Különlegességek és érdekességek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Peterhof, vagy másképpen a Nyári Palota a legrégibb és a legleny ű göz ő bb valamennyi pétervári uralkodói rezidencia közül, 29 kilométerre fekszik a.
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Siófok és környéki hungarikumok
Dél-Amerika.
Víz világnapja 2014.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Európa fogalma, fekvése, határai
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti kincsei
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
A tundrától a trópusokig
Talpon maradni.
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
Április végén-május elején virágzanak a növényvilág legszebb növényei közé tartozó rhododendronok (havasszépék). Kerekedjünk fel és nézzük meg virágzásukat.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
FÖLDRÉSZEK.
Készítette: Rácz Imre Vince
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Balaton.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Tihany.
Románia Nemzeti Parkjai
Amerika Narancsík Eszter.
Amazonas.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Európa fogalma, fekvése, határai
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Olaszország.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon.
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
Maravillas naturales por accidente A természet véletlenszerű furcsaságai.
Zene: Wild Theme (The Shadows) (The Shadows) Utazás Norvégiában Kattints az előrehaladáshoz.
Francia Köztársaság.
ÖRDÖGSZIGET.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Forró öv összefoglalás.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A füves puszták élővilága
Együtt a Naprendszerben
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Buzgó-barlang Várhosszúrét
A folyó élete.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Sao Paulo.
Elsüllyedt világot rejt a Föld legnagyobb barlangja
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Készítette: Tremmel Máté
KAPRUN.
Készítette: Koleszár Gábor
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Új-Zéland.
Európa földrajzi helyzete, határai
KAPRUN.
Amerika éghajlata.
Előadás másolata:

Különlegességek és érdekességek Dél-Amerika Különlegességek és érdekességek

A varázslatos Dél-Amerika Dél-Amerika a negyedik legnagyobb kontinens.Legdélibb pontját csupán 800 km választja el a Déli- sarktól. Nyugati oldalát a világ leghosszabb hegylánca,az Andok uralja.Itt laknak a legendás hirű inkák leszármazottai.

A Nazca

A kontinens egyharmadát az Amazonas vidéke teszi ki ,ez a világ legbővizűbb folyója.Éghajlata rendkivül változatos: a trópusi éghajlattól a mérsékeltig szinte minden éghajlattipus előfordul.Népessége vegyes,egyes vidékek a mostoha körülmények miatt szinte néptelenek.A lakosság nagy része az aránytalanul kiterjedt nagyvárosokban él.

Az inka birodalom

A machu-pichu

Az Amasonas menti esőerdők Bolygónk igazi utolsó nagy őserdeje a lomhán hömpölygő óriási Amazonas mentén terül el.Az Amasonas-vidék állat- és növényvilágának hihetetlen változatossága a világ legjelentősebb természeti kincsévé teszi ezt a területet. A sekély termőtalaj alatti talajrétegek tápanyagban szegények,ezért az amazóniai őserdőkben a fák gyökerei ritkán hatolnak 1 m-nél mélyebbre. Hogy ezek a hatalmas fák ne dőljenek ki rengeteg,ujjhoz hasonló támasztógyökérrel kapaszkodnak a talajhoz.

nyi területen 900 tonnányi növény is él.Az esőerdő még- Az elhalt fákra liánok kapaszkodnak,és a fák ágain más növények is élősködnek. Dél-Amerikát gyakran a ma- Darak földrészének is nevezik. Sehol másutt nem él annyi Madárfaj,mint itt.Közéjük tar- Toznak a szines kolibrik,tarka papagá- jok is. A növényzet olyan sűrű,hogy a becslések szerint 1 hektár- nyi területen 900 tonnányi növény is él.Az esőerdő még- sem áthatolhatatlan.Az erdő mélyén,a talaj közelében kevés a fény,igy szinte egyáltalán nincs aljnövényzet.

A vizek urai Az Amasonas vizében több,mint 2000 halfaj él.Közülük a leghiresebb a vörös pirája. Nem nő nagyobbra 30 cm- esnél,ám nagy rajokbanvadászik,és szinte másodpercek alatt képes lerágni csontig a húst még lassúbb emlősökről is.Rendkivül érzékeny a vér szagára.Ha a vizben sebesült állat van,az 1000 egyedet is számláló pirájaraj elindul áldozata felé.

