Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
Széchényi Ferenc Gimnázium
A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a.
A víz útja Budapesten és a Duna
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Az alternatívák hátrányai A Biodome előnyei Biodome rendszerek
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Kidolgozta: Heinz-Werner Engel (ABECE) 1997 Használják: Belgium, Németország, Kanada, Nagy-Britannia, Olaszország, Tunézia, Magyarország, Ausztria Magyar.
EuroScale Mobiltechnika Kft
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A Víz Világnapja Március 22..
Így takarékoskodj a vízzel!
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
HULLADÉKGAZDÁLKODÁS A folyékony háztartási hulladékok kezelése
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Kőolaj eredetű szennyezések eltávolítása talajból
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Szennyvíztelepi döbbenet
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Komposztálási alapismeretek
Szennyvíz-tisztítás.
Hasznosítás ÁLDÁSÁTOK ÖntözésÁradás MosásPazarlás Szürkevíz öblítésSzikkesedés.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.
Vízszerzés-víztisztítás 1-2. előadás
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Környezetvédelem.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
A DÖMÖTÖR Kft. termék struktúrája és fejlesztési irányai
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Zárt anyagáramokra épülő szennyvízgazdálkodás Bemutatás és áttekintés 2006 Budai Péter BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
Esővíz-hasznosítás. legdrágább kincsünk a víz aki gyűjti az esővizet, Ő mindannyiunk jövőjére és környezetére is gondol. Esővíz-hasznosítás Miért van.
1 H-1134 Budapest, Váci út Postacím: 1325 Bp., Pf.: 355. Telefon: Fax: Tiszta vizet a Dunából.
Agrár-környezetgazdálkodás Állattenyésztés környezeti hatásai.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Öntözőrendszerek tervezése Omros László
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Előadás másolata:

Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Házi vízkezelés Illés Gábor CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Napi vízfogyasztásunk

Takarékos vízfogyasztás

Toalett  Vásároljunk víztakarékos öblítőtartályt. A szokásos tartályok egy öblítés során 8-12 l ivóvizet zúdítanak le; ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 l vizet is jelenthet

Mosás Az automata mosógép által felvett energia 10-20 %-a a szivattyút és a motort működteti, a többi a vizet melegíti.  Energiatakarékos programmal rendelkező gépet vásároljunk. (AA+) A megengedett maximális ruhamennyiséggel mossunk. Alacsonyabb hőfokú(40°C) programot használjunk. Használjunk a ruha szennyezettségének megfelelő mennyiségű mosószert. Mosás

Tisztálkodás Kádfürdőzéshez egy ember 140 l ivóvizet használ. Ennél takarékosabb megoldás a zuhany használata, ehhez már 70 l víz is elegendő. A zuhanyozáshoz használjunk víztakarékos zuhanyzószelepeket.

Kézmosás Használjunk egykaros keverőcsapokat, amelyekből azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Részesítsük előnyben az önzáró csaptelepeket!

Mosogatás

Szobanövények Naponta 2l víz

Kert-öntözés a) csapról b) kútból c) szürkevizes rendszerekből

Egyéb

Szürke vízes rendszerek esővíz a) gyűjtés, -háztetőről - talaj drénezés, -szivárgók b) tisztítás c) tárolás d)felhasználási lehetőségei

Szürke szennyvíz: Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztől, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkező ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minőségét jelöli. Szürke víz akkor keletkezik, ha a lakásban nincs víz-öblítéses angol WC, vagy komposzt WC került beépítésre, vagy a WC szennyvize elválasztva kerül elvezetésre. A keletkező szennyvíz átlagos mennyisége egy automata mosógéppel, bio toalettel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva 38 l/nap A szürkeszennyvíz néhány nap alatt megdohosodik.

Házi szürkevíz Gyűjtés Szűrés, tisztítás, fertőtlenítés Tárolás Szállítás Felhasználás, 1-2 nap alatt.

Szennyvíz kezelése, felhasználási lehetőségei Házi szennyvíz: A lakosság ivó- és háztartási célú vízhasználatából keletkező, más eredetű szennyvízzel nem keveredett szennyvíz, amely konyhai, fürdőszobai, WC használatból, mosásból és takarításból keletkezik. A keletkező szennyvíz mennyisége egy fürdőszobával, angol WC-vel ellátott, automata mosógéppel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva, 140 l/ nap/fô takarékos vízfogyasztás esetén 56 l/nap.

a) WC szennyvize: A szennyvizek további osztályozására létezik a feketevíz vagy barnavíz elnevezés, amely szilárd hulladékot és fekáliát is tartalmaz, valamint a sárgavíz elnevezés, amely vizeletet tartalmaz. b) Egyéb szennyvíz: A lakosság egyéb, nem háztartási célú tevékenysége során keletkező, házi szennyvíznek nem minősülő szennyvize, amely keletkezhet, pl. kisipari, mezőgazdasági jellegű tevékenységekből.

(1) Először a szürkevízből egy szűrőfilter eltávolítja a szilárd szemcséket pl. papírmaradványokat, textilt, hajat, stb. A filter tisztítása automatikusan történik, a szennyezőanyagok a készülék megfelelő csövén távoznak a csatornahálózatba. A szűrés után a víz keresztülmegy egy kétlépcsős biológiai tisztító folyamaton (2). A vizet oxigénnel kezelik, majd mikroorganizmusok tisztítják meg. Az eljárást 3 óra múlva megismétlik a kezelt vizen. A folyamat alatt biológiailag aktív iszap is keletkezik, melynek eltávolítása automatikus. (3) A harmadik lépés az UV lámpás sterilizáció.

(4) A folyamat végén szagtalan és sokáig eltartható tisztított víz keletkezik. A vízminőség megfelel az EU fürdővíz direktíváinak (76/160/EEC). Az eljárást jóváhagyta a német TÜV is. Ezzel az eljárással megtisztított víz használható WC öblítésre, mosásra, öntözésre, takarításra is. A berendezés kezelése is egyszerű, minden fontos információ, az esetlegesen fellépő hibák is, egy kijelzőn jelennek meg. Ellenőrzéseknél a berendezés legfontosabb területeinek helyzetét le lehet kérdezni, mint pl. a teltség vagy a szelepek helyzete. További előnye a berendezésnek, hogy csekély a fenntartási költsége. Az erős műanyag tartály, a pumpák, a vezetékek és az UV-lámpa gondoskodnak a hosszú élettartamról.

Szennyvíztisztítás növényekkel

Nád-Phragmites australis Széleslevelű gyékényTypha latifolia Tavi káka-Schoenoplectus lacustris  Virágkáka-Butomus umbellatus Mocsári gólyahír-Catha palustris Zsombéksás-Carex elata Sárga nőszirom-Iris pseudacorus Ágas békabuzogány-Sparganium erectum

Köszönöm a figyelmet!