Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Microsoft Excel 2010 Gyakoriság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Microsoft Excel 2010 Gyakoriság."— Előadás másolata:

1 Microsoft Excel 2010 Gyakoriság

2 Osztályközös gyakorisági tábla
Nagy számú mérési adatokat csoportokba (osztályokba) rendezése -> könnyebb áttekintés Osztályokban szereplő adatok száma: osztályokhoz tartozó gyakoriság Osztályok + hozzá tartozó gyakoriság: megadja a gyakorisági eloszlást Osztályképzés szabályai Minden elem az osztályokba besorolható legyen Lényeges az osztályok száma (stat. szerint: kb. 30 mérési adathoz 10 osztály felvétele) Osztályok lépésköze: lineáris, nem lineáris Adatainkat úgy csoportosíthatjuk, hogy felveszünk úgynevezett osztályokat (csoportokat) és megszámoljuk, hogy egy-egy ilyen osztályba hány adat esik. Ezt a számot hívjuk az osztályhoz tartozó gyakoriságnak. Az osztályok, a hozzájuk tartozó gyakoriságokkal együtt alkotják a minta gyakorisági eloszlását.

3 Gyakoriság függvény =gyakoriság(adattömb;csoport_tömb)
Tömbfüggvényként kell kezelni!! {} (CTRL+SHIFT+ENTER) adattömb: azon adatokat tartalmazó tömb vagy azon adatokra való hivatkozás, amelyekre a gyakorisági eloszlását meg kell határozni. csoport_tömb: azon intervallumokat tartalmazó tömb vagy az intervallumra való hivatkozás (a felső határok tartománya), amelyekbe az adattömbbeli értékeket csoportosítani kell.

4 Gyakoriságok, halmozott érték, %-os érték
A kapott gyakorisági adatokat abszolút gyakoriságnak is nevezhetjük, mert számértékét tekintve megadja, hogy az általunk felvett osztályok csoportjaiba a mérési adatok közül hány elem esik. Relatív gyakoriság: jellemző gyakoriságok az összes elemhez viszonyítva hány százalékot képviselnek Halmozott, vagy kumulált százalékos érték: az egymás után lévő relatív gyakoriság százalékos értékek halmozása (összeadása) Halmozott, vagy kumulált érték: abszolút gyakoriság értékek halmozása

5 A gyakoriság ábrázolása
A gyakoriság ábrázolásánál, mivel az általunk felvett osztályközökben az elemek eloszlását mutatja, speciális diagrammal szokás ábrázolni. poligon (a táblázatkezelő alatt görbített vonaldiagram) hisztogram (olyan oszlopdiagram, aminek a térköze 0, vagyis összeér).


Letölteni ppt "Microsoft Excel 2010 Gyakoriság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések