Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok munkaidő beosztása
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Kerettanterv – helyi tanterv.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Az új köznevelési rendszer bevezetése, a 2013/2014 tanév legfontosabb feladatai Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
A kormányhivatal közoktatási feladatai és az új oktatási koncepció
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Méltányossági elvek a közoktatásban
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Tanévkezdő tájékoztató konferencia Brassói Sándor főosztályvezető EMMI Köznevelés-irányítási Főosztály 2013 augusztus.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
A kerettantervek fejlesztése
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Ágazati szakképzés változásai
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Szakál Ferenc Pál EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztály
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
A művészetoktatási intézményeket érintő jogszabályi változások „Művészetoktatás a jogszabályok útvesztőiben” konferencia Budapest, március 31. Imre.
Az Iskolai Közösségi Szolgálat jogszabályi háttere
A középiskolai oktatás szabályzatai
A szabályozás előzményei
Brassói Sándor főosztályvezető
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Szakképzési változások
BEVEZETŐ.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Iskolai közösségi szolgálat
NAT 11/2012. (VI.4.) 66. sz. kormányrendelet A Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról A pedagógiai program módosítása.
K özösségi szolgálat „Aranyszabály: mindaz, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” Mt. 7, 12.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Tanórán kívüli tevékenységek gazdagítási lehetőségei Varga Attila február 4.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium
KPSZTI pedagógiai-szakmai szolgáltató
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Mindennapos testnevelés a köznevelési törvény tükrében Szakál Ferenc Pál főosztályvezető Közoktatás Fejlesztési Főosztály ferenc.pal.szakal@emmi.gov.hu

Jogszabályi háttér A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény (Nkt.) 27.§ (11); 97.§ (6) 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról (EMMI rendelet) 141.§ (1)-(2) 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról (Nat.) I.2.1.

Hatályba lépés, bevezetés Nkt. 97.§ (6): „A 27. § (11) bekezdés szerinti mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik, kilencedik évfolyamán 2012. szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. Ezeken az évfolyamokon alkalmazott helyi tantervbe legalább heti öt testnevelés órát kell beépíteni. A többlet testnevelési órákkal a Kt. 52. § (3) bekezdésében meghatározott tanulói kötelező tanórai foglalkozások száma megnövelhető. A többi évfolyamon a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény szerinti mindennapos testmozgást kell kifutó rendszerben megszervezni.”

Hatályba lépés, bevezetés Iskolai évfolyamok 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 1. 5 tanóra 2. mindennapos testmozgás 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

Hatályba lépés, bevezetés A mindennapos testnevelés órakeretét az Nkt. 6. melléklete biztosítja. Mivel a mindennapos testnevelésre vonatkozó rész egy évvel előbb lépett hatályba, mint az új órakeret, átmeneti szabályokra volt szükség: Az iskolák erre vonatkozóan fenntartói jóváhagyás és szakértői vélemény nélkül módosíthatták a pedagógiai programot. A Kt. szerinti órakeretet a szükséges többlet testnevelés órákkal megemelhették. [Nkt. 97.§ (6)]

Megszervezése Nkt. 27.§ (11): „Az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban azon osztályokban, ahol közismereti oktatás is folyik, megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt testnevelés óra keretében, (…)” EMMI rendelet 141.§ (1): „A mindennapos testnevelést azokon a napokon, amikor közismereti oktatás folyik, a (2) bekezdésben foglalt kivétellel testnevelésóra megtartásával kell biztosítani.”

Megszervezése Nappali rendszerű oktatásban, azon osztályokban, ahol közismereti oktatás folyik. Azokon a napokon, amikor közismereti oktatás folyik. Felnőttoktatásban nem kötelező [Nkt.60.§ (9) c)] Ennek a szakképzés szempontjából lehet jelentősége, egy átlagos általános- vagy középiskola esetében ez gyakorlatban annyit jelent, hogy minden nap.

Lehetőségek heti két óra kiváltására Nkt. 27.§ (11): „(…) amelyből legfeljebb heti két óra a) a kerettanterv testnevelés tantárgyra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott oktatásszervezési formákkal, műveltségterületi oktatással, b) iskolai sportkörben való sportolással, c) versenyszerűen sporttevékenységet folytató igazolt, egyesületi tagsággal rendelkező vagy amatőr sportolói sportszerződés alapján sportoló tanuló kérelme alapján a tanévre érvényes versenyengedélye és a sportszervezete által kiállított igazolás birtokában a sportszervezet keretei között szervezett edzéssel váltható ki.” EMMI rendelet 141.§ (2): „Amennyiben heti legfeljebb két testnevelésórát az iskolai sportkörben vagy az iskolában működő diáksport-egyesületben történő sportolással biztosít az iskola, akkor az iskolai sportkör és az iskolában működő diáksport-egyesület e feladatának ellátása kapcsán tagdíjat, egyesületi tagdíjat nem szedhet.”

