Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dél-Amerika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dél-Amerika."— Előadás másolata:

1 Dél-Amerika

2 Dél-Amerika a világ negyedik legnagyobb kontinense, a Karib-tenger és a Horn-fok között terül el.
Adatai címszavakban: Legmagasabb hegye:Aconcagua , 6960m Legmélyebb pontja:Valdes-félsziget (Argentina) 40 méterrel a tengerszint alatt Legnagyobb tava: Maracaibo-tó, km Leghosszabb folyója:Amazonasz Legnagyobb sivataga:Atacama-sivatag Összlakosság:350millió

3 Különböző korok emberei
Dél-Amerika legkorábbi lakói az indiánok voltak. Bizonyiték van arra, hogy Ázsiából jöttek , az akkor még szárazföldet alkotó Berring-szoroson keresztül , és Észak-Amerikán keresztül vándoroltak tovább Dél-Amerikába kb. Kr.e táján. Ez a lakosság hozta létre az ókori civilizációk legcsodálatosabbjai közé tartozó azték és inka civilizációkat, amelyeket a 16. században pusztítottak el a hódító európaiak.

4 A mai lakosság Dél-Amerikában 12 független állam van, ezek közül a legnagyobb, Brazilia a kontinens két felét foglalja el, magába foglalva az Amazonasz medencét. A kontinens legtöbb lakója spanyol, de vannak portugál, és angol nyelvet beszélő emberek is.

5 Kultúra és sport Dél-Amerika az otthona néhány legérdekesebb népének és kulturájának. A kontinens szenvedélyesen rajong a fociért és a világ legjobb válogatottjai közül is kettő dél-amerikai (brazil és az argentin).Pelé , minden idők egyik legnagyobb játékosa is a brazilok játékosa volt.

6 Az amerikai futball Az amerikai foci nagyon durva sport.
Dél-Amerikában is szivesen játszák az amerikai focit.

7 Két 11 fős , felváltva támadó és védekező csapat játssza
Két 11 fős , felváltva támadó és védekező csapat játssza. A játékosok használhatják a kezüket is , hogy megszerezzék az ovális alakú labdát. A játék hossza egy óra, amit amit négy negyedre osztanak . Eléggé dúrva és erőszakos sport. A rögbiből és a fociból alakult ki. Az ellenfél játékosa akkor is ledönthető ha a labda nincs a kezébe.

8 Hódítás és rablás A 16. század vége fele az európaiak meghódították Dél-Amerika nagy részét. Az itt található arany és egyéb értékes ásványok vonzották őket. Az európai kalandorok majdnem teljesen kifosztották a kontinenst , és sok európai betegséget is elterjesztettek az őslakosok között , akiket megtizedeltek a járványok.

9 Halászat A Csendes-óceán partján szardillerát halásznak. A szardíniát és a tonhalat is konzervként exportálják a világ minden tájára.

10 Dél-Amerika növényei, állatai
Jellegzetes növényei a kaucsukfa, a fügefajok, a paradió, a pálmafélék, az orchideafajok, a kaktuszfélék stb... Rio de Janeiro legnagyobb fája Füge Orchidea

11 Legfontosabb állatai:anakonda, boa, a papagájok, kolibrik, a jaguár, a lajhár, a puma, a tapír , a kajmánok és a piránák, a nanduk (futómadarak) és különböző lámafajok, a vörös bőgőmajom, a perui macskanyul, a nyestmacska, az elefántteknős, a négyszarvú hal és a hosszúszárnyú bálna Puma Nandú

12 Boa Kolibri Jaguár Lajhár Brazilia jellegzetes Tapírja Tukán Vörös bőgőmajom Kajmánok Négyszarvú hal Nyestmacska

13 Rio de Janeiro Braziliában , Rio de Janeiro fölé emelkedve látható a kiterjesztett karu Krisztus hatalmas szobra.

14 A 8 méteres talapzaton álló emlékmű 1145 tonnás (ebből a fej 36,5 tonnás, a kezek egyenként 9,1 tonnásak) az oltalmazón széttárt karok teljes szélessége 30 méter. A Megváltó Krisztus szobra a 704 méter magas Púpon, azaz Brazilia egyik Nemzeti Parkjában emelkedő hegyen áll. A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke: évente 1,8 millió turista keresi fel. A Megváltó Krisztus szobra 30 méter magas Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás .

15 Naplemente...

16 Összeállította: Bálint Orsolya
Forrás:Nagy Diáklexikon Internet(képek)


Letölteni ppt "Dél-Amerika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések