10. Erőszak a családban, válás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Egyre többen válunk lopás, rablás, nemi erőszak és gyilkosság áldozatává.
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Család.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
Peremen billegő fiatalok
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
„A gyermek évszázada” Szabolcs Éva.
A játék eredete Winnicott értelmezésében
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
A főútvonal szerepe A főútvonalunk rendelkezik az ösztönös késztetések leküzdéséhez szükséges erővel Feladat: érzelmi távolságot tartani Támasz: amikor.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Gyermekjogokhoz kapcsolódó hasznos kiadványok bemutatása Országos Gyermekegészségügyi Intézet Dr. Scheiber Dóra.
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Krízis.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Mi segít az erőszakkal szemben?
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A gyermekek helyzete a családban
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A lelki egészség védelme az iskolában
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Lecke a vad-ludaktól.
Gyermekvédelmi szemlélet az edzői munkában
Kompetencia bevezetésének tapasztalatai egy” integrált” 1. osztályban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
 szociális (latin) – társadalmi, társaságra vonatkozó  patológiai (görög) – beteges, nem normális Szociálpatológiai – összefoglaló fogalom a beteges,
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
HÁZASSÁG – CSALÁD - ÉLET Mégis élni akar Európa?
Erőszak a családban.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Asztrológiai továbbképzés
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Szalamanov Zsuzsa az alapítvány kuratóriumának elnöke
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

10. Erőszak a családban, válás Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az erőszak fajtái: Szóbeli erőszak: lekicsinylés, gúnyolás, sértegetés, fenyegetés Fizikai erőszak: ütlegelés, hajtépés, tárggyal, fegyverrel bántalmazás, Lelki erőszak: szükségletek megtagadása, eltiltás családtól, baráttól, munkától, kedvenc időtöltéstől, +önbizalom lerombolása, önálló döntések semmibe vétele,lényeges információ visszatartása, problémák letagadása, +telefonok és zsebek, táskák átkutatásával állandó ellenőrzés. Szexuális erőszak: megerőszakolás, kényszer prostitúcióra, terhességre, abortuszra, Gazdasági erőszak: munkától eltiltás, fillérre elszámoltatás, közös céggel sakkban tartás, Mozgás korlátozás: bezárás, kizárás, megkötözés, éheztetés, tisztálkodás, ürítkezés, alvás megakadályozása,szükséges gyógyszer elkobzása, Elhanyagolás: gyermek, öreg (meleg kapcsolatban is előfordul)

A bántalmazás mint folyamat A kapcsolat stabilizálását követően: elszigetelés, partner önbizalmának gyengítése, annak bizonyítása, hogy képtelen az önálló életre, ezt követi a fizikai erőszak "nevelési" céllal. A nő általában magát hibáztatja, próbál alkalmazkodni, de nincsenek kiszámítható elvárások. Az erőszak ciklikus. Mintha felgyűlne a feszültség, majd ezt vigasztalás követi. A brutalitás egyre fokozódik és sokszor gyilkosság a vége.

A környezet viselkedése Tévhitek: a család belső ügye, nem avatkoznak be amíg vér nem folyik. "Az asszony verve jó" „Alaptalanok a bántalmazott félelmei.” A nőt hibáztatják. Hibás megoldás: a bántalmazott gyermek kiemelése a családból. A gyermek elhelyezésének megváltoztatása az apa javára. Nem a probléma okát kezelik. Helyes megoldás: A rendőrségnek be kell avatkozni. A bántalmazót kell kiemelni a családból.

Egy hosszantartó intim kapcsolat felbomlása A kezdeményező sikertelenül próbálja megváltoztatni partnerét és a kapcsolatot. Szociális elkülönülés: a partnerek egyike új életstílust alakít ki, új barátokat talál olyan közegben ahol a párja nincs jelen. Szerető esetén titkolózás. A kezdeményezőt csak az érdekli, milyen hiba fedezhető fel párja viselkedésében. A kezdeményező megbeszéli problémáit másokkal és megerősítést kap. Boldogulok egyedül is? Mit szólnak a szülők, barátok? Új kísérlet a kapcsolat rendbehozatalára. A partner átveheti a kezdeményező szerepet.

A válás során lejátszódó átmenetek Érzelmi válás: egyre növekvő feszültség Jogi válás Gazdasági válás: vagyonmegosztás Szülői feladatok megosztása Közösségi válás: baráti kör átalakulása Pszichikai válás: szembe kell nézni az önállósággal

A válás utáni alkalmazkodás Az egymás iránt érzett tisztelet jóval a válás előtt megszűnt (?), megmarad az érzelmi kötődés. A házastárs hirtelen eltűnése szorongást kelt. A depresszió és eufória érzése váltakozik majd átadja helyét a magánynak. Stratégiák Úgy tesz mintha semmi sem történt volna. Társadalmi és érzelmi kontaktust fenntartani, még újraházasodás esetén is. Az ember megpróbálja stabil életmóddá rendezni megváltozott körülményeit. Ez többnyire csak hosszabb távon sikerül. Jobban érzik magukat azok a gyerekek akik mindkét szülővel tarthatják a kapcsolatot a válás után.