... HŰHA!!! A delfinek is látogatják az Amasonas vizét. A folyóban a látótávolság csekély ,ezért magas frekvenciájú(az emberi fül számára alig vagy nem felfogható)hangokat bocsátanak ki,ezek segitségével találják meg zsákmányukat.

Varázslatos tájak Dél-Amerika egyik lenyűgöző természeti csodája,az Iguasu folyó vizeséseit magába foglaló nemzeti park.E vad szépségű vizesés mellett autópálya kanyarog.Ezt a fantasztikus vizesés- rendszert mintegy 275 kisebb-nagyobb vizesés alkotja.

Ezek a vizesések az Ördögtorok nevű szakadékba zúdulnak alá.

Képek

E buja trópusi növényzettel boritott vizi paradicsom valaha a guarani indiánok otthona volt. Az ő legendáik szerint a vizesés egy isten bosszújának eredmé- nye,aki a folyó közelében élt a dzsungelben.Egy harcos ,kenuján megszöktette az isten szerelmét , aki,hogy megakadályozza a szökésüket,összetörte a földet a folyó alatt.

... A helyi rovarvilágnak sok száz pillangófaja van,egyik-másik szárnya akár tenyérnyi nagyságú is lehet. A megfigyelő nyugodtan átsétálhat a vizesések alatt,vagy bemehet mögéjük, közvetlen közelről szemlélve őket.

Az Andok Az Andok hegylánca hatalmas gátként húzódik végig Dél- Amerika nyugati partján.Hossza 7500 km,legmagasabb pontja az Aconcagau,6959 m magas. Lenyűgözően érdekes tájai fölülmúlják a legmerészebb elképzeléseket is.

ÉRDEKESSÉGEK ÖSSZEFÜGGŐ HEGYTÖMBJEI NEHEZEN JÁRHATÓAK.Azonban az indiánok még 5000 m magasan is kialakitottak települése- ket. Itt állt egykor a csimuk fŐvárosa , chanchan is.érdekessége az , hogy teljesen agyagból épült,épitŐi nem használtak köveket.

... Az Andokban található a Föld legmagasabban fekvő vasútvonala,amely hagyományos sinpályán közlekedik. Ecuador területén található a világ legmagasabb működő vulkánja ,a Cotopaxi (5896 m). Az Andokban található a 3810 m magasan fekvő Titicaca- tó is.Ez a világ legmagasabban fekvő,ugyanakkor a lagnagyobb hajózható sós vizű tava.

Képek

Az amazóniai indiánok Az esőerdők mélyén számos indián törzs él.E szétszórt törzsek,nomád életmódot folytat- nak:ideiglenesen megtisztitanak egy-egy gyenge talajú földterületet az őserdőben, hogy ott gazdálkodjanak,de élelmük nagy részét vadászattal és halászattal szerzik .Az őserdő kincseit jól ismserik,tudnak a vadon élő növények gyógyitó hatásáról.Az amazóniai indiánok népessége mára már 100 ezer fő körülire csökkent,de még igy is 150 különböző nyelvet beszélő törzsük van.

Tudod-e? A krahó törzsben a szövés,a kunyhóépités és a kosárfonás hagyományos műveleteit férfiak és nők egyaránt végezhetik. Alapanyagul pálmaleveleket használnak.

A rioi karnevál

Rio de Janeiro -jellegzetes tájképek-

Latin-Amerika Latin-Amerika elsősorban a dallamos, temperamentumos zenét juttatja eszünkbe,s újabban a szinte minden tévécsatornán futó szappanoperákat.Thalia,Natalia Oreiro, Jennifer Lopez,Ricky Martin sokatmondó nevek,ugye?Számos hires labdarugó is e vidékről származik.Például, a közkedvelt világsztár,Ronaldo is.

Összeállitotta: MÁTIS SZIDÓNIA VII.osztály Forrás:Internet(képek) Fedezzük fel Dél-Amerikát Kösz a figyelmet!!!