Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Daniel Gabriel Fahrenheit

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Daniel Gabriel Fahrenheit"— Előadás másolata:

1 Daniel Gabriel Fahrenheit

2 Fiatalsága Apja kereskedő volt és fiát is arra a pályára szánta. Hogy az ehhez szükséges ismereteket megszerezze, elment Amszterdamba, ahol tanulmányait végezte. Érdeklődése a kereskedői pálya helyett csakhamar a gyakorlati természettudományok felé fordult

3 FŐBB MUNKÁSSÁGA . Nemsokára teljesen természettudományi kutatásokra adta magát és a hőmérők készítésében különösen nagy ügyességre tett szert. Az ő hőmérői voltak az első összehasonlítható hőmérők. Hőmérőit ig borszesszel, ezentúl pedig higannyal töltötte. A Fahrenheit után elnevezett hőmérőbeosztást még ma is használják, főleg az angolok és amerikaiak. Hőmérőbeosztásnál Fahrenheit a fagypontot 32-vel jelölte, 0-val pedig azt a pontot, amely az évi leghidegebb hőmérsékletnek felel meg; a normális emberi testhőmérséklet a 96. fok. E szerint a fagypont szintén 32-vel van jelölve, a forrpont pedig a 212. fok. Fahrenheit életének legnagyobb részét Angliában és Hollandiában töltötte és leginkább barométerek és termométerek készítésével foglalkozott.

4 UTOLSÓ ÉVEI Ő volt az első, aki a vizet a fagypont alá hűtötte, anélkül, hogy az megfagyott volna; továbbá neki köszönhetjük az első használható súly-areométert és termo-barométert. Hollandiában halt meg.

5 FAHRENHEIT (hőmérsékleti skála)
°C (°F – 32) * 5/9 °F °C * 9/5 + 32 Átszámítás °C és °F között:

6 RÖVID TÖRTÉNETE Fahrenheit a róla elnevezett hőmérsékleti skálát az után dolgozta ki, hogy meglátogatta Koppenhágában Ole Rømer dán csillagászt. A Rømer-féle skálában a víz fagyáspontja 7,5 °Rø, a forráspontja 60 °Rø. Fahrenheit azt szerette volna, hogy a skálában ne legyen negatív érték, ezért a skála nullapontját szülővárosa, Danzig (Gdańsk) 1708-as, legkeményebb telének hidegéhez viszonyította; ezt ammónium-klorid és víz keverékével könnyen elő tudta állítani: ez az érték -17,8 °C. Saját testhőmérsékletét 100 °F-ként határozta meg, a víz olvadáspontja 32 °F, forráspontja 212 °F. A normális emberi testhőmérséklet értéke ugyanis 98,6 °F (37 °C), szemben az általa megállapított 100 °F (37,8 °C) értékkel.

7 Köszönöm a figyelmet! Forrás: Wikipédia


Letölteni ppt "Daniel Gabriel Fahrenheit"

Hasonló előadás


Google Hirdetések