2014. 06. 22.1 Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) Gárdony.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Dr. Kató Bálint Pharmatrainer Kft- Pharmapaletta Group
A gyógyszertár, mint egészségügyi szolgáltató, mint vállalkozás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
Egészségügyi Jog I.
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Otthonápolás és az intézeti rehabilitáció együttműködési lehetőségei
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Különös tekintettel a gyógyszerekre
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Balázs György Ferenc főosztályvezető
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Informatika a gyógyszertárban
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
Orvosi értekezlet február 02. Tájékoztató a Margit Kórház jelenlegi helyzetéről és évi terveiről.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
ADATVÉDELMI OKTATÁS
32/2004. (IV. 26.) ESzCsm rendelet A törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba.
2006. évi XCVIII. törvény A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól.
Az igénybevevői nyilvántartás
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
©gresz 1 Off-label gyógyszerelés engedélyezésének gyakorlati tapasztalatai a fekvő- és járóbeteg-ellátásban Dr. Gresz Miklós OEP Budapest, október.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Egyenértékű? És mégsem helyettesíthető? Dr. Ilku Lívia Országos Gyógyszerészeti Intézet Jogi- és közigazgatási főigazgató-helyettes.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
2006. ÉVI … TÖRVÉNY A BIZTONSÁGOS ÉS GAZDASÁGOS GYÓGYSZER- ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS, VALAMINT A GYÓGYSZERFORGALMAZÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAIRÓL Dr.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Egészségügy 5 Dimenzióban augusztus 31. Leitner György
Előzetes piaci konzultáció
Behozott (behozatott?) gyógyszerek
Előadás másolata:

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató

Gyógyszerrendelés és gyógyszerfelírás legfontosabb szabályai A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló évi XCVIII. törvény alapján

Referencia gyógyszer ► Referencia gyógyszer és referencia gyógyászati segédeszköz: az a megállapított legalacsonyabb árú készítmény, amivel legfeljebb azonos mértékű társadalombiztosítási támogatást kaphat az azonos csoportba tartozó készítmény illetve gyógyászati segédeszköz

Tájékoztatási kötelezettség ► Gyógyszerfelírás során: mind a háziorvos, mind a szakellátást végző kórházi orvos köteles tájékoztatni a beteget  a gyógyszeres kezelés alternatíváiról,  az azonos hatóanyag tartalmú és kiszerelési formájú gyógyszerek térítési árainak különbségéről  a helyettesíthetőség lehetőségeiről

Tájékoztatási kötelezettség ► Gyógyszerész – ha a vényen az orvos a helyettesíthetőséget nem zárta ki – köteles a beteget tájékoztatni a gyógyszerkiadás előtt a helyettesíthető gyógyszerek kedvezőbb térítési díjáról ► Ha a beteg beleegyezik, kiadhatja az drágább gyógyszert ► Gyógyszerésznek dokumentálnia kell a megfelelő tájékoztatás megtörténtét

Hatékony és gazdaságos gyógyszerrendelés ► Gyógyszerrendelést elősegítő számítógépes program használata kötelező ► Az orvosi dokumentációban az orvos rögzíti a megfelelő tájékoztatás megtörténtét ► Beteg választhatja a legolcsóbb gyógyszeres kezeléstől eltérő kezelést a megfelelő tájékoztatás után, ezt az ambuláns lapon dokumentálni kell

Hatósági ellenőrzés ► Járóbeteg ambuláns lapon és kórházi zárójelentésben a gyógyszerterápiás javaslatot hatóanyag - szükség esetén hatáserősség és gyógyszerforma - megjelölésével kell megadni ► Egészségbiztosító ellenőrzi a hatékony és gazdaságos gyógyszerrendelés megfelelőségét, és eljárhat adott szolgáltatóval szemben, ha szabálytalanságot észlel

Vényírás szabályai ► Vényen fel kell tüntetni a szakorvos pecsétszámát és a szakorvosi ellátás egyes adatait abban az esetben, ha a gyógyszer csak szakorvosi javaslat alapján írható fel háziorvos által (ehhez még az ambuláns lapon feltüntetett külön szakorvosi javaslatot is meg kell adni a háziorvos kolléga részére)

Vényírás szabályai ► Új méretű, új típusú és megváltozott adattartalmú vényeket lehet már csak rendelni orvosainknak ► július 01 – től csak olyan számítógépes program használható vényírásra, mely képes mind a régi, mind az új vényt kezelni ► Extra vonalkódot kötelező rányomtatni a vényre (akár régi, akár új típusú)

Vényírás szabályai ► ► Az orvos kizárólag 30 napra elegendő gyógyszert (illetve ahhoz legközelebbi gyógyszermennyiséget) írhat fel receptre. ► ► Azt is fel kell tüntetnie, hogy mely időponttól válthatja ki az adott gyógyszert a beteg ► ► április 01 – től a zsírcsökkentő készítmények egy részét csak hatóanyag névvel lehet a vényre felírni, gyári gyógyszernév nem alkalmazható

Beteg-együttműködés ► ► 2012 – től új eljárási – ellenőrzési gyakorlat kerül bevezetésre a gyógyszerrendelés terén. ► ► Mutatórendszer segítségével értékeli az OEP a terápia-eredményességet és a beteg-együttműködést (gyógyszerszedés, táplálkozás, életvitel) ► ► Szankcionálja fogja a beteget a gyógyszerárban, ha nem megfelelően működik együtt kezelőorvosával

Köszönjük a figyelmet!