Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Ellátások, KEDVEZMÉNYEK
A képzési támogatásra vonatkozó jogszabályi előírások, adó és járulék fizetési szabályok Kecskemét október 16. Készítette: Berényiné Bosch Cecília.
MI MENNYI A SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERBEN 2014-BEN?
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A nyugdíjrendszer átalakításának aktualitásai
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
A nők 40 éves nyugdíjazásáról… • A nők kedvezményes nyugdíjazásával foglalkozó új szabályok szerint az a nő, aki kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel.
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
Munkajog és társadalombiztosítás II.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
Magyar Államkincstár ügykörei: családtámogatás, fogyatékosügy
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Hogy mindenki jobban éljen! Adókedvezmény az átlagos és az átlag alatti keresetből élőknek.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Szombathely, Dr. Kovács Bernadett
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
Ellátások, kedvezmények
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Közfoglalkoztatás Magyarországon
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Álláskeresőként történő nyilvántartás
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Családi juttatások rendszere Title of the presentation 2.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Munkáltatói Fórum január Rendes Ágnes Komárom-Esztergom Megyei Adóigazgatóság.
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Készítette: dr. Solymár Gabriella osztályvezető A Munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó kedvezmények érvényesítése.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Összehasonlító példák
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
A családtámogatási ellátások
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG

Megszünteti a kormány az ONYF - et és az OEP-t • A központi közigazgatás létszámleépítése 6-7 ezer embert az állami szféra dolgozói közül kb. 200 ezer embert érinthet az elbocsátás. • A kormány már az alaptörvénnyel fölmondta a szolidaritás alapú kockázatközösségen létrejött társadalombiztosítást (az a szó benne sincs, hogy társadalombiztosítás)! • Kétszintű ellátás az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben is.

Kétszintű ellátások kora! • Az egészségügyben a szegényeknek egy sok sebből vérző, alacsony színvonalú, nehezen hozzáférhető, míg a jobb módúaknak fizetős rendszer kezd kialakulni. • Állami egészségügyi ellátás van, de arra kötelezettséget a kormány nem vállal. • A nyugdíjrendszerben csak az öregségi nyugdíj a nyugdíj, az összes többi (kb. egy millió fő) ellátott csupán. Ellátásra pedig csak az jogosult, aki szociálisan rászorult, de annak mértékét, tartalmát nem mondja meg! • A nyugdíjigazgatásnak már nincsenek területi szervei, mert a feladatok a kormányhivatalba kerültek, s az ONYF lebeg, mint Mohamed koporsója, míg meg nem szüntetik!!!

Szociális segélyek plafonértéke? • Nem derül ki, a kormány mit gondol róla és mit ért alatta: a foglalkoztatáshoz kapcsolódó, az állást keresők támogatását csökkenteni életveszélyes, mert már most is 283 ezren ellátatlanok. • A keresetpótló juttatásból valamint álláskeresési segélyből ( Ft) megélni nem lehet. • A nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások a Fidesz kormány ideje alatt több, mint 10% -ot veszítettek értékükből s azt tovább csökkenteni nem lehet pl: minimál nyugdíj Ft, az árva ellátás Ft, a rehab. és rokkant ellátás a min. bér 30%-tól indul! • Az RSZS max Ft lehet, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás max Ft lehet, mely megalázóan kevés! (Olyan hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek részére nyújtott támogatás, akik nem rendelkeznek rendszeres, megélhetést biztosító jövedelemmel. Egy családban egyidejűleg csak egy személy jogosult, rendszeres szociális segélyre)

A gyermekek után járó és anyasági támogatások • A családi pótlék a gyermeknek és nem a szülőnek jár, és nem segély, hanem az állam hozzájárulása a gyermeknevelés költségeihez: tehát nem csökkenthető! • Az anyasági támogatások TB jogviszony alapján kerülnek folyósításra és a befizetett járulékok és az adóköteles jövedelem határozza meg (gyes, gyet, anyasági tám)

Pénzbeli ellátások és családtámogatások • Terhességi gyermekágyi segély(TGYÁS): naptári napi átlagkereset 70 %-a. • Gyermekgondozási díj (GYED):A naptári napi átlagkereset 70 %-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a: ,-Ft • Táppénz:A napi átlagkereset 60 %-a (folyamatos, legalább 2 év biztosítási idő esetében) A napi átlagkereset 50 %-a (2 évnél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg- gyógyintézeti ellátás esetén) • Mindegyik ellátás Tb jogviszonyhoz kötött, nem segélyek, tehát nem csökkenthető!

Pénzelvonás a legszegényebbektől • A kormányzati felvetés a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők anyagi támogatásának szűkítését jelentik. • Ha foglalkoztatáshoz és az álláskereséshez kapcsolódó juttatásokat és a családtámogatásokat érintetlenül hagyja a kormány, akkor nincs értelme plafonról beszélni, mert ott olyan kevés a pénz, hogy nincs mit elvonni! • Ha az a kormány célja esetleg, hogy senki nem maradhat jövedelem nélkül és mindenkinek kapni kell a megélhetését biztosító jövedelmet, azt az MSZP támogatja. • Ha az is célként fogalmazódik meg, hogy aki túl magas támogatást kap/kapott és az derüljön ki pl: végtörlesztők, a gazdagok adókedvezményei, sokat keresők gyermekek után járó kedvezményei, akkor ezzel is egyet értünk!

Felszólítjuk a kormányt! • Adjon magyarázatot, hogy miért akar pénzt kivonni a szociális rendszerből? • Ne riogassa a kisgyermekes családokat. • Ne bizonytalanítsák el a kisnyugdíjasokat, akik alacsony jövedelmük mellet számítanak a társadalom szolidaritására. • Az elhibázott gazdaság és adópolitikájuk árát ne a legszegényebbekkel fizettessék meg!