A magyar sport (egyetlen?) esélye a korszerű TM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Benedek András – BME GTK APPI Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében V. Országos Távmunka Konferencia Budapest, december 7.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Tudásmenedzsment a változó szervezeti környezetben
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A franchise gazda elengedhetetlen tulajdonságai és felelőssége Tóth-Zsédely Rita Otthon Centrum KKV Akadémia április 24.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
JÓÜZLETAFRANCHISE Magyar Franchise Szövetség szakmai előadás
Szervezetfejlesztési Program
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Diplomás pályakövető rendszer TÁMOP és TÁMOP kapcsolata Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató március 4-6.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Dr. habil. Bencsik Andrea Széchenyi István Egyetem Győr
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
A vidéki tér sikertényezői
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Minőség menedzsment 6.előadás
Strukturális és Kohéziós Alapok
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG ÉS AZ EGYETEMI SPORT.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Műegyetem - Kutatóegyetem Járműtechnika, közlekedés és logisztika.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
Informatika a gyógyszeriparban Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Munkacsoport vezető
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
1 Tudásmenedzsment piactér KKV-nak (az „Okos Vállalkozás” koncepciója) Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
WKING PARTNERSÉG BEMUTATÓ. WKing Kereskedőház az Ön cége szolgálatában Tapasztalatunk: 10+ év e-commerce 20+ év kereskedelem 10+ év online marketing tapasztalat.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Biyovis a mi üzletünk.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Lorem ipsum.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
1 Tudásbázis követelmények a digitális korszakban Gyulay Tibor tudásmenedzsment szakértő előadása „A tacit (avagy a hallgatólagos tudás) jövője a negyedik.
A KKV fejlesztés hatékony módja: korszerű TM támogatás
Előadás másolata:

A magyar sport (egyetlen?) esélye a korszerű TM „TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK” Jegyzet Gyulay Tibor

Ésszerű, gazdaságos eszközt kínálni a magyar sport fejlesztéséhez. Megmutatni a TM alkalmazási lehetőségét egy közérdeklődésre számot tartó területen. A visszajelzésekből továbbépíteni a koncepciót. Célom Legális dopping a magyar sportnak, 20 percben!

POZITEAM alapító tulajdonos 10 éve abszolút TM fókusz Több, mint 30 év a szervezetfejlesztésben, tréningpiacon (BME oktató, tréner, tanácsadó, coach) POZITEAM alapító tulajdonos 10 éve abszolút TM fókusz Knoco Ltd. franchise partner Sikeres TM projektek NAÜ szakértő TM: versenyelőny! Bemutatkozás Gyulay Tibor POZITEAM – Knoco Hungary

POZITEAM – Knoco Hungary bemutatkozás 25 év tanácsadói, szervezetfejlesztői piacon  TUDÁSMENEDZSMENT!!! 2010: franchise szerződés Knoco Ltd. (UK) Profilunk: tudásmenedzsment rendszerek fejlesztése, bevezetése és működtetése, szervezeti és országos (nemzetközi) szinten TM képzési repertoár Csoportos TM fejlesztési módszertan KKV-k számára Sikeres projektek POZITEAM – Knoco Hungary bemutatkozás Legfontosabb TM referenciák Napvilág, Magyar Posta

A sport mindenkit (?) érdekel. A politika kiemelt területként kezeli. Itt még sikeresek vagyunk (olimpiai pont rangsor…) Látványsportágakban nagyon le vagyunk maradva (foci, tenisz, kosárlabda…) A lehetőségekhez képest rengeteg pénz megy rá! Mégis nő a távolság! A TM gyermekcipőben! Témaválasztás Miért a magyar sport és a TM kapcsolatát választottam?

