4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
Vizeinkben élő gerincesek
Szitakötő Totó.
7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Ismerje meg bőrtípusát!
Barátaimnak Szeretettel
A Föld, időjárás, éghajlat
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
A Föld lakossága.
Városlakó állatok.
A mosómedve.
A bőr tulajdonságai By:Horváth Robíí.
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
A napozás előnyei és hátrányai
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
Képzeld el az esőt nedvességét a bőrödön, átfolyik a bőrödön és összekeveredik a tested vizeivel.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Földtörténet Összefoglalás.
Copyright ©2009 by Oriflame Cosmetics SA Copyright ©2009 by Oriflame Cosmetics SA.
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
A parton és partközelben
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Kiss Bence 9.c Koala.
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
A Nap sugárzása.
A hideg övezet.
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
A KUTYA TOVÁBB.
Százlábuak.
Készítette: Nagy Zsanett
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
HŐTERJEDÉS.
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Tajga.
Szigyártó Erzsébet XI.B
A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.
ÁLMODJ Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra! Ne klikkelj! 
ÉLET A TUNDRÁN.
A leghidegebb mérsékelt öv
Szavannák.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Maravillas naturales por accidente A természet véletlenszerű furcsaságai.
Tundra, állandóan fagyott területek
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Hullámhossz és frekvencia.  Hullámhossz  Ultraviola (UV) sugárzás:  UV-A: jótékony hatású: csontképződés, barnulás  UV-B: káros hatású: korai ráncosodás,
A füves puszták élővilága
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
Ezt csinálják az állatok is, amikor a Nap sugarai égetnek.
Trópusi sivatagok.
A sivatagok élővilága.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Január, Február, Március
Kapcsold be a hangszórót és dőlj hátra!
25. ÉGHAJLAT.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy ösztönös viselkedésükkel megvédjék magukat, és mindent megtegyenek a biztonságuk megőrzése érdekében. Ezt csinálják az állatok is, amikor a Nap sugarai égetnek. Kihasználják a Nap jótékony hatásait, de ha kell, különösebbnél különösebb módon védekeznek az erős napsugárzás ellen (a fokozott hő- és UV- sugárzás ellen).

A napos és meleg tájakon, különösen a sivatagokban és a szavannákon, az állatok nappal (amikor a Nap sugarai a legjobban égetnek) alszanak. Este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és az erős napsugárzás nem éri őket. Ők az éjszakai állatok.

A nap legmelegebb időszakában néhányuk mélyen a föld alá bújik, és üregekben, mélyedésekben vészeli át a forróságot. Így tesznek Magyarországon az üregi nyulak. Más állatok a bokrok alatt vagy a fák lombjai között keresik az alváshoz az árnyékot, mint az ausztráliai koalák, amelyek az eukaliptusz fák leveleit eszik, és egyben azokkal védik magukat a Naptól.

A meleg tájakon élő, de nappal aktív állatoknak más megoldást kell találniuk: Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel, majd késő délután vagy este aktívak. Ők a nappali állatok.

Az afrikai csimpánzok és gorillák például a sűrű erdőben élnek, ahol a lombkorona kiszűri a napsugarakat. A fákon, levelekből épített fészkeikben alszanak éjszaka, és itt sziesztáznak délben is. Csak a reggeli és a késő délutáni órákban aktívak!

A gyorsaságukról híres kaliforniai gyalogkakukkok is csak feleannyit mozognak délben, és csupán a reggeli, valamint a késő délutáni órákban futkároznak egy-egy árnyékot adó bokor között. A hazai vadkacsák pedig óra között, amikor a legerősebb az UV- sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek.

A hatalmas afrikai vízilovak a nappal nagy részét a vízben töltik, mivel a víz kiszűri az UV-sugarak egy kis részét (...és persze ott a mozgás is könnyebb a nagy testükkel). Ha kijönnek a vízből, bőrük speciális olajat választ ki, amely nedvesen tartja a bőrüket a napon, és a naptejhez hasonlóan megvédi őket a leégéstől.

Az afrikai orrszarvú a sárban fetreng, amely vastag rétegben rátapad a bőrére, és páncélszerű öltözetként védi a Naptól.

Az indiai elefántok port és szénát szórnak a hátukra, ami teljesen befedi a bőrüket, így megvédi őket a Nap káros hatásaitól. A legmelegebb időszakokban az ormányukba felszívott vizet kispriccelve hűtik magukat, ezért szeretnek víz közelében és erdős, árnyékot adó vidékeken tartózkodni.

Azonban a legizgalmasabbak a dél-afrikai rókamanguszták. A szőrzetük szürkés vagy barna színű, de a szemük körül egy fekete gyűrűt alkot, ami a Nap sugarait elnyeli, és megvédi a szemüket a közvetlen – erős napsugárzástól. A világ legtermészetesebb napszemüvegét hordják. Az Északi-sarkon élő jegesmedvék különleges szemhéjai is napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas.

Az állatok szőrzete, tollazata vagy páncélja is úgy alakult ki az évmilliók során, hogy megvédje őket az erős napsugárzástól. A Galapagosz- szigeteken élő elefántteknős például teljesen be tud bújni hatalmas páncéljába, ha szükség van rá.

A vadállatok árnyékba húzódnak, amikor a napsugárzás nagyon erős. A ti felelősségetek az, hogy a gondozott vagy az általatok nevelt háziállatokat, kiskedvenceket megvédjétek az erős napsugárzástól! Nem szabad kint hagyni őket délben a Napon!

Nem csak az állatok, a növények is tudnak néhány trükköt mutatni nekünk a védekezéshez Vannak rövid szártaggal, talajközelben maradó fajok, de vannak olyanok is, amelyek molyhos, szőrözött szerveikkel szűrik az UV sugarakat. Más fajok leveleik megvastagodá- sával védekeznek.

Ennyi gyönyörű és okosan viselkedő állat és növény megismerése után ugye nem csodálkoztok azon, hogy milyen büszke vagyok a munkámra, és ugye látjátok, hogy milyen fontos az én szerepem? De egyben remélem azt is, hogy rengeteget tanultatok az állatoktól, mert az ösztönös viselkedésükkel sok esetben példát állítanak a felelőtlenül élő emberek elé!

Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat az UV- sugárzás láthatatlan veszélyeitől? O kosan napozzatok, sose égjetek le! K ellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! O lyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! (A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!) S oha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon és óra között (ha rövid az árnyékotok)! A mennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen! N e legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, beton, homok, víz)!

Válaszolj a kvízkérdésekre! 1.Az éjszakai állatok este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és nem éri őket a. a hideg.b. az erős napsugárzás.c. az eső. Válasz: Az éjszakai állatok este és éjszaka vannak ébren, és akkor aktívak, amikor hűvös van, és az erős napsugárzás nem éri őket. 2.Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel és késő délután vagy este aktívak a.a növényevők.b. az éjszakai állatok.c. a nappali állatok. Válasz: Amikor csak lehet, árnyékban tartózkodnak, délben elkerülik a Napot, és csak reggel és késő délután vagy este aktívak a nappali állatok. 3.A hazai vadkacsák ……………………, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek. a óráig b óráig c óráig Válasz: A hazai vadkacsák óráig, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek. 4.Az Északi-sarkon élő jegesmedvék különleges …………………………… napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas. a.fejformája b. hatodik érzékei c. szemhéjai Válasz: Az északi sarkon élő jegesmedvék különleges szemhéjai napszemüvegként védenek, hiszen a fehér hóról visszatükröződő erős napsugárzás is ártalmas.