Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem lett volna jobb borbélynak maradni ?
Advertisements

Csak a szex lehet biztonságos? avagy miként alakítható a biztosítás óvó szerré.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Biztosítani kívánt kockázatok fedezetlensége a vállalati biztosítások
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az ügyetlen ügyelet nem ügyetlen avagy ügyeleti ellátás és felelősség.
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Egészségügy Betegjogok.
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Egészségügyi Szakmai Kártérítési Felelősség
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Felelősség, termékfelelősség
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Kártérítési felelősség
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Eltájolt tájékoztatás és az iránytű egyre drágább.
Nem csak a télapó segíthet Betegjogi kívánság-lista (hogy egy puttony ne legyen elég)
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
Etikai felelősségtől a fogyasztóvédelemig
Rémes vagy krémes? Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége a felperesek és alperesek oldaláról.
Terhes felelősség avagy a jog a legmagasztosabbat is elrondítja.
A felelősség bárkit levetkőztet Szakmai kártérítési felelősség magán-egészségügyi sajátosságai.
Égessük közösen két végén a gyertyát avagy miként juthatunk el a konszenzus biztosította melegséghez és fényességhez?
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Mediátor képzés Kártérítés.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A köztisztviselők jogállásáról…
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
Felelősséggel a vállalkozókért! A BKIK XXVIII-as Általános Pénzügyi Szolgáltatási Osztály és az UFS Broker Kft. tájékoztató az új PTK. alapján. Vállalkozók.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatos változások év.
Az Európai Unió gazdasági joga Nemzetközi magánjog Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
15. Az eladók foglalkoztatása
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A társadalombiztosítási jog rendszere
A bírósági végrehajtás I.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása

Felelősség porlasztás  A beteggel szerződött szolgáltató teszi a vele szerződött szolgáltatók, dolgozók vagy fenntartók irányába (nem a vele egy- sorban, hanem alatta vagy felette lévők irányába).  Csak ha a károsult már perelte a vele közvetlen jogviszonyban lévő szolgáltatót és azt marasztalták is.  Csak a marasztalt szolgáltató által kifizetett kártérítésre (nem mindig azonos a kért vagy megnyert összeggel pl Kft-nél korlátolt a végrehajtás lehetősége).  Egyetemlegesen marasztalt szolgáltatók közül amelyik nem fizetett a betegnek és a másik szolgáltatónak sem térítette meg az arányos részt nem indíthat eljárást.  Attól függően, hogy az áthárító is hibázott-e, szerződés korlátozza-e az áthárítást ritkábban csak részleges, főszabályként teljes áthárítás.  Egymással szemben két egészségügyi szolgáltató, közreműködő és közreműködője esetén két olyan, amelyik a beteggel nem is volt jogviszonyban.

Áthárítás dolgozóra  Gondatlan károkozás esetén négy havi távolléti díj.  Súlyos gondatlan károkozáskor, csak az egészségügyi tevékenység végzésével a betegnek okozott kár esetén négy havi távolléti díj - más szakmáknál (és pl. nem a betegnek hanem a hozzátartozónak okozott kárnál, vagy az egészségügyben nem az egészségügyi tevékenységgel okozott károknál)- teljes kár.  Szándékos károkozás - teljes kár.  Vezető állású dolgozó (lehet kiemelt jelentőségű munka és alapbér eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét) - szándékosnál, gondatlannál teljes kár.

