN szerint): Az a folyamat egy rendszeren belül, amelynél egy vagy több érték bemenő értékként befolyásolja a kimenő értékeket,
Számítógép hálózatok.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
A számítógép felépítése
Energiahatékony épületgépész rendszerek, rendszerelemek és alkalmazásuk Az EU energiahatékonysági rendeletének hatása a hazai gázkészülékek installációs.
AUTOMATIZÁLT KÁBELKONFEKCIONÁLÁSI TECHNOLÓGIA KUTATÁSA, INTELLIGENS KÁBEL ÉS EGYEDI CSATLAKOZÓK KIFEJLESZTÉSE VLG Kábelkereskedelmi Kft. Vető Géza ügyvezető.
Csővezetékek.
Épület-automatizálás My Home. IOBLMy Home Kényelem Biztonság Kommunikáció Kényelem Biztonság Kommunikáció TakarékosságIntegráció.
Page IC Sector – Building Technologies FSS / ExtinguishingVersion 2.1 XC 10 oltásvezérlő központ család XC10 – teljeskörű oltásvezérlés Tűz érzékeléstől.
ÍRÁNYÍTÁSTECHNIKAI ALAPISMERETEK
Gyakorlatvezető: Lőrincz Illés Gyakorlat helye: L3-24
00. GYAKORLAT Bevezető.
Programozott vezérlések Mitsubishi PLC programozás
Neumann János Informatikai Kar
Tesztlap Teszt megkezdése.
Programozott vezérlések projekt
Neumann János Informatikai Kar
Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT
Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen?
Szervó motor helyzetének vezérlése potenciométer segítségével
PLC PROGRAMOZÁS Bemutató gyakorlat
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal
Twido PLC és Magelis XBT GT grafikus terminál programozása
Előadás másolata:

HURO/0901 EPRAS “E-Laboratory practical Teaching for Applied Engineering Sciences” Debrecen, Oct 13, 2011 Dr. Tóth János, Piros Sándor, Debreceni Egyetem E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással Two countries, one goal, joint success! The content of this material does not necessarily represent the official position of the European Union.

E-Lab gyakorlati oktatás megvalósítása Festo MPS-PA munkaállomással A Debreceni Egyetem Műszaki Karán található Festo gyártmányú MPS-PA munkaállomás is kapcsolódni fog az E-Labor rendszerhez. 2EPRAS E-Lab

3 EPRAS E-Lab Mindegyik munkaállomás saját PLC vezérlővel rendelkezik, mindegyik önálló és együttes működésre képes. A négy egységből álló technológiai gyártósor a következő feladatok elvégzésére hivatott: Szűrő állomás (két tartállyal rendelkezik, a tisztítandó folyadékot szivattyú segítségével préseli át a mechanikai szűrőn és egy tiszta tartályban gyűjti, a tisztított folyadék a következő munkaállomásra juttatható tovább). Keverő állomás (három különböző folyadék receptúra szerinti összekeverésére alkalmas, a folyadék az előző állomásról érkezik, a késztermék a következő állomásra juttatható tovább). Reaktor állomás (az előző állomásról érkező termék egy reaktor tartályba kerül, ahol keverés, hűtés, fűtés, pihentetés stb. lépések után juttatható tovább a következő állomásra). Adagoló állomás (az előző állomásról érkező készterméket lehet a segítségével különböző méretű edényekbe, tégelyekbe adagolni, az edények futószalag segítségével mozgathatók).

EPRAS E-Lab Szűrő állomás (két tartállyal rendelkezik, a tisztítandó folyadékot szivattyú segítségével préseli át a mechanikai szűrőn és egy tiszta tartályban gyűjti, a tisztított folyadék a következő munkaállomásra juttatható tovább).

EPRAS E-Lab Keverő állomás (három különböző folyadék receptúra szerinti összekeverésére alkalmas, a folyadék az előző állomásról érkezik, a késztermék a következő állomásra juttatható tovább).

