Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben
Bankszámla és bankkártya
Sikerprogramos oldalon a megfélő csomag kiválasztása után katt a fizetési gombra. Ellenőrizd le, hogy valóban ezt a csomagot választottad Mielőtt a Payza.
Gyermeked kérései
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet,

Buczkó Erika r. alezredes
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Ajánlás-technika.
A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Hogy élted egyáltalán túl??
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
FFFFigyelmetlenség ÓÓÓÓvatlanság TTTTúlzott bizalom, jóhiszeműség AAAA biztonság elhanyagolása IIIIdegen beengedése a lakásba AAAAjtók.
Hogyan adjuk be a tablettát a cicának?. Vedd fel a cicát és fektesd a bal karodra, mintha kisbabát dajkálnál. A jobb mutató- és hüvelykujjaddal gyengéden.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
"Keresd az életben mindig a szépet
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
Üdvözlök mindenkit! A kutyatartással kapcsolatosan szeretnék beszélni.
… 20on alúliaknak tilos ! A kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérjük olvassa el e terméken található tájékoztatót,tartsa be vagy kérdezze meg ifjúságát!
1 Balesetmentes, az élethelyzetnek megfelelő környezet.
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
KÍNAI KÉPEK ÉS KÖZMONDÁSOK
Olvasd lassan és csendben!.
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
TÖMEGKÖZLEKEDÉS SZABÁLYAI Amennyiben a megállóhelyen várakozunk: - ne hangoskodjunk, próbáljunk meg barátainkkal halkan beszélgetni, hogy másokat ne zavarjunk;
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet, lehet hogy fontos!
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Törköly Rózsa: Csonkig kell égni
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
Általános tájékoztató
Vagyonvédelem Elhangzott a Levendula Szabadegyetemen október 20-án– Bűnmegelőzési praktikák címen.
Olvasd lassan és csendben!
Felnőtt újraélesztés.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Szemben az árakkal … Mottó: Addig nyújtózkodj, amíg jól esik! A takaród majd nő az igényeiddel.
Szól-e még Isten az emberekhez?
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Mountain of China Tudjuk…. - miért nem teszünk róla ?
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság – Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer 10+1 tipp a nyári betörések elkerülésére 1. Ne verjük nagydobra,
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Tantra Indiából
WLS B EMUTATÓ Az év üzlete!!! Készítette: Bakai Éva.
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
ZRINYI ILONA matematikaverseny
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
A B ARANYA M EGYEI R ENDŐR - FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI ÉS ÁLDOZATVÉDELMI MUNKÁJA ÉVBEN Készítette: Selényi Miklósné r. alezredes BMRFK Bűnmegelőzési.
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
Tanuló neve:Faragó Dominik János Felkészítő tanár:Győri Tamás
Várvédő AZ OTTHONOK VÉDELMÉNEK ÚJ KORSZAKA
BŰNMEGELŐZÉSI LABIRINTUS Bátor Lakattal
A rendőrség tanácsai a karácsonyi bevásárláshoz
Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

Az idősek védelmében Készítette: Selényi Miklósné r. alezr. Baranya Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Miért az idősek? Látásuk, hallásuk, egészségi állapotuk miatt könnyű célpontnak bizonyulnak. Ezen túl: Óvatlanok, nem feltételezik senkiről, hogy rossz szándékkal közelítenek feléjük. Könnyen kötnek ismeretséget.

Megelőzési tanácsok lopás ellen: Pénzt csak annyit tartson magánál, amennyire feltétlenül szüksége van. Értékeit NE a táska külső részében, farzsebben tartsa. Zárható, más személy által nehezen hozzáférhető helyre tegye tárcáját.

Buszon, bevásárló központban NE hagyja a vállán lógni a táskát, vegye kézbe, ne veszítse szem elől. Vásárlás közben NE tegye pénztárcáját látható helyre. Fizetéskor ügyeljen arra, hogy NE lássák, mennyi pénze van.

Kártyával való fizetés esetén NE lássa a mögötte álló vásárló a beütött PIN kódot. /ha túl közel áll Önhöz, kérje meg, hogy álljon arrébb/ Amennyiben automatából vesz ki pénzt, nézzen körül: ha gyanús személyt lát, inkább keressen másik automatát.

Ha nagyobb összeget szándékozik kivenni bankból, vigyen magával egy rokont, ismerőst ! Bankból gépkocsival hazafelé tartva is legyen óvatos ! /defektre hivatkozva megállíthatják/

Besurranók ellen: Lakásának ajtaját, kapuját mindig tartsa zárva. /kert végén dolgozva nem veszi észre a betérőt/ Felejtse el: lábtörlő alá, villanyóra szekrénybe, virágcserép alá tenni a kulcsot !

