A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ÉS ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM
Erdővagyon-gazdálkodás
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Az ökolábnyom Nagypál Anna Bíborka Felkészítő: Niethammer Zoltán
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
NymE FMK Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézet Környezettudatos tervezés 4. előadás.
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Föld energiagazdasága
Fenntartható életmód és életstílus
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A tételek eljuttatása az iskolákba
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
A népesség nem és kor szerint
Ökológiai lábnyom Készítette:Kupi Marcell
Ökolábnyom Készítette: Lugosi Alexandra
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Természetvédelem 2 Béres Csilla.
2010. február 5-7..
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
Fenntartható fejlődés
Globális problémák.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Globalizáció és környezeti problémák
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Fenntartható ipar Victor András. „Ipar” iparkodik (nyelvújítási elvonás) ‘előállít, termel, szolgáltat’ piacképes produktum fogyasztás.
57. Növekedés és fenntarthatóság A. Mivel mérjük egy gazdaság fejlettségét? B. Lehet-e fenntartható a fejlődés?
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK a Méliusz Juhász Péter Könyvtár VII
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
Fenntartható fejlődés
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Globalizáció.
Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások
Előadás másolata:

A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma

Mi is az az ökológia lábnyom? Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomttervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.

Mi is az az ökológia lábnyom? A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is. Az analízis figyelembe veszi az egyes csoportok – mint egy család vagy város – energia-, étel-, víz-, építőanyag- és más fogyasztását, hogy megbecsülje az eltartásukhoz szükséges termelőképes földterület mennyiségét.

Mi is az az ökológia lábnyom? A relatív fogyasztás meghatározásával az embereket az erőforrásaik gazdaságosabb felhasználására és a fogyasztói társadalomban bevett szokásaik megváltoztatására igyekszik rábírni. Az ökológiai lábnyomok adatait gyakran használják érvként a jelenlegi életmód fenntarthatóságáról szóló vitákban.

Mi is az az ökológia lábnyom? Minden emberi tevékenység használ földterületeket, vagy halászati területeket. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége és hat tényezőből tevődik össze: Szén lábnyom: A fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat- változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága Legelő lábnyom: Annak a területnek a nagysága, amely a hús- és tejtermékekért, irháért és gyapjúért tartott állatállomány eltartásához szükséges Erdő lábnyom: Az éves rönkfa, papíralapanyag-, faáru és tűzifa- felhasználás alapján becsült terület

Mi is az az ökológia lábnyom? Halászati lábnyom: A különböző tengeri és édesvízi fajok halászati adatai alapján, valamint az újratermelési igényeik alapján becsült érték Szántó lábnyom: Az emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra és bioüzemanyagok előállítására termelt növények termesztésének területigénye Beépített területek: Az emberi infrastruktúrához (pl. közlekedés, lakások, ipari létesítmények, vízi erőművek tározói) szükséges földterület nagysága.

Az ökológiai lábnyom nagysága és változása 1961-ben az egy főre eső ökológiai lábnyom még csak 0.88 volt, ez napjainkra már elérte a 2.2 hektárt. Magyarország ökológiai lábnyoma 3.7 hektár. A Földön minden emberre csak 1.8 hektár terület jut, ez az érték is megmutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk.

Az ökológiai lábnyom nagysága és változása A tíz legnagyobb ökológiailag lábnyommal rendelkező ország 2004-es adatok szerint: • Amerikai Egyesült Államok: 9,57 ha • Egyesült Arab Emirátusok: 8,97 ha • Kanada: 8,56 ha • Norvégia: 8,17 ha • Új-Zéland: 8,13 ha • Kuvait: 8,01 ha • Svédország: 7,95 ha • Ausztrália: 7,09 ha • Finnország: 7,00 ha • Franciaország: 5,74 ha

Az ökológiai lábnyom nagysága és változása A legalacsonyabb értékekkel rendelkező országok 2004-es adatok szerint: • Costa Rica: 1,91 ha • Azerbajdzsán: 1,91 ha • Panama: 1,89 ha • Gabon: 1,87 ha • Irán: 1,85 ha • Ecuador: 1,77 ha • Szíria: 1,74 ha • India: 0,76 ha

Az ökológiai lábnyom nagysága és változása • Angola: 0,76 ha • Örményország: 0,75 ha • Pakisztán: 0,67 ha • Etiópia: 0,67 ha • Tadzsikisztán: 0,65 ha • Burundi: 0,63 ha • Kongó: 0,62 ha • Haiti: 0,62 ha • Nepál: 0,57 ha • Mozambik: 0,56 ha • Banglades: 0,50 ha

A Délép Ipari Park ökológiai lábnyoma Tekintettel arra, hogy a Délép Ipari Parkon belül a betelepült vállalkozások több típusú tevékenységet végeznek, ezáltal az általuk létrehozott ökológiai lábnyom méretének meghatározása igen bonyolult feladat. A működő vállalkozások energiafelhasználása, hulladéktermelő képessége, valamint a személy- és teherautók nagyfokú használata mindenképp azt sugallja, hogy a Föld ökológiáján létrehozott „lábnyom” igen nagyméretű a Magyarország által produkált 3.7 ha-os átlagértékhez képest is.

A Délép Ipari Park ökológiai lábnyoma A lábnyom méretének csökkentése érdekében mérsékelni szükséges a cégek energiafelhasználását, a keletkező hulladékok mennyiségét. Lehetőségként merül fel az is, hogy az eddigi nagyfokú teher-, és személyautó használatot vissza kellene szorítani a tömegközlekedés és tömegszállítás irányába.