Rehabilitáció és Sport

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fogyatékosok helyzete Magyarországon
A JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS AZ ÁLLAMI FINANSZÍROZÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN Dr. Litavecz Anna elnökségi tag Magyar Paralimpiai Bizottság.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Szociális munka a börtönben
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat  Azonosító szám:TÁMOP /
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Sportolás hatása szervezetünkre
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Képesség, készség, adottság, tehetség
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A Grundfos Vállalatcsoport
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az EEM helye a menedzsmentben
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ)
A fogyatékos emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Siketvak személyek szükségletei F ogyatékos E mberek Sz ervezeteinek T anácsa – Királyhidi.
Mi is az a társadalmi integráció?
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A támogatott lakhatás kihívásai
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
Mozgásszervi rehabilitáció
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Mozgásszervi rehabilitáció
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Rehabilitáció és Sport

Sportterápia Fizikai kondíció, Egyensúlyérzék, Közlekedőképesség fejlesztése Segédeszközök használatának elsajátítása Biztonság Mobilitás Segédeszközök gyorsabb beépülése a testsémába Fizikai erőnlét javulása Sikerélmény Motiváció rokkant-sportok

Sportterápia A sérült ember megmaradt fizikai képességeinek fejlesztését biztosító tevékenység. Általános és speciális kondicionálás

Általános kondicionálás Sikerélmény Önbizalom Életigenlés Kooperációs készség Bizalom Hit

Speciális kondicionálás Mozgáskoordinációt, Statikus és dinamikus egyensúlyt, Járást, Protézis és kerekesszék használatot elősegítő izmok erősítése. Ügyesség, bátorság, fájdalomtűrés, akaraterő, kitartás fejlesztése.

Kondicionáló tréning Az izomzat fejlesztésének alapvető eszköze a mozgás, működés az egész szervezet alkalmazkodása az izomzat fejlődik, a szervezet teljesítménye fokozódik. Eszközigényes Megfelelő, hatékony tréningmódszer kiválasztása (cirkuit tréning, játék, teljesítmény) Megfelelő erősségű inger és terhelés kiválasztása

Kondicionáló tréning Küszöb alatti inger és terhelés – nincs eredmény Gyenge inger és terhelés – ösztönzés, szinten tartás Erős inger és terhelés – kondíció javulás Nagyon erős inger és terhelés – sérülésveszély (fizikai, pszichikai) Általános állapot, kondíció, orvosi javallat, ellenjavallat figyelembe vétele! Spiroergometriás vizsgálat

Kondicionáló tréning Az edzettség az anyagcsere-folyamatoknak és a kardiorespiratorikus rendszernek az adaptációja a nagy erőkifejtésekhez. A mozgáskészség beszűkülése a szervezet teljesítőképességének – edzettségének (adaptációjának) csökkenéséhez vezet.

Kondicionáló tréning Paraplégia – a megmaradt izomműködésnek kell biztosítani a hely- és helyzetváltoztató mozgást, önellátást. Amputáltak – a protézisben járás nemcsak a csonk, hanem a törzs és a felső végtagok izomzatától is magas teljesítményt követel.

Kondicionáló tréning Erőfejlesztés: statikus, dinamikus, izokinetikus Állóképesség-fejlesztés: tartós/intervallumos Eszközök – mérhető teljesítményt biztosítsanak, változatosság!

Kondicionáló tréning Az eredményesség eszköze – az edzéstervezés! (OORI – számítógéppel támogatott edzéstervezés) Az edzéstervezésnek a sérült aktív részese! Személyi feltételek: Szakmai vakság, rutinmunka kizárása Improvizatív munka helyett tudatos tervezés Pedagógiai munka: buzdítás, holtpontokon átsegítés, mindennapi élet feladatainak tanítása

A fogyatékossággal élők esélyegyenlősége ENSZ Rokkantak Évtizede (1983-1992) Az Emberi Jogok Nemzetközi Alaptörvénye, valamint a fogyatékossággal élőkre vonatkozó Világakcióprogram tartalmazza az alapvető szabályokat

