4. Emberi szabadság és elköteleződés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Via Spiritualis – avagy a lelki út
Advertisements

A szeretet himnusz értelmezése
Az Élet Igéje április.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
A szabad akaratról I. V. Rész
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
A házasság még nem a mennyország
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Folyamodjatok az Úrhoz,
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
Húsvét az élet ünnepe.
Férfivá és nővé teremtve
A SIKERES ÉLET TITKA.
Az „ösztönlény” nevelése és lelkigondozása
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
„Férfinak és nőnek teremtette”
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Kikészít vagy kiegészít?
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
KERESZTSÉG.
ISTEN hozott köztünk!.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
2014. szeptember Az Élet Igéje „Fogadjátok el egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére.” (Róm 15,7)
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
1 Továbblépés - Az üzenet.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Az Élet Igéje augusztus.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Folyamodjatok az Úrhoz,
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az Élet Igéje szeptember.
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Irgalom a családban.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
Az életvezetés etikája 1.
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

4. Emberi szabadság és elköteleződés

Összefoglalás A Lelki út és a hit fejlődése I. Fejlődéstapasztalati megközelítés Psziho-vallásos fejlődés modell Gyermeki hit Serdülő hit Neofita hite Felnőtt ember éretlen hite Felnőtt, vagy racionális hit Érett hit

II. Lelki út a spirituális hagyományban Három szakasz 1. via purgativa Tisztulás útja Kezdők 2. via illuminativa Megvilágosodás útja Haladók 3. via unitiva Egyesülés útja Tökéletesek

Ignáci út Jellemzője: világban megélt apostoli hivatás lelkisége Lelkigyakorlatok 4 hét: 1. ami deformált azt meg kell reformálni. Purgatív út. 2. ami megtisztult azt Krisztus alakúvá kell formálni 3. megerősítés: tényleg komolyan akarod követni Jézust vagy csak futó lelkesedés volt? 4. transzformáció a feltámadás fénye által Egyházban való lét.

III. A lelki út teológiai értelme

A keresztény Lelki út célja Krisztus követése “A különböző életformákban és hivatásokban ugyanazt a szentséget munkálja mindenki, akiket Isten Lelke vezérel, az Atya szavának engedelmeskedve és az Atyát lélekben és igazságban imádva követik a szegény, alázatos és a keresztjét hordozó Krisztust, hogy az Ő dicsőségében is részesülhessenek.” LG 41 Krisztus bennünk „Szülessen meg Krisztus ezerszer Betlehemben, ha benned nem születik, örökre el vagy veszve.” Angelus Silezius (+1677) Keresztény benső út: Krisztusba nőni, az Ő élete növekedjen bennünk, életünk minden részlete Krisztusi legyen Ignáci sajátosság Hivás követése –tökéletesség lépcsői helyett Krisztus társa lenni a világ üdvözítésében

Mai Témáink Elköteleződés problematikája Az emberi szabadság természete Az emberi szabadság megvalósulása Döntéshozatalról Képességek, amik segítenek, hogy alkalmassá váljunk az elköteleződésre

Mai problematika Általános korjellemzők Gyorsan változó világ állandó alkalmazkodás kényszere Technikai eszközök egész más kapcsolattartási szokások mint korábban Globalizáció Mobilitás Tömegmédia hatalma Mi lehet hír és mi nem? Kinek a kezében van? Erősen kontrolált és manipulált Nagyon erős életmód befolyásoló hatás Az elköteleződést közvetlenül befolyásoló tényezők Pluralizmus vélemények, életmódok sokasága választási lehetőségek óriási mennyisége Problémás szabadság fogalom Mindig minden lehetsz, légy szabad mindenre Elköteleződés ellentéte a szabadságnak Rövidtávú gondolkodásmód Egyénileg: addig tart, amíg nekem jól esik, amíg nekem hasznosnak látszik Társadalmi szinten: következő választásokig