Trükkösök ellen: Tudnia kell: hivatalokból NEM mennek házhoz ügyet intézni! Amennyiben tisztázni akarnak Önnel valamit, postai úton értesítve be fogják hívni. E-ON dolgozóként akar bejutni a lakásába? Ön hívta ? Kapott értesítést az érkezéséről?

NEM köteles beengedni ! De: igazolványt mindig kérjen tőle, majd kérje meg arra, hogy kint várja meg, amíg leellenőrzi. Szerelő Ha ismeri, akkor se hagyja magára a lakásban.

Házalók: Mindig nagyobb értékkel távoznak, mint amivel érkeztek. Szinte kivétel nélkül azért kopogtatnak be, hogy megkárosítsák a hiszékeny embereket, akik örülnek a váratlanul jött jó üzletnek.

Rosszullétet színlelve akar bejutni? Pohár vizet kér, WC-re kéretőzik? Mindig gyanakodjon! Miért pont Önhöz csöngetett be? Ha rosszul van, tegye meg, hogy mentőt hív 104. DE: ne engedje be! Ha szomjas: a zárt ajtó mögött várja meg, amíg kap egy pohár vizet!

NE otthon tartsa pénzét, tegye bankba ! Aki segítségnyújtás ürügyén keresi fel: NE hagyja magára egy percre sem. Hol a helye a pénznek? kávésdobozban? mélyhűtőben? ágyneműtartóban? fecskefészekben? NE otthon tartsa pénzét, tegye bankba !

A táskakitépés, rablás ellen: Kerülje a kihalt, néptelen utcákat, válassza azt az utat, ahol világítás van és emberek járnak arra. Pénzt ne vigyen magával feleslegesen, ékszereit ne hordja feltűnően.

Csalás ellen: Mindenki örül a váratlan nyereménynek, de legyen óvatos ! Telefonkártyás trükkök. Egynapos kirándulások-árubemutatók. Hitel ügyintézés. Adásvételi szerződések.

Koldusok, adománygyűjtők ellen: - koldusmaffia, - gyerekével kolduló nő /próbáljon nem pénzt adni !!!/ A bevásárlóközpontok parkolóiban a 100 Ft-ost kérők. Adománygyűjtés: ne a házhoz becsöngetőnek, vagy parkolókban gyűjtögetőnek adományozzon!

Lakása, hétvégi háza védelmében: Ajtaját lássa el megfelelő biztonsági zárral. Nem olcsó, de megtérül! Amennyiben földszinten lakik, ablakaira szereltessen rácsot! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági láncot, jó, ha van rajta kitekintő ablak is.

Vigyázzon különösen nyáron a nyitva hagyott erkélyajtón át könnyű a bejutás az elkövetőnek ! A szúnyogháló a betörő ellen nem véd Hétvégi házában ne tartson értéket ! Nyár végén vigye haza a műszaki cikkeket, kerti gépeket!

Fontos: Lakókörnyezetében alakítson ki olyan kapcsolatot a szomszédokkal, hogy figyeljenek egymásra ! Figyelmeztesse a szomszédot, ha gyanús személyt lát a lakása környékén, figyeljen az utcában közlekedő olyan gépkocsira, amiben gyanúsan viselkedő személyek tartózkodnak !

Ha hosszabb időre elutazik, kérjen meg valakit, hogy a postaládáját ürítse ki ! /a tele levő postaláda azt mutatja, hogy nincsenek otthon/ Egyedül élő hölgyek NE írják ki ajtajukra, hogy pl. özv., -né !

Gépkocsija védelmében: Az utastérben ne hagyjon értéket ! /ünnepek előtti vásárlások/ Táskáját Ne hagyja az ülésen ! Parkoláskor zárja az ablakokat, ajtókat! Inkább kétszer nézze meg !

Kérjen segítséget ! Amennyiben bűncselekmény történt, vagy veszélyben érzi magát azonnal hívja a rendőrséget 107 / a késedelem nehezíti a felderítést/ Alaposan gondolja végig a történteket, minden apró információ fontos lehet !

Vigyázzanak magukra és egymásra ! Ha betörés történt vagy feltörték a gépkocsiját semmihez ne nyúljon ! Ne tegyen rendet, várja meg a kiérkező rendőröket! Vigyázzanak magukra és egymásra !

Köszönöm a figyelmüket !