A matematikai logika alapfogalmai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Extenzionális mondatfunktorok
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
LOGIKA.
Matematikai logika.
Az információ olyan új ismeret, amely megszerzőjének szükséges és érthető. Az adat az információ megjelenésének formája.  Az adat lehet: Szöveg Szám Logikai.
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
PTE-FEEK Informatikus-könyvtáros Bsc 2007
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Az informatika logikai alapjai
PPKE JÁK Informatika1 Informatika INFORMATIKA ELŐADÁS október 10. I. ELŐADÓ.
Matematikai logika alapjai
Differenciál számítás
Bevezetés a matematikába I
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Halmazelmélet és matematikai logika
Jogszabálytárak, jogi adatbázisok Groma Sarolt1 Jogszabálytárak, jogi adatbázisok KODIFIKÁTOR SZAKJOGÁSZKÉPZÉS október 12. III. ELŐADÓ.
Algoritmusok.
Boole-algebra (formális logika).
A számítógép működésének alapjai
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logikai műveletek.
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kvantifikáció igazságfeltételei
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
A kondicionális törvényei
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
Characteristica universalis 3. Logikai alapfogalmak.
Nevezetes algoritmusok
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 9.
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
Logikai műveletek és áramkörök
PPKE JÁK Informatika1 Informatika INFORMATIKA ELŐADÁS október 16. I. ELŐADÓ.
Az informatika logikai alapjai
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
előadások, konzultációk
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
A szintagmák (szószerkezetek).
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
INFORMATIKA ELŐADÁS október 15. I. ELŐADÓ Informatika
INFORMATIKA ELŐADÁS október 20. I. ELŐADÓ Informatika
Logika.
Analitikus fa készítése Ruzsa programmal
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
15. óra Logikai függvények
Programozás C# -ban Elágazások.
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
INFORMATIKA ELŐADÁS október 19. I. ELŐADÓ Informatika
Nulladrendű formulák átalakításai
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
Bevezetés a matematikába I
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

A matematikai logika alapfogalmai

A: A 2 prím szám. B: Ma kedd van. C: Itt most esik az eső. D: Marinak szép a ruhája. E: Hány óra van? M: Nyisd ki az ajtót! G:Van pénzem mozijegyre. F: Moziba megyek. H: A 4 prím szám.

Kijelentés Definíció: Logikai értelemben kijelentésnek nevezzük azt a kijelentő mondatot, amelyről egyértelműen eldönthető, hogy igaz vagy hamis. Az igaz és a hamis a kijelentés logikai értéke. Jelölés:

Műveletek-Negáció H: A 4 prím szám. (h) J: A 4 nem prím szám.( i) A H kijelentés tagadása a J. Jelölés: Logikai értéktábla: p ┐p i h

Konjunkció (összekötés, együttállás) A: Itt most esik az eső. B: Itt most fúj a szél. A és B: Itt most esik az eső és fúj a szél. Jelölés: Logikai értéktábla: p q pq i h

Diszjunkció(elválasztás, szembeállítás) P:Ma moziba megyek. Q: Ma biciklizni fogok. P vagy Q: Ma moziba megyek vagy biciklizni fogok. Jelölés:pq Értéktáblázat: p q pq i h

Implikáció p:Itt most esik az eső. q. Esernyőt viszek magammal. Ha p akkor q: Ha itt most esik az eső, akkor esernyőt viszek magammal. Jelölés: pq p-elegendő feltétele q-nak. p-nek szükséges feltétele q. p-előtag vagy premissza q- utótag vagy konklúzió p q pq i h

Példa 1. Igaz-e a következő implikáció: Ha a Hold sajtból van, akkor ez matematika könyv. 2. Írjuk fel a logikai műveletekkel a következő kijelentéseket,ha p: A bajnokságot a Falábúak nyerik q: Megeszem a kalapom. Ha a bajnokságot a Falábúak nyerik, akkor megeszem a kalapom. Nem nyernek a Falábúak, vagy megeszem a kalapom. Ha nem esszem meg a kalapom, akkor nem nyernek a Falábúak. Nem igaz, hogy nyernek a Falábúak és nem eszem meg a kalapom. Megoldás.2. a. pq, b. ┐pq, c.┐q ┐p d. ┐(p┐q)

Ekvivalencia p q pq i h p: Moziba megyek. q: Van pénzem mozijegyre. p akkor és csak akkor, ha q: Moziba megyek akkor és csak akkor, ha van pénzem mozijegyre. pq p q pq i h

Példa 1.Akövetkező állítást bontsuk fel egyszerű kijelentésekre, és azokból logikai műveletek segítségével írjuk fel az összetett kijelentést! a. Ha délután tanulok és nem megyek moziba, akkor holnapra felkészülök, és Pistával teniszezek vagy sakkozom. b. Ha megoldom a matek- házi feladatot, akkor megnézem a televízió esti műsorában a híradót és a filmet.

Megoldás a: A: Délután tanulok. B.: Délután moziba megyek. C: Holnapra felkészülök. D: Pistával teniszezem. E: Pistával sakkozom. (A(┐B))(C(DE)) b. A: Megoldom a matek-házit. B: Megnézem a televízió esti műsorában a híradót. C: Megnézem a televízió esti műsorában a filmet. A┐(BC)

Példa Ha egy természetes szám nullára végződik, akkor osztható 5-el. Fogalmazza meg a fenti állítás megfordítását. A megfordítás igaz vagy hamis?

Példa Mi a tagadása a következő kijelentésnek? „Minden páros szám nullára végződik” Van olyan páros szám amelyik nem nullára végződik.

Példa Mi az alábbi állítások tagadása? a. Ma este moziba megyek vagy olvasok. b. Minden magyar egyetemistának van nyelvvizsgája vagy autója. c. Hull a hó, és Micimackó fázik. d. Van olyan autó, amelyiknek lejárt a zöldkártyája és nincs biztosítása. Megoldás: a. Ma este nem megyek moziba és nem olvasok. b. Van olyan magyar egyetemista akinek nincs nyelvvizsgája és nincs autója. c. Nem hull a hó vagy Micimackó nem fázik. d. Minden autónak nem járt le a zöldkártyája vagy van biztosítása.