Áthárítás más jogviszonyra I.  Tag személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás: Cég nem tudja tovább hárítani, ha munkaviszonyban is volt a munkajogi szabályok érvényesek (beteg tudja az áthárító cég elleni eljárásban BT és KKT esetén a beltagot mögöttes felelősségre perelni, teljes vagyonnal történő helytállás mellett).  Önkéntes segítő : gondatlan károkozás négy havi távolléti díjnak, minimálbérnek megfelelő összeg, szándékos károkozás teljes kár-korábban mindig teljes kár volt.  Ha bérbeadó tevékenyen közreműködik a bérleti jogviszony alapján végzett bérlői egészségügyi szolgáltatásban, felróhatóság arányában, ha nem határozható meg, egymás között egyenlő arányban perelhető a betegnek a bérlő által kifizetett kártérítésben (eljárást a bérlő indítja). - Beteg is perelheti mindkettőt egyszerre egyetemleges marasztalás mellett, aki a betegnek fizet a másik ellen megtérítési eljárást indíthat (Bérbeadón hajtják végre az ítéletet, a megtérítési eljárást bérbeadó indítja).  Tevékeny közreműködés: érdemben befolyásolja a bérlő gyógykezelési tevékenységét (felügyeli a beteget, anaesthesiológia, hazaengedésben közreműködés együtt vagy külön-külön - esetenként dönti el a bíróság) Szerződésben kizárni a tevékeny közreműködést.

Áthárítás más jogviszonyra II.  Szabadfoglalkozású orvos: Magánszemély vagy egyéni vállalkozó - teljes kár akár gondatlan, akár szándékos károkozáskor, szerződésben okozott kár megtérítésének szabályai, kölcsönös megegyezéssel korlátozható az áthárítás mértéke, ki nem zárható.  Közreműködő: Egyéni vállalkozó, egyéni cég, gazdasági társaság (formától függetlenül) - teljes kár áthárítható (társasági forma korlátozza az áthárítás végrehajthatóságát).  Közreműködésről előre tájékoztatás, ha ahhoz a beteg nem járul hozzá a közreműködő által okozott szövődményekért is felelősség áll fenn, de ez nem hárítható át a közreműködőre, mert nem ő tehet arról, hogy a közreműködésről a beteg nem kapott tájékoztatást.  Közreműködő közreműködője: Nem az egészségügyi szolgáltató indíthatja az áthárítást, hanem a közreműködő, de csak arra a kártérítési összegre, amit az egészségügyi szolgáltatónak megtérített. Közreműködőnek több közreműködője is lehet, ezeknek csak akkor egyetemleges a felelőssége, ha a szakmai tevékenységük összefügg (akár azonos, akár eltérő szakterület mellett), ezek csak személyesen végezhetik a szolgáltatást ezért működési forma nem korlátozhatja az áthárítás végrehajtását.

Felhárítás  Felhárítás: Az egészségügyi szolgáltató a betegnek kifizetett kártérítést nem teljesítési segédre, dolgozóra hárítja tovább.  Fenntartó, ha van (nem tulajdonos), ami a személyi és tárgyi feltételeket biztosítja, ha azokat nem megfelelően teszi, csak az abból eredően a betegnek kifizetett kártérítésre.  Biztosító, ha akár feltételek megteremtésével, akár belső protokollokkal vagy éppen azok hiányával befolyásolja a szolgáltatás tartalmát. Ilyenkor a betegnek kifizetett kártérítésből az erre eső részt a szolgáltató próbálhatja áthárítani. Egészségügyi ellátást szervező cég esetén a szolgáltató a szervező céget perli, és ez háríthatná tovább a kárt a biztosítóra, kivélve, ha az egészségügyi szolgáltatás tartalmát illetően semmi közvetlen vagy közvetett befolyást nem gyakorol a biztosító.  Betegnek fizető egészségügyi szolgáltató áthárítás megosztást végezhet közreműködő és biztosító között szolgáltató választása alapján, amit közreműködő kifizetett, biztosítónak nem kell.  Biztosító nem egészségügyi szolgáltató, de a biztosítót is terheli tájékoztatási kötelezettség a beteg, mint biztosított irányában, ezért a beteg közvetlenül is perelheti a biztosítót e kötelezettség megszegése miatt - eljárás az egészségügyi szolgáltatóval szemben is indulhat nem megfelelő szolgáltatás miatt - két alperes egy perben más-más ok miatt. Betegnek fizető egészségügyi szolgáltató ilyenkor biztosítóra nem háríthat át csak teljesítési segédre.