Mi a sport sikerek titka? Genetika (tehetség) Infrastruktúra (anyagi lehetőségek) Motiváció; kiugrási lehetőség ..? A befektetett munka mennyisége és minősége Mi a sport sikerek titka? Hitek, tévhitek

A siker titka –I. Genetika (tehetség) Miklós Edit Az egyik világkupa sikere után valaki nem átallotta azt mondani, hogy a sí sikerek genetikaliag vannak kódolva a magyarokba. …??? Czeizel Endre Tudományos eszközökkel járt utána annak a hitnek, hogy mi magyarok az átlagosnál tehetségesebbek vagyunk. Megállapítása szerint nem vagyunk az élmezőnyben. Puskás és Mozart Istenadta tehetségük vitathatatlan, de mire vitték volna, ha nem gyakorolnak napi 10-12 órát (a grundon és a zongoránál)? Pisa felmérés A magyar 15 évesek kreatív problémamegoldásban a 44-es listán a 33. helyen

A siker titka –II. Anyagi lehetőségek Külföldön Barcelona stadion bővítési tervek: 600 milló euró (180 mrd Ft) Wayne Rooney heti fizetés: 250 000 font/hét (89 mFt)  (4,5 mrd Ft/év) Itthon Nemzeti Stadionfejlesztési Program: 12 mrd Ft/2014 FTC éves költségvetése: 1,8 mrd Ft.

A siker titka –III. Kiugrási lehetőség (motiváció) Hosszú ideig valóban a sport jelentette szinte az egyetlen kitörési lehetőséget Magyarországon. Ma már (szerencsére) ebben nem „versenyezhetünk” Afrikával, Dél-Amerikával… No, de akkor mi van Svájcban? Ott (és más fejlett országban, akik előttünk járnak) biztosan nem a jobb megélhetés jelenti a legfőbb motivációt!

A siker titka –IV. Munka mennyisége és minősége A munka mennyisége? Náluk is 365 nap egy év, és 24 óra egy nap  Nem edzenek többet! Külföldről hazatérő sportolók szerint, odakint sem dolgoznak többet, mint idehaza. A munka minősége! Korszerű eszközök, módszerek. Nem több, jobb munkát végeznek. TUDÁS: Nagyobb tudás, jobb eredmények!

A tudás gyakorolja a legnagyobb hatást az eredményre. A befektetés megtérülése itt a legjobb (nagyságrendje is jóval kisebb, mint más területeken). Akár holnap hozzá lehet fogni. Rendelkezésre áll a szükséges kompetencia (MTA TM mb, egyetemek, POZITEAM…) A magyar sport (egyetlen) esélye: a tudás szint növelése valamennyi szereplőnél Nem csak edzőképzésről beszélünk!

Tudás megszerzése = tanulás A tudás megszerzésének módjai: Saját tapasztalatból Próbálkozás, megerősítés Lassú, néha fájdalmas Kell, de önmagában nem elég! Mások tapasztalataiból Formális: oktatás, képzés (Fordított tölcsér! %-os arány?) Tudásbázis minősége (tartalom, megbízhatóság…) Hozzáférés az iparági tudáshoz (tudásmegosztás) Tudás megszerzése = tanulás Nem az oktatásban való részvételt értjük alatta!

Emelni kell a sport „iparági tudásvagyonának” színvonalát. Biztosítani kell, hogy a sport kulcsszereplői elsajátítsák a legkorszerűbb tanulási (tudás bővítési) módszereket, és fejleszteni kell a tudásmegosztással kapcsolatos attitűdjüket! Emelni kell a sport „iparági tudásvagyonának” színvonalát. Korszerű tudásmenedzsment módszerek alkalmazásával biztosítani kell a tudásvagyon megőrzését, karbantartását, folyamatos megújulását, megosztását (az érintettek megfelelő szintű hozzáférését). Mit kell tenni? Ha a szereplők tudása nő, javulnak az eredmények.

A sport tudásmenedzsment rendszerének modellje Szereplők: Érintettek: edzők, vezetők… Tudásmunkások Közösségek Irányítás: MOB? Tudásmegosztás módja A hétköznapi munka részévé tenni TM háttér folyamatok Mit használunk? Tudásbázis (web2 IT alkalmazás) Mobil eszközök (tablet?)

