Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európai állami munkaügyi szervezetek 2020-ban BORBÉLY-PECZE Tibor Bors, PhD. szakmai tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Zalaegerszeg, május 15.
Advertisements

Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szolnoki Kirendeltség és Szolgáltató Központ Szolgáltató Centrum  augusztus 21. óta működik  az Észak-alföldi.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Európai Energia Hatékonysági Javítás a Nyomda Iparban
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Kompetencia alapú közvetítés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Kutatási Zárókonferencia, Budapest 2008.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása a Szerencsejáték Zrt-nél Rosner Imre, osztályvezető 2013.november 12.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Munkanélküliség fogalma, típusai
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
A START program(ok) Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors Inspires, BCE december 8.
Kutatási alkomponens Összegzés Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai tanácsadó, Ph.D. jelölt Visegrád,
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
A BKF tudástranszfer modellje a
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az EURES reformja Kalmár András EURES osztály Nemzeti Munkaügyi Hivatal Május 16. Tata.
Bérköltség - csökkenés - jogszerűen?
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
“PUBLIC AND PRIVATE SERVICES: TOWARDS A QUALITY ASSURANCE SYSTEM”
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Pályaválasztási Kiállítások 2008
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Kompetencia alapú közvetítés
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban
A Projekt bemutatása A foglalkoztatási helyzet javítása különböző érdekképviseletek együttműködésével, célja a foglalkoztatás szempontjából hátrányos.
Együtt a változásokért
„Út a munkához”program
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban A front-line megváltozó szerepe BORBÉLY-PECZE Tibor Bors, PhD. szakmai tanácsadó Nemzeti Munkaügyi Hivatal Balatonboglár, 2013. május 8.

Új helyzet? a munkaerőpiac átalakulásával, legalább is a fejlett országokban, a munkaerő a (bér)munkások egy része jobban informálttá vált, mint egyes munkaadók , erőteljes védelmük, a közvetítés és a munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz az NFSZ nélkül is hozzájutnak, az alkalmazási szokások megváltoztak, a hagyományos bérmunka mellett nő az atipikus munkavégzés, projektmunka vagy akár a „cég-cég” közötti szerződések száma, ahol a korábbi munkavállaló inkább alvállalkozói, üzleti partneri szerepbe kerül, mint bérmunkásiba, IKT fejlődésével és különösen az Internettel a munkaerő-piaci és közvetítési információkhoz jutás demokratizálódik, nincsen feltétlen minden esetben szükség az NFSZ irodákra, hogy ezekhez a kereső hozzájusson az állásközvetítés a piacgazdaság fejlődésével és a munkaerő tudásának emelkedésével normál piaci szolgáltatássá vált és egyre több piaci alapon működő szervezetnek is megéri nyújtani. Ez oda vezet, hogy a jól működő munkaerő-piacokon az NFSZ nélkül is működik a közvetítő piac. Azaz a közpénzből finanszírozott NFSZ más feladatokra erőteljesebb figyelmet fordíthat (pl. aluliskolázottak társadalmi-munkapiaci integrációja).

Egy közösségi javaslat: „PES 2020”

Mit jelent ez az ajánlat? jól működő ügyfél-szegmentációt, hálózatosodást, MCM modellt, átmenetek támogatását, társadalmi integrációt

Tagállami példák (Ausztria) Az osztrák munkaügyi szervezet (AMS) szervezeti honlapján elkülönült belépési csatornát biztosít az álláskeresők és a munkaadók számára is. A „job-börse” (e-job room) célja, hogy a munkaadók az országos lefedettséget biztosító 100 kirendeltség mellett elektronikusan is hozzájuthassanak a munkaerő-közvetítéshez és munkaerő-gazdálkodásukkal kapcsolatos HR tanácsokhoz. A webes csatorna mellett az AMS szerződéses kapcsolatban áll egy tanácsadó szervezettel, amely 250 fős vállalati tanácsadó hálózatot üzemeltet (OSB Consulting).

Tagállami példák (2) (Hollandia) A Holland Kormány döntése alapján a holland állami foglalkoztatási szerv hagyományos kirendeltségeinek döntő részét 2015-re bezárják. A szervezet támogatásait és szolgáltatásait, mind a magánszemélyek, mind a munkaadók felé on-line platformokon és call center segítségével juttatja majd el a szervezet. Az IT fejlesztések költségét azzal is kordában tartják, hogy a közösségi média (pl. Twitter, Facebook, Linkedin stb.) által adott lehetőségeket is használják a szolgáltatásfejlesztéshez. Erre legjobb példa a Facebook oldalán működtetett álláskereső klub 45 év felettieknek, vagy a most tesztelés alatt álló a lemorzsolódott, csellengő fiatalokat megcélzó (NEET) ifjúsági on-line szerepjáték program.

A front-line szerepe „A közvetítő ügyintézők és a pályatanácsadói személyzet a munkaügyi szervezetben végbemenő változások olvasztótégelyei, képzésüknek, kompetencia szintjeiknek és motiváltságuknak hatalmas szerepe van a szolgáltatások minőségében és tartalmában. „ (Watts & Sultana 2005:7)

Tagállami munkaügyi szervezetek: a közvetítő –ügyintéző és a kirendeltségi munkavállalási tanácsadók feladatkörei Elhelyezkedéssel kapcsolatos tevékenységek (placement ) szükséges kompetenciák: kommunikáció, interjúzás, ügyfél-központúság Tanácsadással kapcsolatos tevékenysége (counselling) szükséges kompetenciák: tanácsadói kompetenciák, kiválasztás, ügyfelek motiválása, stressz kezelés, az ügyfél képességeinek elfogadása, ítélkezés elkerülése, türelem, munkakör és álláskereső összekapcsolása Információnyújtás (information provision) szükséges kompetenciák: munkapiac ismerete, trendek, tendenciák, ügyfélközpontúság, kommunikáció Adminisztráció és monitoring szükséges kompetenciák: kommunikáció, együttműködés, szolgáltatások, eszközök ismerete Forrás: Łukasz Sienkiewicz (2013) Job profiles and training for employment counsellors, P2P Dialogue Forum

Holland példa: kompetencia alapú munkaköri leírás: közvetítő ügyintéző Forrás: Łukasz Sienkiewicz (2013) Job profiles and training for employment counsellors, P2P Dialogue Forum

Munkaköri kompetencia mátrix

Köszönöm a figyelmet!