A szeretet himnusz értelmezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
A kiáltó világ.
A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Reformáció és szabadság
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
A házasság még nem a mennyország
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
A szeretet himnusz A Biblia egyik legszebb szakasza
A SIKERES ÉLET TITKA.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A keresztség A befogadás szentsége.
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
ÖSSZEFOGLALÁS Egy játék és tanulságai Hitünk valósága Minden mindenben.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Engedd / Engedj közelebb
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
Ballagók búcsúztató áhítata.
Koinónia a gyakorlatban
Asztal- és életközösség Jézussal
Sokszor úgy érzem, Összeroskadok, Többé nem lesznek jó és szép napok,
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Az Élet Igéje július.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Részlet Linda Dillow: Elégítsd meg szomjas lelkemet! című könyvéből
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Nagyböjt 2011 …Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Jézus követése Ifjúsági óra.
Isten mondta.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Feltétel nélküli szeretet
Az Élet Igéje szeptember.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Margotzy Barátság, szeretet.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Az Atya szeretete 4 akadály 1. Saját szüleink- 2
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Hitünk alakulása, mindennapi életünk a katolikus óvodában
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

A szeretet himnusz értelmezése Milyen szeretetről beszél Szt. Pál? A szeretethimnusz ( 1 Kor 13, 1-13) Megosztás

Szólhatok az emberek  vagy az angyalok nyelvén,  ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem,  mit sem használ nekem.

Különös karizmák és szeretet A karizmák nagyon jók, de veszélyesek: Nyelvek adománya (glosolalia) = angyalok imádják az Istent Prófétálás és ismeret – az ember taníthat, tanácsokat adhat Hit = csodákat tevő erő – hegyeket képes elmozdítani– valami, ami lehetetlen (Mt 17,20; 21,21) Adományok (pl. alamizsna) – csak Isten által,az Istennel való kapcsolatban tudunk igazán szeretni Külsőségek létezhetnek, de üresek lehetnek Cimbalom = hangszer, pletykás ember Egoizmus jelei lehetnek – saját magát imádja az ember

A szeretetben nincs félelem A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet (1Jn 4,18) A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. Törekedjék mindegyikünk embertársa javára és épülésére. Hiszen Krisztus sem a maga javát kereste, hanem ahogy írva van róla: "Gyalázóid szidalmai rám hullottak.” (Róm 15, 2-3)

A szeretet és az erények Ahol nincs erény, nincs szeretet sem Nagyon konkrét dolgok Szeretet = Jézus – irodalmi módszer: perszonifikáció – már az első keresztények is „szeretet” helyett olvastak: „Isten”, vagy „Jézus” Szerető ember nem csak elismeri és becsüli felebarátjának jogait, hanem saját jogairól is képes lemondani Nem az absztrakciós dolgokkal foglalkozik

 örök szeretettel szerettelek, azért megőriztem irántad irgalmasságomat (Jer 31,3) A szeretet nem szűnik meg soha. A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Most megismerésünk csak töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, ami töredékes, az véget ér.

Karizmák és a szeretet Karizmák – adományok a közösség javára Karizmák feladata – építeni az Egyház közösségét Minden elmúlik – egyszer már emberek sem lesznek, akiket szolgálni lehetne karizmákkal Az igazi szeretet, nem olyan, mint a szerelem, hanem tartós – örök (olyan, mint Isten)

Gyermekkoromban úgy beszéltem,  mint a gyermek,  úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait.

Szeretet és az érettség A valóságnak csak egy részét ismerjük

Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek mindent, ahogy most engem ismernek.

A szeretet – ismereteink teljesége A tükörben soha nem látjuk a teljes igazságot Tükör – akár egy fémdarab – ha rozsdás, a kép torzulhat

Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet; ez a három. De közülük legnagyobb a szeretet!

A szeretet nagysága Csak a hit és a remény után jöhet a szeretet – csak azt szerethetjük, amit megismertünk, de nem az alap a legfontosabb – hanem a szeretet A hit addig szükséges, ameddig nem látjuk az Istent A remény addig, ameddig várakozunk A szeretet lehetséges akkor is, amikor Isten országában leszünk

Mi az, ami megdöbbentő a szeretet himnuszban? Mi az, ami legnehezebbnek tűnik? Szeretet tulajdonságai közül, melyik a legszükségesebb nekünk? Hogyan tudnánk gyakorolni azt, amiről Szt. Pál ír, hogy szeretetünk teljesebb legyen?