Kiktől érdemes tanulni a tudáskezelést?? A profit szféra szervezetei: Több évtizedes hagyománya van. Kimutatható gazdasági haszon! Kötelező tevékenység (pl. atomenergetika) Az internet tudásközösségei Hatalmas tudáskincs Önfenntartó működés Minden kérdésre válasz Változó tudásmegosztó kultúra Kiktől érdemes tanulni a tudáskezelést?? Hogy ne a saját kárunkon tanuljunk!

Valaki álljon az élére! A létrehozó, fenntartó feladatai: Koncepció kidolgozása A rendszer alapelemeinek felépítése: -  Megfelelő informatikai platform -  Emberi erőforrás biztosítása -  A tudáskezelés folyamatai A beindulás menedzselése, finanszírozása. A rendszer gazdaságos (önfenntartó) üzemelési módjának kialakítása. A szakági tudásmenedzsment rendszerek kiépítésének támogatása. A tudásmegosztó rendszer szakmai és etikai kontrolljának biztosítása. A közösségi tudásmegosztó kezdeményezések támogatása. Ösztönző motivációs eszközök alkalmazása a rendszer hatékony, önfenntartó működésnek biztosítására Ez lehetne a MOB és/vagy a sportági szakszövetségek.

Pilot program indítása Miért jó egy pilot? Nagy odafigyelés Kis kockázat Sok tapasztalat A siker hajtóereje Mit érdemes választani? Fontos téma Átlátható méret Megfelelő támogatottság Jó esély a sikerre Javaslatunk: Kiemelt edző program Pilot program indítása Kezdjük ki lépésekkel!

154 edző 16 kiemelt sportág Magas fizetések 135 mrd Ft 2020-ig „Szeretnénk Magyarország nagyhatalmi státusát megtartani a sportban, és ehhez szükséges, hogy a magyar edzőket itthon tartsuk, a külföldön dolgozókat pedig hazacsábítsuk. Az edzők felelősek a nevelésben, a tehetséggondozásban, a versenyzők felkészítésében, ezt a munkát meg kell becsülni. Fontos, hogy a tudás itthon maradjon.” (Simicskó István) 154 edző 16 kiemelt sportág Magas fizetések 135 mrd Ft 2020-ig Kiemelt Edző Program Mi is az?

A javaslat alapgondolata A kiemelt edzők tudása egy olyan kincs, amit óvni, védeni kell. Lehetővé kell tenni, hogy a legjobb edzők tudásából az egész szakma profitálhasson. Az egyes edzők tudását szinergikusan összegezve egy új minőségű tudáshoz juthatunk. Olyan mintát teremthetünk a tudásmegosztásban, ami az egész iparágat alapjaiban változtathatja meg. A program költségeinek töredékéért meghatványozhatók a kezdeményezés eredményei. A javaslat alapgondolata Hogyan lehet korszerű TM szemlélettel és módszerekkel sokkal többet kihozni ebből a programból?

Létrehozunk egy tudásmegosztó felületet, és kifejlesztünk hozzá egy alkalmazást, aminek a segítségével a program edzői folyamatosan tanulnak egymástól, és közösen építenek egy felbecsülhetetlen értékű nemzeti sport-tudásbázist. Olyan mobil eszközzel látjuk el az edzőket, ami saját tapasztalatuk feldolgozását és a tudásuk megosztását is segíti. Megtanítjuk a program részvevőinek a rendszer és az eszközök használatát, és segítjük az új típusú tudásmegosztó kultúra kialakulását. Olyan tudásmegosztó módszereket alkalmazunk amelyek alkalmazkodnak a terület sajátosságaihoz, de túllépnek a hagyományos formák korlátain. A program lényege Kiemelt Edző Program TM szempontú fejlesztése

Segítsd az ügyet, ha tudod! Az előadás anyagát cikként közzétesszük: www.poziteam.hu Regisztrálj a hírlevélre ugyanott! Írj cikket, szólj hozzá más írásokhoz! Lájkold a FB oldalunkat: http://www.facebook.com/tudasmenedzsment LinkedIn közösség: Tudásmenedzsment Magyarországon - KM in Hungary Segítsd az ügyet, ha tudod! Ötlettel, kérdéssel, kapcsolattal…