E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Lakatos Huba Textrade Kft
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
A Főváros települési szilárd hulladék
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
Az E-hulladék Csapatnév: Ökomanók.
Bevezetés Új hulladék keretirányelv (2008/98/EK):
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Hulladékkezelés.
„Az E-hulladék” Természetbarátok. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni?  Az elektronikus.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
E-hulladék Energiavadászok.
Zalaegerszeg december 13.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Környezetbarát termékjelek
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A Szemét Útja Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Teknőcök. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Az elektronikai hulladékok hasznosítása
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
MISKOLC ÉS TÉRSÉGE TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK-KEZELÉSI RENDSZERÉNEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE – KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A PROGRAM ÁLTAL ÉRINTETT LAKOSOK KÖRÉBEN PROJEKTAZONOSÍTÓ:
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Készítette: Kereki Orsolya
A kémiai biztonságról közérthetően
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
(L)áss a mélyére.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Körforgásos gazdaságfejlesztés
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Előadás másolata:

E-hulladék *Koca Elit*

Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy újabb problémája, ami arra enged következtetni, hogy kissé rövidtávon gondolkodunk és hogy a kötelezőnek vett fejlődés "őszinte költségeit" pedig figyelmen kívül hagyjuk. Ez nem más, mint az elektronikai hulladék. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással történő kezelése során nem semmisülnek meg, hanem korábbi kötött állapotukból felszabadulva a környezetbe jutva károsítanak.

Milyen veszélyes anyagokat tartalmazhat az E-hulladék? Ólom: vesekárosító, fiatal korban a szellemi fejlődést hátráltatja. Báriumvegyületek: Nagyon mérgező anyagok. Izomsejtméregként hat. Berillium: pora rákkeltő, izomsorvadást okozhat, szív és májkárosító. Higany:A higany és gőze, valamint vegyületei mind heveny, mind idült mérgezést is okozhatnak. Kadmium: pora, gőze rákot okoz. PBDE: műanyagok gyulladáskésleltetésére alkalmazott vegyület: zsírszövethez kötődik, nehezen bomlik. Dioxin:természetidegen, a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan, továbbá olyan sok állati és emberi működésre hat, hogy következményei szinte kiismerhetetlenek.

Mikor válnak veszélyessé ezek az anyagok?  Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Működésképtelenségük esetén azonban haszontalan hulladékká válnak és ha a kommunális hulladék közé keverednek, égetés vagy csapadékvíz hatására a bennük található, addig kötött állapotban lévő veszélyes anyagok a környezetbe jutnak.

Miért érdemes gyűjteni és leadni a feleslegessé vált elektronikai berendezéseket? Pontosan azért, hogy az e- hulladékban lévő, az emberre és környezetére veszélyes komponensek ne kerülhessenek ki a természetbe, az Európai Unió által meghatározott módon, a jogszabályi előírásoknak megfelelően kell az e- hulladékot előkezelni, hasznosítani és ártalmatlanítani, így az elkülönnítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A begyűjtött elektromos és elektronikai berendezések jelentős része kisebb javítások árán ismét használhatóvá tehető, visszakerül a lakossághoz. Természetesen, vannak hasznos másodnyersanyagok is az e-hulladékban. Ilyenek a vasfémek, réz, kábel, nyáklemez… Ezekből a másodnyersanyagokból sokkal kisebb energiaráfordítás révén lehet ismét értékes termékeket nyerni, mintha ugyanezt ércek feldolgozásával tennénk. GYÜJTÉS ELŐNYEI TEHÁT: Ezáltal csökken a fémbányászat iránti igény. Az újrahasznosítás révén alacsonyabb lesz az új termékek előállítási költsége. Az elektronikus hulladék leadásának pedig főként környezetvédelmi szempontból van jelentősége.

Mi lesz a leadott hulladék sorsa? A kereskedőknél összegyűlt készülékek elszállításáról a gyártó és forgalmazó cégek által a hulladékkezelésre létrehozott koordináló szervezetek gondoskodnak. Ezek a berendezések a legköltséghatékonyabb és leggyorsabb úton a megfelelő hulladékkezelő telepre kerülnek, ahol a környezetvédelmi előírásokat követve szétbontják és feldolgozzák őket. A még nyersanyagként újrahasznosítható elemek visszakerülnek a gyártási folyamatokba, azok pedig, amelyek már végképp hulladékká váltak, megsemmisítésre kerülnek. Sajnos ez nem mindig így történik, ugyanis sok európai országból az E- hulladék Afrikába kerül, ahol sokszor gyerekek végzik ezek szétszerelését, egészségüket kockáztatva.

Környezetünk védelme érdekében fontos a háztartásokban keletkező elektronikai hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Az elhasznált elektronikai berendezéseit leadhatjuk a vásárlás helyszínén, a települési önkormányzatok által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokban és a meghirdetett szelektív hulladéknapok alkalmával. Iskolánkban az idei év őszén is volt gyűjtés, amikor elvihettük feleslegessé vált elektronikai berendezéseinket. E-hulladék átvétel Dunaújvárosban Szoft-Ferr Kft. E-Elektra Zrt.