Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sudoku.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sudoku."— Előadás másolata:

1 Sudoku

2 Mi az a Sudoku? Szám alapú kombinatorikus rejtvény
A cél kitölteni egy 9x9-es rácsot Minden cellában [1,9] értékek Adott sorban minden érték különböző Adott oszlopban minden érték különböző Az egyes 3x3-as régiókban minden érték különböző Kiindulásnak néhány cella már ki van töltve

3 Minimális Sudoku Olyan tábla, amelyből nem vehető már el érték az egyértelműség megszűnése nélkül. Nagyjából 3.1 × minimális tábla van. Ebből 2.55× alapvetően különböző. Az ismert minimális táblák nagy része letölthető:

4 Megoldási stratégiák Backtracking:
Ez van implementálva a példa kódban. Keresünk egy üres cellát Keresünk egy számot, amely beírható a cellába Az így kapott új táblát megpróbáljuk megoldani Amennyiben nem írható be szám a cellába, akkor visszalépünk a korábbi állapotba és megpróbálunk másik megfelelő számot keresni.

5 Megoldási stratégiák Sztochasztikus keresés Véletlen alapú keresés
Véletlenszerűen töltsük ki az üres cellákat Keressük meg a hibákat a táblán Variáljuk át a hibás pozíciókban levő számokat Amennyiben a hibák száma nulla, akkor megoldottuk. Szimulált lehűtés, genetikus algoritmusok, tabu keresés, stb.

6 Megoldási stratégiák További lehetséges megoldások
Kényszer alapú megoldások Papír-ceruza módszer (humanistic) Több egyszerű módszer kombinációja

7 Feladat Hatékony Sudoku megoldó készítése Minimum:
normál 9x9-es tábla megoldása amennyiben nincs megoldás az algoritmus ezt jelezze amennyiben több megoldás is van, akkor az algoritmus adja meg a lehetséges megoldásokat Az algoritmus legyen képes nagyobb táblák megoldására is. Az algoritmus legyen képes Sudoku tábla generálására is.


Letölteni ppt "Sudoku."

Hasonló előadás


Google Hirdetések