A fogyatékossággal élők esélyegyenlősége I. Az egyenlő részvétel feltételei: 1. A tudatosság növelése a társadalom részéről 2. Hatásos egészségügyi ellátás 3. Rehabilitációs szolgáltatások 4. Segítő szolgáltatások (segédeszközök)

A fogyatékossággal élők esélyegyenlősége II. Az egyenlő részvétel célterületei: 5. Hozzáférhetőség (fizikai környezet, információ, kommunikáció) 6. Oktatás – integráció 7. Foglalkoztatás 8. A jövedelem szinten tartása és a szociális biztonság 9. Családi élet és személyes integritás 10. Kultúra 11. Pihenés és Sport 12. Vallás

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége A sport az a terület, amelyben minden résztvevő azonos módon juthat a társadalmi értékek létrehozásában egyenlő mértékű önmegvalósításhoz, sikerhez, nyilvánossághoz. A sporteredmények, versenyeztetés feltételrendszere – közös interakció az épek társadalmával. A sikerek nyomán megszűnhet a hátrányos megkülönböztetés és értékesebb, valódi integráció jöhet létre.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége A balesetes mozgássérültek, akik épként tapasztalták meg a mozgás örömeit, könnyebben visszatalálnak a normál életbe a sporton keresztül.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Született vagy korai életkorban sérült mozgássérültek – a sport sikerélmény, barátokhoz, közösséghez tartozás élménye, ép társadalom elismerése.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Siketek és nagyothallók – közösség, csapatszellem kialakulása. Akadálymentes integráció (az épekkel azonos szabályok és követelmények) – a sport sok esetben nem igényel verbális kommunikációt.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Értelmileg sérült emberek – sikerélmény, kapcsolatok, barátok, egészségük fenntartása, kondíció megőrzése.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Vak emberek – szabadság, szabad mozgás, akadálymentesség élménye , sikerélmény.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Transzplantált emberek – kondíciójuk megtartása elemi szükséglet, a sport az életben maradás egyik eszköze. A sport kihívásokat, célokat támaszt.

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Minden állampolgárnak joga van a testmozgáshoz. A fogyatékosok esetében ez a jog sok esetben nem gyakorolható: A sportlétesítmények nem mindenki számára használhatóak és megközelíthetőek A sportolás helyszínére való eljutás akadályozott Sportlétesítmények alacsony száma A fogyatékosok többsége a társadalom perifériáján él, anyagi körülményeik nem teszik lehetővé a sportolás finanszírozását

A fogyatékossággal élők sport általi esélyegyenlősége Magyarországon a fogyatékosok rehabilitációja a sport útján – tudatosan, szervezetten nem létezik. Nyugat-Európában a fogyatékosok társadalmi- és sportélete rehabilitációs központokban szerveződik. Kiemelt fontosságú a rehabilitáció anyagi és szakmai támogatása, európai színvonalú központok létrehozása, a rehabilitációs szakemberek képzésében szemléletváltás.

Fogyatékosügyi sportszervezetek Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetsége Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége Magyar Paralimpiai Bizottság Magyar Siketek Sportszövetsége Magyar Speciális Olimpia Szövetség Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége Magyar Vakok és Gyengénlátók Sportszövetsége

Paralimpia 1960 Róma – „Mozgássérültek Olimpiája” – 400 kerekesszékes sportoló 1964 Tokió 1968 Tel Aviv 1972 Heidelberg – Fejes András kerekesszékes kocsiversenyen 3. helyezés 1976 Toronto – paraplégiás sportolók mellett látássérültek és amputáltak. Mo. először küld hivatalos sportolókat 1980 Arnheim - Mo. nem kap meghívást 1984 New York – Mo.15. hely 1988 Szöul – Mo. 40. hely 1992 Barcelona – 82 nemzet 1996 Atlanta – értelmi fogyatékosok részvétele, 115 ország, Mo. 29. 2000 Sydney – 121 ország, Mo. 32. 2004 Athén – 18 érem, Pásztory Dóra 200 m vegyesúszás, Mo. 45.