Néhány következmény az elköteleződés szempontjából Kötődések eróziója Tőke – teljes mobilitás, következményekkel ki törődik? Munkahely – munkanélküliség folytonos veszélye Kapcsolati – házasságok száma csökken, válások száma növekszik, mikro családok Világnézeti – ezoterikus gondolkodásmód Hatások Egyénre Szakítások sebei – párokban, gyermekekben Mély benső instabilitás, bizonytalanság Szétforgácsolódás – kötődésre való képtelenség Felületesség Lelki betegségek számának növekedése a nyugati világban (szorongás, depresszió) Bizalom krízise – spirituális atomcsapás Társadalomra Bizalmatlanság –intézményekben, személyekben Bár iparágak épülnek a hűtlenségre (ideális fogyasztó: magányos, kötődésre képtelen, reklámokkal manipulálható ember), a megbízhatatlanság a társadalom alapjait veszélyezteti már Demográfiai krízis, gazdasági visszaesés Tartós figyelmet, erőfeszítést, odaadottságot igénylő foglalkozások válsága Visszaszorul a valódi érték termelés Nevelés, egészségügy

Mit tehetünk? Agere contra Jobban felkészülni

Az emberi szabadságról

Emberi szabadság Kettőssége A legtöbb szándékos emberi tett motivált valamilyen nem akaratlagos, akarat alatti valóságtól pl. ösztönök, éhség, fajfenntartás stb. ugyanakkor az emberi cselekvés értelmét nem meríti ki ez a motiváció. Az akarat az ami végső értelmet ad neki. Pl. étkezés, ami az ösztönön alapul mégis kulturális eseménnyé válik személyes találkozássá, sőt a legnagyobb jelentőségű Isten és emberi találkozás helyévé (Eucharisztia).

a. Befogadó szabadság Mert el kell fogadnia bizonyos adottságokat alaptermészet (kolerikus stb) élet tényeit: genetikus adottság, képességek, kor, öregedés, halál tudatalattit ami hat ránk, befolyásol, nem tudunk elszakadni tőle testiek vagyunk, érzékekkel ismerünk meg, ösztöneink vannak morális értékek vannak amik interpellálnak minket (ugyanakkor valami keratív folyamat során ismerjük fel őket) Szabadságunk tehát mindig egy helyzetben valósul meg, szituált, mindig kötődik valami nem-szabadhoz, nem-választotthoz, ebből indul ki. Az emberi szabadság nem abszolút, mint Istené. Kondicionált szabadság: nem vagyok Isten, hogy abszolút szabad legyek, de vannak valós választási lehetőségeim.

b. kreatív: autodetermináció Se a tudatalatti, se az alaptermészet, se az „élet tényei”, se a testi mivoltunk, se ösztöneink, se a morális értékek nem determinálnak minket egy bizonyos viselkedésre. Nem mindezen tényezők összhatása az emberi cselekvés. Az emberi értelem képes, jóllehet kondicionált, de képes felismerni igazságokat és az akarat elé tárni. Ez valami új is lehet, amit egyik említett tényező sem tartalmazott. Képes felismerni az értékeket, felfedezni. Van egy aktivitás ebben. Az akarat is tud erre rá mozdulni és egy olyan cselekvést kezdeni, ami más értelmű mint amit kapott, azt meghaladó. Autodetermináció. A kegyelem újdonsága, egy még mélyebb dimenziója az emberi szabadságnak. A szeretet szabadsága.

Szabad lenni valamitől Szabad lenni valamire c. Szabadság és cél Szabad lenni valamitől Szabad lenni valamire Valamire való szabadság. Valahova el akarok jutni és ennek megfelelően választok rész eszközöket. Döntések által jutok el a célba Szabadság megvalósulása: döntés

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart “Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” (Seneca)

Az Emberi szabadság megvalósulása

A döntés szükségessége A halogatás illúziója Az élet véges, a lehetőségek bezárulnak A nem döntés is döntés A folyton változtató döntés illúziója Nem jutsz el sehova Félbemaradt torzók kísérik utad –egyik sem kész szobor Ez is egy elköteleződés: azt választottad, hogy sosem készítesz egyetlen befejezett szobrot sem életedben. Az el nem köteleződés mellett köteleződsz el. Ha karom, ha nem dönteni kell. Sodródom, vagy magam hozom a döntéseimet. Mindenképpen következményei vannak hosszú távon

A Végesség elfogadása Igen és nem Választok valamit, ami vonz, amit akarok, amiben életet látok De le kell mondanom lehetőségekről be nem járt utak fájdalma, lehetőségek elengedése A búzaszemnek el kell halnia, hogy termést hozzon Nem lehet mindent egyszerre. A lemondás része a döntésnek. Minden emberi döntés élet és meghalás

Emberi Döntés és a hit Korlátok Jó döntés előkészítése Alternatívák ismerete Erőforrások ismerete Lehetséges következmények számbavétele Korlátok Sosem lesz teljes ez az ismeret Ezért nincs abszolút biztonság, mindig van kockázat Ugrani kell, egy idő után. Kilépni a bárkából. Hittel. Minden emberi döntéshez kell egy természetes bizalom, hit. A Gondviselő, jó Istenbe vetett hit nagy erőforrás.

