A folyó és az ember kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
Megújuló energiaforrások
A HÁROM FA.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Energia a középpontban
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Gondolatok a barátságról
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Vízerőmű.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víz-háborúk kora jöhet
A víz világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Albert Einstein idézetek.
Fenntartható életmód és életstílus
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A víz felhasználása.
„A Radnóti-hagyaték eddig nem látott kincsei” (..aki ezt nem látja, az alig látott valamit Radnótiból…) Eredeti levelek (köztük a Fannihoz írott két utolsó.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Albert Schweitzer Tucy
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Isten?.
AZ ÉLET PILLANATAI.
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
Albert Einstein idézetek.
Az alternatív energia felhasználása
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
CITROM ÉS CUKOR Ezt kellene mindenkinek a fürdőszobában a tükrére írni, hogy minden nap szem előtt legyen és elolvashassa.
Sajnálatos módon december 24-én este nem tudom szétosztani ajándékaimat. Idős korom egyre inkább észrevehető... Úgy döntöttem, hogy ez évben kivételesen.
A víz világnapja Készítette: Kokas Zsófia, Molnár Blanka és Pers Kriszti 9.c osztályos tanulók.
A víz.
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Michal Snunit A lélekmadár
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont Rendezvény fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Megújuló Energiaforrások
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Az alternatív energia felhasználása
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Vízerőmű működésének elvi vázlata A - víztározó, B - gépház, C - turbina, D - generátor, E - vízbevezetés, F - frissvíz csatorna, G - villamos távvezeték,
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
A HÁROM FA.
KRISZTUS FELTÁMADT - - VALÓBAN FELTÁMADT!.
A vízkincs hasznosítása, ár-, és belvízvédelem
ELTE Pszichológiai Intézet A mesterséges intelligencia a közeljövőben
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

A folyó és az ember kapcsolata „A Víz képes rá, hogy emberek nélkül létezzen, de az emberek víz nélkül, csak pár napig tudnak életben maradni.” Amikor megtudtuk, hogy folyó témában kell kiselőadást készítenünk rögtön hármunknak ezer féle gondolata támadt. Felmerült bennünk a:

Hajózás

Vizi szállítás eredete

Folyók élővilága

Halászat

Folyószabályozás

Vízvezetékrendszer kiépülése

Víz energiájának kihasználása

Kiselőadásunkban a számunkra három legfontosabb témát emeltük ki, ezek a vízhiánnyal küszködő Afrikai országok, a csatornázás, a folyószabályozás, valamint megemlítünk néhány érdekességet is. A víz az élet egyik legfontosabb feltétele, nélkülözhetetlen a növények, az állatok és az ember számára egyaránt. Életközegével, eróziós munkájával, a szomjúság oltásával állandóan jelen van életünkben. Különleges, de mi mégis olyan természetesnek vesszük, hisz mindennap a rendelkezésünkre áll, vezetékes víz formájában. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat ellentétben a III. világ országaival, ahol tiszta víz igazi kincsnek számít. Afrika elmaradott térségeiben állandó probléma a vízellátás. A világszervezetek, mint az ENSZ, UNICEF nagy erőkkel próbálnak változtatni a helyzeten. Különböző jótékonysági eseményeket szerveznek és segélycsomagokat küldenek a rászorulók számára. Tehát ebből is láthatjuk, hogy víz értéke felbecsülhetetlen, minden élet alapja ezen a bolygón.

Ókori Róma Ezt már az ókorban is tudták, gondoljunk például a rómaiakra. Egy népszerű legenda szerint inkább a lustaságnak, mint a rómaiaknak volna köszönhető a vízvezeték. Egy vízhordó asszonynak elege lett abból, hogy a zsúfolt utcákon kell oldalaznia a korsójával, ezért egyezséget kötött az ördöggel: övé lehet a lelke, ha a víz az ajtaja elé jön, mire a kakas kukorékol. Az asszony estére már nagyon megbánta a dolgot. A legenda szerint, a kakas valamivel előbb kukorékolt, mint hogy az ördög el tudta volna helyezni az utolsó követ a vízvezetékben, és így a nő lelke megmenekült. Megvallotta bűnét a polgároknak, akik boldogan, hatalmas tisztelettel fogadták a város új ékességét. Az emberiség, már évezredek óta tud a víz fontosságáról.

Csatorna rendszer Néhány ezer évvel ezelőtt Rómában, a víz beszennyezése a legnagyobb bűncselekmények közé tartozott. Az ókori rómaiak fejlettségét bizonyítja az, hogy már 2000 évvel ezelőtt csatornarendszert alkalmaztak. Ez Magyarországon csak 150 éve valósult meg és kezdett elterjedni.

A kedvező feltételeken és a halászaton kívül negatív következményei is vannak a folyó melletti életnek. Előtte a gémeskutak mellett az emberek vízszükségleteit, mint az ivás, főzés, mosás csak a folyók biztosították.

Tisza szabályozás Vegyük alapul a Tiszát. A rendkívül kanyargós folyó hatalmas termőterületeket árasztott el így szabályozására azért volt szükség, hogy az árvizek levonulása gyorsabbá váljon, ami előfeltétele volt az eredményes ármentesítésnek.

Tiszalöki Vízerőmű Ezt követően a századfordulón néhány vízimalmot törpe vízerőműre alakítottak át, köztük a Tiszalöki Vízerőművet is. Ez a vízerőmű abban a korban az ország legnagyobb vízenergiát hasznosító turbináinak biztosított üzemeltetési körülményeket. Már a vízerőművek előtt is kihasználták a víz energiáját, fa és nyersanyag szállítására és a szélerőművek vízkerekeinek megforgatására. Vízerőmű vázlata: A-víztározó, B-gépház, C-vízturbina, D-generátor, E-vízbevezetés, F-frissvíz csatorna, G-villamos távvezeték, H-folyó

India - Gangesz Ellentétben a hazai példával az indiaiak a szentként tisztelt folyójukat, a Gangeszt nem engedik szabályozni a folyóba vetett hitük miatt. Bár a Gangesz erősen szennyezett, a hinduk mégis azt tartják róla, hogy akár egyetlen cseppje is képes a hívő zarándokok lelkét földi bűneiktől megtisztítani. Minden évben tömérdek ember, köztük sok beteg és haldokló, tesz zarándokutat a Gangeszig abban a reményben, hogy ha isznak a vizéből és megmerítkeznek benne, megszabadulnak bűneiktől.

Szennyezés Ma, a mi előrehaladott és modern társadalmunkban abban hiszünk, hogy fel kell áldoznunk mindent -beleértve annak a bolygónak a vizét is, melyen lakunk- azzal a céllal, hogy az úgynevezett „előrehaladásunkat” és „jólétünket” folytathassuk. Nagy iramban romboljuk le a víz életet adó kapacitását. A megnövekedett lakosság, az ipari hulladékok, és a mezőgazdasági vegyszerek, mind szennyezik vízforrásainkat. A mi „pazarló fogyasztó” társadalmunk polgárai sajnálatos módon elveszítették minden tiszteletüket és áldozatukat a víz, és az Anyatermészet iránt.

„Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.” /Saint-Exupéry/

Köszönjük figyelmüket! Berki Krisztina Kovács Fruzsina Albert Krisztián