A Szállítási feladat megoldása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Koordináták, függvények
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
Adatelemzés számítógéppel
Optimalizálás célérték kereséssel
A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel
TÁMOP B-10/2/KONV Dr. Kulcsár Gyula Optimalizálási feladatok a termelés tervezésében és irányításában TÁMOP B-10/2/KONV
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
Dualitás Ferenczi Zoltán
Az XI.A osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása Magyarázata:
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Illés Tibor – Hálózati folyamok
INFOÉRA Dinamikus programozás (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai képzések.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Intervallum.
Gazdaságmatematika 4. szeminárium.
Gazdaságmatematika 6.szeminárium.
Dominók és kombinatorika
Szállítási probléma - fogalmak
Operációkutatás Kalmár János, Hiperbolikus és kvadratikus programozás.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Táblázat módosítása.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Lineáris Programozás 4-5. feladat
Microsoft Excel Függvények VII..
Excel Hivatkozások, függvények használata
Az Alakfelismerés és gépi tanulás ELEMEI
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Összetett adattípusok
Táblázatok készítése. Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 1. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 2. cellája Az 1. sor 3. cellája Az 1. sor 3.
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Tíz játék, tizenegy tüskén Székely Márton
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Operációkutatás 6. szeminárium.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Az egész számok szorzása
Business Mathematics A legrövidebb út.
Bellmann-Ford Algoritmus
Függvények II..
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Függvények.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Szállításszervezés.
Automatikus fizikai tervezési javaslatok XML adatbázisokhoz Balogh Bernadett Kresz Marcell Cseh Tamás.
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
Statisztikai és logikai függvények
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Sudoku.
Mediánok és rendezett minták
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Területi egyenlőtlenségek grafikus ábrázolása: Lorenz-görbe
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Quine-McCluskey Módszer
Előadás másolata:

A Szállítási feladat megoldása Virtuális vállalat 6. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula

A Szállítási feladat Adott meghatározott számú beszállító (source) a szállítható mennyiségekkel (transportation availability). Adott meghatározott számú rendeltetési hely (destination) az igényekkel (demand). Ismertek az egységnyi mennyiségre vonatkoztatott szállítási költségek. Készítsünk szállítási tervet minimális szállítási összköltséggel!

A Szállítási feladat matematikai modellje Jelölések: n – források száma m – a célhelyek száma i – forrás index – az i forrás kapacitása j – céhely index – a j. célhely igénye – az i. forrástól a j. célhelyre szállított egységnyi mennyiség költsége – döntési változó, a szállított mennyiség Kiegyenlített feladat esetén:

Kiegyenlített feladat! Példa n = 3, m = 4 D1 D2 D3 D4 ti S1 4 3 8 2 300 S2 7 5 9 S3 200 dj 100 800 Kiegyenlített feladat!

A megoldás algoritmusa Előkészítő rész 0. Egy lehetséges bázis-megoldás készítése Iterációs rész: 1. Vizsgálat: optimális-e a megoldás? 2. A megoldás javítása

0. Előkészítés Többféle módszer lehetséges Pl. bal-felső sarok módszer Felhasználjuk a szállítható mennyiségeket a sorokban, balról jobbra haladva a cellákon. Kielégítjük az igényeket az oszlopokban, fentről lefelé haladva a cellákon. Jobb-felső, bal-alsó, jobb-alsó sarokból is indulhatunk! Kiválasztjuk a legjobb kiindulási módszert, de nem kötelező. Bármelyik jó!

1. Vizsgálat: optimális-e a megoldás? Ha n+m-1 <= r (r a kijelölt cellák száma), akkor nincs elfajulás: Számítsuk ki a javulási indexeket (Iij)! Ri legyen a i. sor és Kj legyen a j. oszlop indexe úgy, hogy Ri + Kj = Cij a kijelölt cellákra és egy ismeretlen szabadon választható pl. R1=0 Az Ri és Kj indexek ismeretében határozzuk meg a javulási indexeket Iij = Cij – Ri – Kj alapján Ha minden Iij >= 0 akkor a megoldás optimális! Ha nem akkor folytassuk a 2. lépéssel. Elfajulás esetén használjunk 0-t egy megfelelő üres cella kitöltésére, és kezdjük újra a vizsgálatot.

2. A megoldás javítása Készítsünk hurkot a legkisebb negatív értéktől indulva úgy, hogy a hurok többi eleme kiválasztott elem legyen. A hurok képzése során vegyük figyelembe, hogy: az egymást követő cellák ugyanabban a sorban vagy ugyanabban az oszlopban helyezkedjenek el ugyanabban a sorban vagy oszlopban ne legyen kettőnél több egymást követő cella ez első és utolsó cella legyen azonos sorban vagy oszlopban egy cella legfeljebb egyszer szerepelhet a hurokban A hurok mentén változtassuk meg a kijelölt értékeket úgy, hogy a lehető legnagyobb javulást érjük el a korlátozások betartása mellett. Vegyünk fel egy segédváltozót (y) és a kiindulási cellához adjuk hozzá, majd a hurok mentén felváltva – és + előjellel adjuk hozzá az érintett cellákhoz. Az y értékét azoknak a celláknak a legkisebb értéke határozza meg, amelyekben - előjellel szerepel az y. Folytassuk az 1. lépéssel!

Speciális esetek Kiegyenlített (balanced) feladat: az igényelt mennyiségek összege egyenlő az elszállítható mennyiségek összegével: Kiegyenlítetlen (unbalanced) feladat: az igényelt mennyiségek összege kisebb az elszállítható mennyiségek összegénél (túlkínálat): az igényelt mennyiségek összege nagyobb az elszállítható mennyiségek összegénél (túlkereslet):

Kiegyenlítetlen feladat megoldása túlkínálat esetén Transzformáljuk a kiegyenlítetlen feladatot kiegyenlített feladattá: Adjunk a célhelyekhez egy kiegészítő helyet az igénye éppen a többlettel egyezzen meg, a hozzá rendelt fajlagos költségek legyenek nullák. Oldjuk meg a kiegyenlített feladatot a tanult módszerrel!

Kiegyenlítetlen feladat megoldása túlkereslet esetén Transzformáljuk a kiegyenlítetlen feladatot kiegyenlített feladattá: Adjunk a forrásokhoz egy kiegészítő helyet a szállítható mennyiség a hiánnyal egyezzen meg, a hozzá rendelt fajlagos költségek legyenek nullák. Oldjuk meg a kiegyenlített feladatot a tanult módszerrel!