Felelősségbiztosítás és áthárítás  Közvetlen biztosítói szerep (aktív) - biztosító felperes: –A beteg által indított perben biztosító fizetett részben vagy egészben a szolgáltató helyett, erre az összegre a biztosító indíthat eljárást az áthárítás iránt a közreműködő ellen. –Áthárítási perben közreműködő helyett a biztosító fizetett, a közreműködő közreműködője ellen a biztosító indíthat áthárítást.  Közvetett biztosítói szerep (passzív) - biztosító beavatkozó: –A beteg által indított eljárásban fizetés a szolgáltató helyett. –A szolgáltató vagy közreműködő által indított áthárítási eljárásban fizetés az áthárításra kötelezett helyett.  Munkavállalói felelősségbiztosítás a súlyos gondatlanság egészségügyi korlátozása miatt nem kell, de lehet.  Szabadfoglalkozású orvos, önkéntes segítő nincs működési engedélye így nem egészségügyi szolgáltató, felelősségbiztosítás nem kötelező, de célszerű főleg szabadfoglalkozású orvosnál az áthárítás jogszabályi korlátjának hiánya és a személyes felelősség miatt.

Áthárítási eljárás  Peren kívüli szak: Akire áthárítani akarunk kezdetektől értesíteni a beteg igényéről, egyezséghez járuljon hozzá, ha nem teszi az egyezségi összeg nem hárítható tovább  Perben: beavatkozói pozíció (k) akire áthárítani akarunk (munkavállalónak se kizárt), beavatkozónak is lehet biztosítója.  Beavatkozás elutasítása esetén áthárítás akkor is lehet, ha nem vett részt a perben, ha nem hívják perbe beavatkozóként per vesztés nem eredményez sikeres áthárítást, közreműködő védekezése, ha ott lettem volna segíthettem volna a pernyerést és az be is következett volna.  Kártérítési marasztalás nem automatikus áthárítás. Az ítélet egészségügyi szolgáltató és beavatkozó közreműködő vitáját nem dönti el.  Áthárítási eljárásban a per tárgya nem a szakmai mulasztás ténye, mert azt eldönti a beteg és szolgáltató közötti per, hanem, hogy azért, fennáll-e az áthárításra kötelezett felelőssége, a kifizetett kártérítést megfizeti-e az áthárítónak?  Áthárítási eljárásban védekezés, a szolgáltató a teljesítési segéd kiválasztásában, utasításokkal ellátásában, ellenőrzésében nem az elvárható gondossággal járt el. Ezek eredményezhetik, hogy ha van is a közreműködőnek szakmai felelőssége mégsem lesz áthárítva a kártérítés-  Tájékoztatási nyomtatvány hiánya sikertelen áthárítás, mert ez a szolgáltató kötelezettsége, rossz tájékoztatási tartalom sikeres áthárítás, dokumentáció szolgáltatásának hiánya sikertelen áthárítás, rosszul kitöltött dokumentáció sikeres áthárítás, tárgyi feltételt nem az áthárító biztosítja, hiánya - sikertelen áthárítás

Szakmai Kártérítési Felelősség Nemzeti Weis Erik Terv  Alperes mentesülési folyamata –Jól járt el, jól tájékoztatott nem felel –Más szolgáltató is felelős, beteg, természet közrehatása, a felelősség csak részleges –Magas limittel bíró felelősségbiztosítás-pervesztésnél pénzügyi segítség –Szolgáltatót terhelő fizetési kötelezettség korlátozva a gazdasági társaság működési formája által –Szolgáltató kifizetési kötelezettségének részletekben történő teljesítése –Kifizetett kártérítés áthárítása, felhárítása

Egy per elvesztése csak a kezdet! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!