Lehetőségek a kiváltásra Az iskola nem a testnevelés tantárgyra a kerettantervben előírt tananyagot tanítja, hanem más műveltségterületi oktatást folytat. Ez a lehetőség az iskola számára jelent lehetőséget. A Nat. I.2.1 pontja részletezi: „A heti öt órából legfeljebb heti két óra a Nat. Testnevelés és sport műveltségterületében jelzett sporttevékenységekre (úszás, néptánc, közösségi és más sportjátékok, szabadtéri sportok, természetjárás, kirándulás), vagy az iskola lehetőségeinek és felszereltségének megfelelően különféle más sporttevékenységekre fordítható (hagyományos magyar történelmi sportok, mozgásos és ügyességi játékok, csapatjátékok).”

Lehetőségek a kiváltásra b) Iskolai sportkörben végzett tevékenység A sportkör szervezését a 2013. augusztus 31-ig a Kt. 52.§ (9), utána az Nkt. 27.§ (13) írja elő. Ez a tanuló számára jelent lehetőséget, tehát nem az iskola, a tanuló válthatja ki ezzel az órát. A sportkör nem tehető kötelezővé. Ugyanakkor elvileg elképzelhető, hogy egy népszerű sportkör óraösszevonást tegyen lehetővé. Ingyenesség!

Lehetőségek a kiváltásra c) Versenysportot folytató tanuló igazolt egyesületi tagsággal - Szintén a tanuló számára ad lehetőséget.

Gyógytestnevelés Az EMMI rendelet 142.§ (3) bekezdése szerint: „Amennyiben a tanuló szakorvosi javaslat alapján a testnevelésórán is részt vehet, akkor számára is biztosítani kell a mindennapos testnevelésen való részvételt. Ebben az esetben a gyógytestnevelés- és a testnevelésórákon való részvételnek együttesen kell elérnie a heti öt órát, ezek arányára a szakorvos tesz javaslatot.” - Tehát a mindennapos testnevelés részben vagy akár teljes egészében gyógytestneveléssel is teljesíthető.

Szükséges szakképzettség A pedagógus munkakörökhöz szükséges szakképzettségeket az Nkt. 3. melléklete tartalmazza. Ez alapján a lehetőségek: Szakképzettség Évfolyam tanító 1-4. tanító testnevelés szakkollégiummal 1-5. tanító testnevelés műveltségterülettel 1-6. testnevelő tanár 1-12. edző 120 órás pedagógiai továbbképzéssel sportkör

Továbbképzés Nkt. 78.§ (4): „Az oktatásért felelős miniszter, a sportpolitikáért felelős miniszter programok kiadásával, pályázatok kiírásával, pedagógus-továbbképzés biztosításával segítheti a mindennapos testnevelés feladatainak végrehajtását, a sportiskolák megalakulását és működését.”  Az EMMI és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara szerződést kötött, melynek keretében 1000 pedagógus továbbképzésére került sor a Kölyökatlétikai Programról.  TÁMOP 3.1.4. keretében lehetett pályázni mindennapos testneveléssel kapcsolatos módszertani fejlesztésre és továbbképzésre is. Eredmény február-márciusra várható.

Tornatermek A legégetőbb probléma. Ennek megoldását szolgálják a kiváltási lehetőségek is, de ezek legfeljebb enyhíthetik. Pályázat: A 2012-2013. évi Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül a ROP támogatásával van lehetőség tornaterem építésére, felújítására egyelőre a két leginkább hátrányos helyzetű régióban: Észak-Magyarország: 7 Mrd Ft Észak-Alföld: 4,11 Mrd Ft A beadási határidő november 15-e volt, eredmény januárban várható.

Hasznos címek cxc@emmi.gov.hu www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag www.oktatas.hu www.ofi.hu

Közoktatás Fejlesztési Főosztály Köszönöm a figyelmet! Szakál Ferenc Pál főosztályvezető Közoktatás Fejlesztési Főosztály ferenc.pal.szakal@emmi.gov.hu