Kognitív terápiás módszer az ontológiai coachingban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A konfliktusok és kezelésük
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Design-szemlélet alkalmazása a coaching során. The Rise of the creative class Richald Florida professor: 38 millió új hős az USA-ban „…mert ő ROCKSZTÁR!”
Önismeret.
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH KÉPZÉS Kulcsszavak: coach, coahing, coachee, coach képzés, life coaching,
KONKRÉT FELADAT- EZER ALTERNATÍVA- KONKRÉT MEGOLDÁS Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Sajátélményű coaching és mentoring Gyakorlat Kulcsszavak:
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
Coaching módszertana –a sorozat 4. diája-
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány LIFE –ontological- COACH képzés Jövőképek, szcenáriók készítése közös gyakorlat Kulcsszavak: coach, coachee,
Managerek éjszakája Velence, SZÉP MÚLT VÁR RÁNK? Szűcs Anita Akkreditált, kiemelt fokozatú Life és business coach Magyar Coachszövetség Közhasznú.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Konfliktus és kooperáció
Gyakorlat Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Képességszintek.
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Minden jog fenntartva.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
A pánikbetegség kezelése
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 2. nap.
Kognitív megközelítések
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A konfliktusok és elhárításuk
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Mentalizáció Kreitz Viola Life –Ontological- Coach képzés I. félév záródolgozata.
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
Mit jelentenek számomra a Jövőképek scenariók c. tantárgy keretében elhangzottak az ontológiai coaching vonatkozásában Berta Anikó február 7. Life.
Managerek éjszakája.
Saját coaching: megtervezem a coachingomat veled
Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány Hogyan vezetném be a Jövőképek, szcenáriók készítése tantárgyat az Ontológiai Coaching Ontológiai Coaching oktatása.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
A történelmi tanulás sajátosságai
Pedagógiai személyiségértelmezések
Éntudat – identitástudat - énkép
Attitűdök – viselkedés – kognitív disszonancia Mikor kényszerülünk saját tetteink – attitűdjeink konzisztenciájának vizsgálatára?
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Miért nem valóságos az idő?
Mindennapi veszteségeink
2. Döntéselméleti irányzatok
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
válasszunk tanácsadót?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
Az Élet Igéje szeptember.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Értékesítési technikák
Kutatásmódszertani dilemmák
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Maximális teljesítmény
Let’s coach it!
Személyiségfejlődési zavarok
Coachinggal a sikeres nyelvtanulásért
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
A reklám centruma.
Személyközpontú gondozás
A kvalitatív módszerek homunkulusza
Kognitív és emotív jelentés
Szociálpszichológia-2 Attitűd
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Kommunikáció típusai.
Tudásmenedzsment. Mi a tudás valójában?
Tudásmenedzsment. A „tudás” definiálása.
Előadás másolata:

Kognitív terápiás módszer az ontológiai coachingban 7 Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány A coach mcdonaldizálható válaszai Hét oszlop módszer az ontológiai coachingban Kognitív terápiás módszer az ontológiai coachingban

Ötoszlopos technika a pszichoterápiában Beck (pszichoanalitikus) által öt oszlop módszernek nevezett, és az automatikus negatív gondolatok (panasz, krízis, elakadás során megnevezett probléma) felismerésére, tudatosítására szolgáló technika. A diszfunkcionális gondolatok naplója kezdetben három oszlopból állt. Naplóírás: Az ülések között eltelt idő alatt felmerülő diszfunkcionális gondolatok azonosítására, tudatosítására szolgál. 1., az elsőbe a kiváltó szituáció, esemény 2., a másodikba a megjelenő (gondolatok), érzések 3., a harmadikba pedig az automatikus negatív gondolatok (és az ezekben felfedezett logikai hibák) kerülnek. Időbe telik, míg a páciens megtanulja felismerni saját logikai hibáit, ám amint elsajátította ezt a készséget, felkészültnek tekinthetjük arra, hogy: 4. oszlop: alternatív értelmezéseket keressen (megkérdőjelezés) 5.oszlop: és beszámoljon ezek következményeiről (eredmény)

Az ontológiai hét oszlop módszer alapja 7 Az ontológiai hét oszlop módszer alapja

Indítékok és okok A személyeknek indítékokat és vágyakat tulajdonítunk. Normál helyzetben: Indíték (logikai térben van) Béla arra vágyik, hogy tetsszen a nőknek Azt hiszi, úgy véli, hogy akkor fog tetszeni, ha izmosabb lesz Az indítékok a cselekvés okaivá válhatnak (fizikai térben értelmezzük) Ok A fenti vélekedése azt okozza, hogy elmegy kondizni Az indítékok okokká válnak

A tudatos cselekvés indítékokkal történő magyarázata Uralom a jövőmet: Tervezem és cselekszem Uralni akarom a jövőmet: terv ->cselekvés Valóság fizikai tér; okok és okozatok Szándék Vágy Vélekedés Hit/ Cselekvés Ok/ Okozat/ Cél Logikai tér Tudatos cselekvés

A tudatos akarat A cselekvés folyamán csupán a szándéknak kell megjelennie a tudatban. Azoknak a hiteknek és a vélekedéseknek ( vágyaknak), melyek ehhez alapul szolgálnak, nem kell tudatosnak lenniük! A „tudatos szándék” csak az elme felszólítása a cselekvésre. A szándék az, amely a legközvetlenebbül hat a cselekvésre. A tudatos akarat vonzereje abban áll, hogy tudatos akarat élménye azt az érzést kelti bennünk, miszerint célkövető ágensek vagyunk.

A tudatos akarat A mentális magyarázó rendszerben az emberek a célkövető magatartás kérdéseire kimondatlan pszichológiai elveket alkalmaznak: amikor tette(i)ket magyarázzák, tudatos akaratra és az akarat élményére fókuszálnak = megmagyarázzák a tette(i)ket.