Életre szóló elköteleződés Félelmeink Elbizonytalanító példák Minden változik Képesek vagyunk rá? Érdemes?

Az elköteleződés értékei Komoly eredményhez, komoly odaadottság kell Minden jelentős dolog létrehozása tartós odafigyelést, munkát igényel Művészet, tudományos, sport, munka Kapcsolat építése Az élet továbbadása – 15-20 év Közösség építés

Az elköteleződés felszabadít Fókuszálást hoz, energiák kanalizálódnak Biztonságot ad Megakadályozza a szétforgácsolódást. A folytonos döntéshelyzet, bizonytalanságból fakadó félelem rengeteg plusz energiát igényel Személyes növekedés útja Döntések által válunk önmagunkká, új identitásunk lesz Küzdelmek árán tudunk növekedni Tartós boldogságunk forrása lehet

Az Evangéliumi szeretet belső logikája A szeretet véglegességre törekszik –nem éri be a pillanattal Jézusi modell: a teljes önátadás: „amint én szerettelek titeket” „Szerette övéit, mindvégig szerette őket” II. János Pál: az ember igazi méltósága és szabadsága, hogy tud életre szóló döntéseket hozni Szeretetből odaadni az életünket: az emberi szabadság legnagyobb megvalósulása. Isten szabadságában való részesülés.

Életállapotok Az evangéliumi szeretet benső természete folytán elköteleződésre törekszik Életállapot választás: lehetőség az emberi szeretet és szabadság megvalósulására Házasság Teremtettség rendje Isten jegyesi szeretetének jele (Ef5) Evangéliumi tanácsok Természetfeletti rend Jézus életmódjának megjelenítése Papság Jézus a pásztor megjelenítése Egyedülálló hivatás? Elkötelezett élet Egyedülállóság nem saját választásból – hivatás egyedülállóként Singli életmód – egyedülállóságra való hivatás??

Sikeres Elköteleződést segítő Képességek

Önmagammal való kapcsolatban Önismeret Önelfogadás Pozitív önkép Korlátaim ismerete Humor Hiánya: bizonytalanság, projekció, destruktív kritika Reflexió képessége Elvi célok és a megvalósult gyakorlat rendszeres összevetése Benső folyamatok, érzelmek tudatosítása Pozitív és negatív érzésekkel való bánás Saját szükségletek felismerése Rend Céltudatos tevékenység – értékek és prioritások –ennek megfelelő cselekvés

Másokkal való kapcsolatban Kiterjedt én érzés én+te, én+mi Másokhoz való tartozás Mások szükségleteinek észrevétele Mások boldogsága az én boldogságom is Szolgálat lelkülete Ezek ellentéte: csak az én érvényesítése, hatalomvágy, másik eszközzé tétele Párbeszéd képessége Feltárulkozás, bizalom, Intimitás - sebezhetőség A külvilág meghallgatása Megbocsájtás Konfliktuskezelés!!! Pozitív visszajelzések kultúrája Ellentéte: félelmek, zárkózottság

Istennel való kapcsoaltban Egységesítő életfilozófia (Allport) – mély keresztény hit Alapszemléletem Aki Istenben bízik olyan mint a folyó mellé ültetett fa (Zsolt) Sziklára épített ház

Nehézségekkel vALÓ kapcsolat Fusztráció tűrő képesség Kielégülés késleltetése Kudarc, szenvedéselfogadás Küzdeni tudás

kapcsolat elmélyítésének lépései 1.Meghívás (Call) Lk 1,28 2. Önazonosság (Identity) Lk 1,30 3. Meghittség (Intimacy) Lk 1,31.35 4. Szembesítés, kihívás (Confrontation) Lk 1,34 5. Megtérés (Conversion) Lk 1,38 6. Kiengesztelődés (Reconciliation) Lk 1,38 7. Egység (Communion) Lk 1,38 8. Elköteleződés (Commitment) Lk.1,38 9. Küldetés (Mission) Lk 1,39