A KŐBALTÁTÓL AZ ELSŐ SZÁMÍTÓGÉPIG...

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy tudományos felmérés részeként kutatók megkérdeztek néhány 4 és 8 év közti gyermeket arról, hogy szerintük mi a szeretet. A kérdésekre adott válaszok.
Advertisements

ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS május 14 A MARKETINGBEN ÉS AZ ÉRTÉKESÍTÉSBEN.
Érintés.
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Alkudozás.
Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
A mi generációnk nem lesz híres semmiről, Soha nem mondja majd senki, hogy Mi vagyunk az emberiség csúcsa. Tévedés, az igazság az, hogy A generációnk.
Devizaadós történet Avagy mi is történt és történik, fehéren feketén.
Igaz történet karácsony előttről
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
ÉLET Click to advance slides.
“13 tanács egy életre".
(Klikkelj nyugodtan tetszés szerint)
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Küldd el ezt a szívet mindazoknak, akiket nem szeretnél elveszíteni 2009-ben, nekem is, amennyiben nem akarsz elveszíteni. Sorolj fel 12-t közülük! Lássuk.
Az állatok futóversenye
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
A számírás története.
Tibeti személyiségteszt
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
Családi vállalkozások - prezentáció
Gondolkozz el…..
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Nyújts kezet a csapatnak!. Egy nap a farmon élő kis egér kémkedett a gazda és a felesége után, amint egy csomagot bontottak ki. Megrémült mikor rájött,
Fixpontos, lebegőpontos
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
Napra Valentin.
A vízhordó története.
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
A digitális áramkörök alapelemei
Ha álmaidat valóra szeretnéd váltani, nem szabad sokáig aludnod.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
„Reflektorfényben Te állsz”
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Számrendszerek kialakulása
Hogy jön létre egy Paradigma.
Amikor én még… Ha az 50-, 60- vagy 70-es években voltál gyerek, hogyan vészelted át a gyermekéveidet ?
Fogalom Kérdezz! Felelek.
mint ami mások szerint szükséges!
Az öregség filozófiája
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Az elátkozott krumpli-s mese
Mikroökonómia gyakorlat
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Összeállította: Gergely János
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
óra Műveletek a racionális számok halmazán
Előadás másolata:

A KŐBALTÁTÓL AZ ELSŐ SZÁMÍTÓGÉPIG... ősember juhász rovás kéz abakusz feladat vége

Amikor a majmok lejöttek a fáról, két választás elé kerültek: vagy visszamennek, vagy emberré válnak. AZ ÜGYESEBBJE VISSZAMENT… Persze ezt csak rosszindulatú, vagy vicces kedvű kutatók mondhatják, de senki nem gondolja komolyan. A problémák mégis valahol itt kezdődtek... elejére

Kíváncsi volt már akkor is az ember Kíváncsi volt már akkor is az ember. Szerette volna tudni, miből mennyi van a birtokában. Hát igen, a matematika nélkül az őseink sem tudtak élni. A juhászokat a nyáj gyarapodása szerint fizették, így meg kellett számolni, mikor mennyi állat van. Ráadásul mindezt úgy,hogy ne tudják becsapni egymást! Te hogyan csinálnád? (Ne feledd, a számokat nem ismerik!) ? súgó elejére

Régi számolási és másolat készítési technikát szólásunk is őrzi. A kavicsok segítségével való állatszámlálást a múlt század végéig az Alföldön is alkalmazták. Régi számolási és másolat készítési technikát szólásunk is őrzi. Tudod-e mit jelent a „Sok van a rovásán” szólás? válasz elejére

A kavicsokon, rovátkákon kívül legfeljebb a két kezüket használhatták az emberek. Kinek 5, kinek 6 ujj volt a kezén. A hat ujjal születettek bizony ritkaságnak számítottak, ezért különleges elbánásban részesültek. Sámánnak , varázslónak hitték őket, tanulhattak, okosodtak. Feltételezik, hogy emiatt alakult ki korábban az egyébként a szó szoros értelmében vett kézenfekvő tízes számrendszer helyett a tizenkettes és a hatos... elejére

Ha te sem tudod, kattints ide! Telt-múlt az idő, és már nemcsak kavicsokkal,rovásfával számoltak az emberek, hanem eszköz segítségével is. Ennek az eszköznek a neve abakusz volt. Már az általunk is használt tízes számrendszer szerint jelölte a számok helyét egy lapon. ABAKUSZ Az annyi, mint …. vagyis ,pontosan…… Ha te sem tudod, kattints ide! 500 50 5 100 10 1 elejére

Gondolkozz el: ELEJÉRE VÉGE A mezopotámiaiak nem ismerték a nullát, negatív számokat, nem használtak helyiértékeket. Vajon hogyan lehetne megoldani a mostani matematika feladatodat ezek ismerete nélkül? Mi lenne, ha csak nullát és egyest használhatnál a számok ábrázolásához? ELEJÉRE VÉGE

vége

A báránykák rejtélye… A gazda és a pásztor közösen számlálták a birkákat tavasszal, mielőtt kimentek a távoli legelőkre.Ez úgy történt, hogy amikor kiment egy bari, egy agyagedénybe egy kavicsot tettek. Amikor kiment a következőbárány, az edénybe belekerült a következő kavics, és így tovább. Ezután lezárták az edényt, és elásták. Ősszel, amikor hazajött a nyáj, a számlálást megismételték. Előásták az agyagedényt, együtt feltörték,és ahogy jöttek befelé az állatok, egy-egy kavicsot kivettek belőle.Így tudták meg, volt-e szaporulat. Minél nagyobb volt a szaporulat, annál több fizetést kapott a pásztor.

Sok van a rovásán!… Amikor valakinek nem volt pénze kifizetni az árut, hitelt kapott. A tartozását felrótták egy pálcára, majd kettéhasították a pálcát. A jelek a kettéhasítás után is olvashatóak voltak,de ha egymás mellé illesztették a két felet, azonnal meg lehetett állapítani, történt-e rajta változtatás. Egyik fele az árusnál, másik fele a vevőnél maradt. A következő alkalommal hozzárótták a következő hitelt is. Ha valakinek a rovásfája már nagyon sok tartozást mutatott, nem kapott több hitelt, amíg ki nem fizette az előzőket, mert sok volt a rovásán, vagyis sokkal tartozott.

A rajzon levő abakusz tehát Az abakusz használata A rómaiak mind a négy alapműveletet el tudták végezni az abakusz segítségével. A szorzás tudományát egészen a XVI. századig az egyetemeken tanították, annyira bonyolult művelet volt. Azért egy számot te is le tudsz olvasni az abakuszról. Az értékkel rendelkező kavicsokat középre tolták, és annyit ért, mint amennyit az oszlopa fölött (alatt)levő szám mutat. A rajzon levő abakusz tehát 3*100+1*50+1*5+2*1= 357-et ábrázol. 500 50 5 100 10 1