Az ontológiai hét oszlop módszer a gyakorlatban 7 Az ontológiai hét oszlop módszer a gyakorlatban

Hét oszlop módszer az ontológiai coachingban A válságból kiszippantó hatást jelentő jövőképpel kapcsolatos gondolatok azonosítása, az automatikus negatív gondolatok felismerésére, tudatosítására és az elbizonytalanodás kezelésére szolgáló technika. Az ülések között (max.1 hét) eltelt idő alatt a jövőkép megerősítését célozza. Kontinuitást jelent az ülések között: a coachee megkezdi a kitöltést és az ülésen fejezi be a coach-csal A technika magában foglalja az akarat élményét és azt az elgondolást, hogy az akaratnak ereje van.

Hét oszlop módszer z ontológiai coachingban Jövőképhez kapcsolt esemény Érzés (jellege: -, vagy +, elbizonytalanító, vagy bátorító) és erőssége:-100 - +100) Automatikus gondolatok Bizonyíték (bizonyosság 1-100: Ez az ő véleménye, vagy tény, azaz vélekedés, vagy tudás? Mekkora az automatikus gondolat előfordulási valószínűsége: mennyire tudja mérlegelni az adott szituációt) és dekatasztrofizálás (Mi a legrosszabb, ami bekövetkezhet? Mit tenne ekkor?) Alternatívák (értelmezésre és a legrosszabb elkerülésére) Reattribúció (milyen módon használom a logikai hibákat?) Kimenetel (gondolatok helyessége, érzelmek erőssége -100 - +100)

JÖVŐKÉPHEZ KAPCSOLÓDVA Pontozás Leírás A gondolatot kiváltó esemény Előfordulási gyakorisága (1-100) Megjelenő érzés Jellege és erőssége (-100 -+100) Megjelenő automatikus gondolatok Bizonyíték Bizonyosság, erősség 1-100 Alternatívák Alternatívák száma (minimum 3) A feltárt logikai hibák Végső érzés 7

1. Esemény A hozott eseményt kizárólag a jövőképhez csatolva, annak részeként értelmezzük: Az ontológiai coachingnak más a probléma-megoldási ontológiája! (Borges: Paracelsus rózsája) Nem az elakadásban megjelölt problémát elemezzük és orvosoljuk, hanem Elfogadjuk, hogy a megoldás már készen van (dinamikus idő, szemetesláda-modell), ami a jövőképben testesül meg. A coach ennek az elérését segíti és nem a problémát kezeli. 7

7 Önmagán megfigyelt negatív/pozitív érzések 1I. Megjelenő érzés Önmagán megfigyelt negatív/pozitív érzések Az adott helyzet, közvetlen előzmények (mi történt, mit csinált) Mit tett az adott helyzetben (mi történt, mit csinált közvetlenül utána) 7

1II. Megjelenő automatikus gondolatok Milyen hatásúak ezek a gondolatok? Segítik vagy gátolják a jövőkép teljesülését? Mik az előnyei és a hátrányai ezeknek a gondolatoknak? (Framing és reframing szükséges a coaching során! Lásd V. pont) Megválaszolhatatlanok és ezért hasztalanok a rágódásaim? („Miért pont én? Miért ilyen igazságtalan az élet?” Erős ontológiára és a tudatos akarat illúziójának elvesztésére utaló gondolatok) Az események jelentőségének túlértékelése: Hogyan gondolna erre az eseményre egy nappal a halála után? 7

1V. Bizonyíték és dekatasztrofizálás bizonyosság 1-100% Mennyire megalapozott ez a gondolat? Ez az ő véleménye, vagy tény, azaz vélekedés, vagy tudás? A szubjektív élmény és az objektív valóság bizonyosságát külön-külön is meg kell adni! Mekkora az automatikus gondolat előfordulási valószínűsége: mennyire tudja mérlegelni az adott szituációt Mi a legrosszabb, ami bekövetkezhet? Mit tenne ekkor? Paradox-technika: demcdonaldizációt kell alkalmazni! 7

7 Metaforával azonosítani az érzéseket és az automatikus gondolatokat: V. Alternatívák Metaforával azonosítani az érzéseket és az automatikus gondolatokat: Pl. Olyan érzés volt, mintha madárként szárnyalnék, tonnás súlyok húznának le, stb. A metaforák implikációinak kibontása során a konkrét, használható, vagy kevésbé használható alternatív megoldásokhoz jutunk. A coach mond a coachee metaforájához egy új metaforát és megkezdi az átkeretezést. 7

V1. Feltárt logikai hibák Vélekedések közti inkonzisztenciák (pl. egyik hite ellentmond a másiknak) A személy céljai és a megjelenő gondolatok közti inkonzisztenciák (pl. szeretne rock-sztár lenni, de a színpadon azt gondolja, ki ez a sok ostoba, aki idejött megnézni őt) Keveri a szubjektív élményt a tényekkel, a vélekedést a tudással Belső irracionalitások (Iásd: irracionalitás paradoxonai: elfogadja, hogy „A”-t kéne cselekednie, de „B”-t cselekszi) Téves heurisztikák (Pl. lehorgonyzási, reprezentativitási stb. heurisztikák,) túlzott racionalitás (lásd: demcdonaldizáció), irrelevancia (lásd: Grice) 7

VI1. Output érzések Végső élmény kerete a tudatos akarat illúziója, a kontroll élménye legyen, amit megelőzhet, vagy kísérhet a kontroll elvesztésének pozitív élménye (Pl. A-HA élmény, Heuréka-élmény átélése) Ezen belül számtalan élménye (akár negatív) lehet! 7