Kétéltűek az utakon – probléma és lehetőség Hogyan kapcsolódhatnak be a kétéltűmentésbe a diákok a közösségi szolgálaton keresztül? Kéri András Varangy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Önkéntesség a Szolidaritás Évében
Advertisements

 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Zalai Falvakért Egyesület Zala Megyei Önkéntes Centrum.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Bemutatkozik a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
Burai Béla Történelem Szakkör december 4.. Mi a szakkör? - iskolán (órákon) kívüli tevékenységi forma - más országokban már több évtizede működik.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Kémiai anyagok felhasználása az iparban Comenius-project.
Egy szervezet az Erasmus hallgatókért
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. Zalaegerszeg, szeptember 9. Innovációval, a régió oktatásának dinamikus fejlődéséért… „Gyermekeink jövőjéért”
A Magyar Vöröskereszt ben jött létre – 132 éve működik! -Kiterjedt vöröskeresztes nemzetközi kapcsolatok: 186 országban van jelen -Kiemelten közhasznú.
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KATASZTRÓFAVÉDELEMNÉL
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Helyi Csoportja bemutatja: Miért? Mit? Hogyan? Mikor? Hol? Önkénteskedj!
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
Kapcsoldától az Én Belső Szín Házam tematikus projektig és szakmai konferenciáig.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
PEDAGÓGIAI PROGRAM A KATONAI EMLÉKPARKBAN
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
„A madárbarát Magyarországért!” Ki/mi az Önkéntes? aki valamilyen közös cél elérésének érdekében, szabad akaratából hajlandó időt és energiát.
Az ifjúsági részvétel modelljei „Együtt az ifjúságért” Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tavasz Kósa András László Diákközéletért Alapítvány.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
BEMUTATKOZÓ. A SZAKKOLLÉGIUMRÓL A KommON 2012-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, elődszervezetei, a Mesterhallgatók Tanszéki.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Körlánc Egyesület.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)
Madas László Erdészeti Erdei Iskola Visegrádi kirándulóközpont Budakeszi Vadaspark 700 km sétaút 100 km kerékpározásra kijelölt erdészeti út 6 kilátó.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
Akadálymentesség felmérése Önkéntes segítő gyakorlat.
Kinyitjuk az Adattárat Informatikatörténeti Adattár További tervek, felhívás közreműködésre.
ÖKO ISKOLA 2008 tavaszától Környezettudatos élet: Kiállítások, rendezvények Túraversenyek, kirándulások.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
„Helló barátom!" - közösségi szolgálatra felkészítő tréning sorozat „Tanévzáró Suli – Buli” „Helló nyár, helló barátom!” - komplex nyári vakáció „Viszlát.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
DARUS a gyermekekért.
Gazdálkodástudományi Szakmai Kollégium
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
Helyi védett értékek bemutatása a
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
Iskolai közösségi szolgálat a Borosban
Hallássérültek a könyvtárban
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Család – és Gyermekjóléti Központ
Előadás másolata:

Kétéltűek az utakon – probléma és lehetőség Hogyan kapcsolódhatnak be a kétéltűmentésbe a diákok a közösségi szolgálaton keresztül? Kéri András Varangy Akciócsoport Egyesület

Veszélyben az utakon A kétéltűek a közlekedés által leginkább veszélyeztetett gerinces csoportok egyike

Átjárórendszerek egyre több helyen az országban, nem mindig megfelelő hatékonysággal, karbantartásukba is bevonhatók a diákok Sok helyen még hiányoznak, itt ideiglenes megoldások és sok élőmunka szükséges Műszaki megoldások a biztonságos átkeléshez

Terelőrendszer építése a Garancsi-tónál, és március A diákok az ideiglenes terelők létesítésébe és működtetésébe kapcsolódhatnak be az ország több pontján

Az idén már 20 diák a közösségi szolgálat égisze alatt vette ki a részét a munkából

A hazai kétéltűmentés legismertebb helyszínei

Más kétéltűmentő és védő tevékenységbe is be tudnak kapcsolódni a diákok: •Megszűnő élőhelyek egyedeinek mentése •Kétéltű állományok felmérése, vizsgálata •Ismeretterjesztés, rendezvények lebonyolítása

Példák a VAC önkéntesek közreműködésével megvalósult kétéltűmentő akcióból Apró varangyok a strandon – Bodajk, 1999 Az úszómedence foglyai – volt szovjet laktanya, Mátyásföld, 1992

Miért jó, ha a diákok a részt vesznek a kétéltűvédelemben, az akciókban? Része lehet az iskolákban folyó környezeti nevelésben Személyessé tesz egy környezeti problémát, aminek a megoldása a résztvevők kezében van Az érzelmekre hat, életre szóló pozitív élményt jelent Problémamegoldásra nevel A tanulók természetről, környezetről szóló ismereteit bővíti A komolyabban érdeklődők számára tanulmányi versenyhez, továbbtanuláshoz segítség

Néhány szó a Varangy Akciócsoport Egyesületről (VAC) Az első, a kétéltűek védelmét fő céljául kitűző hazai civil szervezet, 1986 óta akcióinkon 6000 önkéntes vett részt évente átlagosan több mint 10 ezer állatot mentve meg A VAC létrejötte óta bevonja a diákokat az utakon zajló mentőakciókba Az akcióknál elsődleges azok eredményessége mellett a biztonság kérdése, egy résztvevőnk sem szenvedett a 26 év alatt közúti balesetet

Legjelentősebb aktuális programjaink az országos kétéltű és hüllő ponttérképezés, fejlődési rendellenesség monitorozás, az utakon történő kétéltűpusztulás felmérése és megoldások kidolgozása a gázolás csökkentésére, hangmonitorozás, természetismereti vetélkedők és békakoncertek szervezése A Varangy Akciócsoport Egyesület 1994 óta a Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet Kétéltűkutató Munkacsoportjának (IUCN SSC DAPTF) magyar tagja. Elérhetőségeink: Honlap: Facebook: Elnök: Dr.Puky Miklós: Közösségi szolgálat koordináció: Kéri András szakmai koordinátor: Dalkó Szilvia koordinátor:

Minden partneriskolát és diákját szeretettel várjuk! Köszönöm a figyelmet!