Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Passzívház.
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Mit tehetünk? • Tekerje lejjebb a fűtést! 1°C-os hőmérsékletcsökkentés otthon  5-10%-os fűtésszámla.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
gondolatok Automatikus Ne azt nézd ahová estél, hanem azt, hogy hol csúsztál meg.
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Hybrid autók A projektünk témája az autók és a környezetvédelem, közelebbről a hibrid autók.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Elektronikus készülékek megbízhatósága
Energiatakarékos Megoldások
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Megújuló energiaforrások
Energiatakarékos megoldások
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
„A barátság egy lélek, amely két testben lakozik.”
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
Fülemüle informatika verseny
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Vezeték nélküli hálózatok eszközei F ű rész Attila Salamon Róza (felkészít ő tanár) 8.A Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
TT Kovács Sándorné.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / HÁZT Ű ZNÉZ Ő BEN ZILAHI-SZABÓ EDIT.
Nap, mint megújuló energiaforrás a gyakorlatban
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Vicc 8 legjobb mondat a vezetésoktatóktól Avagy, amit ha hallunk akkor baj van…
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Mi fán terem az ételhulladék?
A tűz.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A tűz.
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Készítette: Simon Gergő 10.A
7.évfolyam. Feladataink  E.ON látogatás  Interjúk  Iskola és környezete.
Készítette: Somogyi Gábor
2. Operációs rendszerek.
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Energiatakarékos megoldások
Tisztelt Szülők! Az alábbi kérdések megválaszolásával kérem segítsék munkánkat! Nincsenek jó, vagy rossz válaszok. Kérem minden kérdésnél azt az egy.
Előadás másolata:

Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo

 A jólét hajszolása közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni saját jöv ő nkr ő l. Pedig sokkal kisebb költséggel és nagyobb haszonnal jár, ha most cselekszünk, mintha nem veszünk tudomást a problémáról.

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogyasztunk…..

MI is az a energia takarékosság??  Hatékony energiafelhasználást jelent. Ennek alapelve, hogy az energiát mindig csak annyi mennyiségben használjuk, ahol, amikor és amilyen mértékben szükséges.

 Tudta ön h a kikapcsolt elektroniaki eszközök is fogyaszatnak áramot?  p,l.távirányítóval rendelkezõ készülék 5-10 Wh készenléti teljesítményt fogyaszt (TV, rádió, DVD) ha nem kapcsoljuk ki. Ha csak a távirányítóval, akkor bizony egy két energiatakarékos égõ fogyasztását eszik meg anélkül, hogy hasznunk lenne belõle.

 Egy új tanulmány szerint csak Nagy- Britanniában az emberek évente 134 millió fontnyi elektromos áramot dobnak a kukába, ugyanis rendre nem húzzák ki mobiltelefonjaik, noteszgépeik és egyéb készülékeik tölt ő jét, ha azok feltöltöttek.  A brit háztartások 20 százaléka akkor is a tölt ő n hagyja eszközeit, ha azok már teljesen feltöltöttek; 10 százalék pedig bevallotta, hogy egyszer ű en lusta kihúzni a hálózati adaptereket, pedig tudja, hogy pénzt pazarol.

 A kutatást az E.ON készítette, és megállapította, hogy 10-b ő l 9 felhasználó rendszeresen túltölti az eszközeit. A leginkább a tölt ő n felejtett eszközök a notebookok, a mobiltelefonok és az iPodok voltak. A szakért ő k a jelent ő s energiapazarlás mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy számos készüléknél az akkumulátor élettartama is lerövidülhet ilyen használat mellett.

Tudta-e?  Hogy: f ű tési többletenergia- felhasználásunk egy része a gyenge h ő szigetel ő képesség ű falazaton, valamint az ablakokon és ajtókon keresztül távozik. Tudta-e, hogy a mosógépek fogyasztásának jó 80%-át a víz melegítése teszi ki?

Milyen megoldásokat ismerünk?

 Kipihentebb alvást biztosít, ha éjszaka vagy, ha nem tartózkodunk otthon, a lakást csak 16°C-ra f ű tjük fel. (ez az úgynevezett temperálási h ő mérséklet).  Az épületet a lehet ő legnagyobb felületével a Nap irányába tájolva és megfelel ő en kialakítva "megrövidíthetjük" a f ű tési idény hosszát.

 Ne feledje: minden egyes Celsius fok 6 % energiamegtakarítást jelent!

 Hacsak nem elkerülhetetlen, kerüljük az elemes billenty ű zet és egér használatát. Az elemek helyett használt akkumulátorok sem épp környezetbarát anyagokból állnak és töltésük sem túl jó hatásfokú.

Hogyan spóroljunk a főzés során?

 Az ajánlott sütési id ő vége el ő tt a süt ő t már 8-10 perccel hamarabb kikapcsolhatja.  A süt ő el ő melegítését csak akkor tegye, ha ezt a recept el ő írja.

 Vegye takarékra a lángot, ha az étel már felforrt, ugyanis hagyományos f ő z ő edényben még a legnagyobb lángon sem lehet 100°C-nál magasabb f ő zési h ő mérsékletet elérni.

Rendszeres karbantartás = üzembiztonság és energia megtakarítás  Minden gázüzem ű készülék rendszeres karbantartást kíván. Ennek hiánya a készülékek hatásfokának folyamatos romlását, illetve 5-10 %-os többletköltségét okozza.

 A „sok kicsi sokra megy” általános igazság elvét átültetve az energiafelhasználásra, költség-hatékony megtakarítást érhetünk el, az energiaköltségeinket akár 30% -kal is csökkenthetjük.

Köszönöm a figyelmet!

 Felhasznált irodalom:   a-kukaba-a-britek-a-mobilok-es-notebookok- felesleges-toltesevel.html a-kukaba-a-britek-a-mobilok-es-notebookok- felesleges-toltesevel.html  energiatakarekosabbak.html energiatakarekosabbak.html