EPRAS E-Lab Reaktor állomás (az előző állomásról érkező termék egy reaktor tartályba kerül, ahol keverés, hűtés, fűtés, pihentetés stb. lépések után juttatható tovább a következő állomásra).

EPRAS E-Lab Adagoló állomás (az előző állomásról érkező készterméket lehet a segítségével különböző méretű edényekbe, tégelyekbe adagolni, az edények futószalag segítségével mozgathatók).

EPRAS E-Lab Az E-Labhoz csatlakozó munkaállomás kiválasztása Mivel a rendszer négy önálló egységből épül fel, ezért nem lehetséges, hogy a rendszer egészét egyben csatlakoztassuk az E- Laborhoz, hanem csak modulonként. Megfontolás tárgya, hogy melyik állomást a legcélszerűbb az E-Lab rendszerhez kapcsolni. A kiválasztás kritériuma, hogy az egység működése minimálisan függjön csak a technológiai sorrendben az őt megelőző vagy követő munkaállomáshoz, vagy minimális kézi beavatkozásra szoruljon. A szűrőállomás feltöltéséről gondoskodni kell; a keverőállomás egyik nyersanyaga érkezik csak az előző állomásról, a másik kettőről manuálisan kell gondoskodni; az adagoló állomás számára kézzel kell biztosítani folyamatosan az üres edényeket és folyamatosan el kell távolítani a megtöltötteket. A reaktor állomás tűnik a leginkább alkalmasnak arra, hogy távoli eléréssel is működtethető legyen, a hallgatók méréseket és gyakorlatokat végezhessenek el rajta sikeresen.

EPRAS E-Lab Az ábrán látható a reaktor munkaállomás funkcionális része, a reaktor tartály és az érintő képernyő. Az érintőképernyő szolgál az adatbevitelre, a munkaállomás kézi és automatizált vezérlés irányítására.

EPRAS E-Lab A munkaállomás elemei és készülékei - PLC (digitális és analóg ki és bemenetek) vezérlő - érintő képernyő - PID szabályzó - tápegység - kompresszor - szivattyú - fűtő elem - keverő modul - kapacitív közeledés érzékelő - úszó kapcsoló - hőmérséklet szenzor - mérés jeladó - reaktor tartály - ki/bemeneti egység - analóg terminál - motorvezérlő - csövezés

EPRAS E-Lab A reaktor munkaállomás sematikus működési diagramja.

EPRAS E-Lab MPS-PA reaktor munkaállomás csatlakoztatása az E-Lab rendszerhez Amennyiben távoli eléréssel szeretnénk üzemeltetni ezt a reaktor munkaállomást, akkor célszerűen ugyanazokat a funkciókat szükséges megfelelően leképezni, amiket normál helyi működtetés során használunk. Ennek a munkaállomásnak a rendeltetésszerű használata az, hogy az érintő képernyő segítségével adjuk meg a rendszert működtető PLC program paramétereit, a PID szabályozó paramétereit, valamint kézi működtetés esetében ennek a segítségével kapcsolhatjuk az egyes beavatkozó szerveket. Visszajelzés szempontjából távoli vezérléssel képeseknek kell lennünk az egyes érzékelők állapotának leolvasására és természetesen vizuálisan- kamera segítségével- láthatóvá is kell tennünk a gyakorlatvégző számára az egész folyamatot, berendezést. a. manuális üzemmódban b. automatikus módban a PID szabályzó paraméterei.

EPRAS E-Lab Létrehozunk egy olyan interfészt, ami a munkaállomás érintőképernyőjéhez csatlakozik és távoli hozzáférés esetén ugyanazokra a feladatokra teszi képessé a felhasználót, mintha fizikálisan jelen lenne. Továbbá megakadályozza azt, hogy távoli működtetés esetén helyben valaki beavatkozhasson a rendszerbe, vagy fordítva. A vészleállító gombnak függetlenül az üzemmódtól minden állapotban működőképesnek kell maradnia.

EPRAS E-Lab Köszönjük a figyelmüket!