A mérés eredménye és a mérési hibák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyorsulás fogalma.
Advertisements

19. modul A kör és részei.
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Koordináták, függvények
Másodfokú egyenlőtlenségek
a terület meghatározása
Az idő mérése.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
A sűrűség.
A hosszúság mérése.
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
A szórás típusú egyenlőtlenségi mutatók
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
A térfogat mérése.
A sűrűség meghatározása
1. A mérési adatok kezelése
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Számítás intervallumokkal
Statisztika Érettségi feladatok
Microsoft Excel 2010 Gyakoriság.
Közlekedésstatisztika
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
A középérték mérőszámai
Csapadék területi átlagának meghatározása
Microsoft Excel Függvények VI..
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Statisztika.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Kvantitatív módszerek
Leíró statisztika III..
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
Méréstechnika.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Mérések.
© Farkas György : Méréstechnika
© Farkas György : Méréstechnika
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
I. előadás.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
A sűrűség.
A természetes számok osztása, az osztás tulajdonságai
A számítógépes elemzés alapjai
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
Érintőnégyszögek
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
A számítógépes elemzés alapjai
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
Átváltás a számrendszerek között
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
A szórás típusú egyenlőtlenségi mutatók
A leíró statisztikák alapelemei
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Adatfeldolgozási ismeretek környezetvédelmi-mérés technikusok számára
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Automatikai építőelemek 2.
Gondolj egy….
Automatikai építőelemek 2.
1.3. Hipotézisvizsgálat, statisztikai próbák
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

A mérés eredménye és a mérési hibák

a1=952 mm a2=949 mm a3=955 mm a4=958 mm a5=956 mm Pisti Sári Peti Mari A tankönyvben levő példán mutatjuk meg, hogyan számíthatók ki a mérési hibák. Öt tanuló megmérte a munkaasztal hosszát és a következő eredményeket kapta: a5=956 mm Miki a4=958 mm Mari a3=955 mm Peti a2=949 mm Sári a1=952 mm Pisti A tanulók egy munkaasztal hosszát mérték, mégis különböző eredményeket kaptak. Ez természetes, mert a mért értékek soha sem lehetnek abszolút pontosak.Ez azzal magyarázható, hogy a mérőműszerek nem tökéletesek, és mi is követhetünk el hibát.

A mérési eredmények átlagértéke Ahhoz, hogy minél pontosabb mérési eredményt kapjunk, a mérést többször megismételjük, és kiszámítjuk a mért eredmények átlagértékét. Az átlagérték meghatározásával a mérés eredménye megközetlíti a pontos értéket.Ezáltal kisebb hibát követünk el. A mérési eredmények átlagértéke egyenlő az összes mérési eredmény számtani középértékével. Összeadjuk a mérési eredményeket, és az összeget elosztjuk a mérések számával.

Abszolút hiba Most kiszámítjuk az egyes mért értékeknek az átlagértéktől való eltérését. Ez az eltérés az abszolút hiba (Δа). Δ – nagy delta , görög betű Az abszolút hibát úgy számítjuk ki, hogy az átlagértékből kivonjuk a mért értéket. Az egyes mérések abszolút hibái:

Kiválasztjuk a legnagyobb abszolút hibát! Kiszámítjuk minden mérésre az abszolút hibát. Kiválasztjuk a legnagyobb abszolút hibát!

A mérés eredménye A végső mérési eredményt a következőképpen írjuk fel: Ez azt jelenti, hogy a mért érték 949 mm és 959 mm között van:

Vajon az 5 mm nagy hiba? Hogyan állapítható ez meg? Relatív hiba Vajon az 5 mm nagy hiba? Hogyan állapítható ez meg? Ebben a példában nem, mert az 5 mm a 954 mm-hez (az átlagérték) képest kis érték. Ha viszont az asztallap vastagságát mérnénk ( d=20 mm), akkor ez már nagy hiba lenne!

Az abszolút hiba és az átlagérték hányadosa a relatív hiba (δа). Ahhoz, hogy megítélhessük az abszolút hiba nagyságát,össze kell hasonlítanunk a mért értékkel. Az abszolút hiba és az átlagérték hányadosa a relatív hiba (δа). δ – kis delta, görög betű A relatív hiba számérték, nincs mértékegysége, és így írható fel: A mi példánkban a relatív hiba: Ha a relatív hiba 0,1 – nél kisebb, akkor kifogástalanul mértünk!

A mérési eredmények a táblázatban vannak megadva. 1. Négy csoport azt a feladatot kapta, hogy ceruzára csavarjon fel(szorosan egymás mellé) 20 -30 menettel egy vékony huzalt, ahogyan a képen láthatóшто је приказано Ezután vonalzóval mérjék le a tekercs hosszát, majd osszák el a menetek számával, és számítsák ki a huzal átmérőjét. A mérési eredmények a táblázatban vannak megadva. Ki kell tölteni a táblázatot, és meghatározni az abszolút és relatív hibát.

menetek száma tekercs hossza(mm) Huzal átmérője R (mm) I .csoport 21 38 II .csoport 26 54 III .csoport 30 56 IV .csoport 24 47

menetek száma tekercs hossza (mm) huzal átmérője R (mm) I.csoport 21 38 1,81 II.csoport 26 54 2,08 III.csoport 30 56 1,87 IV.csoport 24 47 1,96

A mérés átlagértéke

Az abszolút hiba

A mérés eredménye

A relatív hiba

2. A tanulókat négy csoportra osztaniMinden csoport vonalzóval mérje meg a fizika tankönyv vastagságát (fedőlapok nélkül) mint a képen. Ezután a kapott értéket el kell osztani a lapok számával, és meghatározni egy lap vastagságát.

Az abszolút és relatív hibát. Mind a négy csoport mérési eredményét beírni a táblázatba, kiszámítani a lap átlagvastagságát, Az abszolút és relatív hibát. lapok száma könyv vastagsága(mm) lap vastagsága d (mm) I.csoport II.csoport III.csoport IV.csoport