Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2009-2010 évi változások Sikeres pályázatok ismérvei Debrecen, 2009. November 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KEOP , KEOP konstrukciók Megvalósíthatósági tanulmány útmutatók
Advertisements

Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatok Pályázati konstrukciók sajátosságai a megvalósíthatósági tanulmányban.
Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
A DAOP as időszak eredményei különös tekintettel Bács-Kiskun megyére Kúsz Tibor DARFÜ Kht.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Koplányi Emil, PMP Nemzeti Fejlesztési Terv Új Magyarország Fejlesztési Terv ÁROPEKOPGOPKEOPKÖZOPROP TIOPTÁMOP.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
Pályázati konstrukció bemutatása
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Gyorsítósáv II. Háttérelemzések május
LAKATOS Tibor, KORONCZAI Gyöngyi
TAMOP 5.2.2/08 A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Projekt adatai INFOTÁRS TÁMOP /A/2./0011 Az ELTE TáTK és IK közös projektje Támogatás: Projektidőszak: –
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
NÉMETH ISTVÁN OKLEVELES GÉPÉSZMÉRNÖK A as időszak KEOP 4. és 5. prioritásának pályázati értékelői tapasztalatai.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
EU-s pályázatok írása és módszertana
1 Közép-magyarországi Operatív Program Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása KMOP ADMINISZTRATÍV TUDNIVALÓK.
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
Projektzárással kapcsolatos teendők
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
Rudnay Balázs VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda
A Pályázatfigyelés szakmódszertana
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Európai Visszatérési Alap évi / évi allokáció szeptember 26.
Európai Menekültügyi Alap évi allokáció szeptember 18.
TÁMOP /1. és TÁMOP /2. A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
Energetikai támogatási rendszerek Július 30. Lipcsik Melinda Energia Központ Nkft.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
KDOP-4.2.1/B-11 Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése.
TÁMOP 3.2.9/B-08/1 és /2 (Audiovizuális emlékgyűjtés) pályázattal kapcsolatos PEJ tájékoztató.
KDOP-4.1.1/F-11 Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
KDOP-1.1.1/C-11 Telephelyfejlesztés. Részcélok: „B” nem beruházási típusú fejlesztés mikro vállalkozások részére Rendelkezésre álló forrás: millió.
T Á J É K O Z T A T Ó a rekultivációs projekt előrehaladásáról KEOP-7
BORSOD-TORNA-GÖMÖR Helyi termékek előállításának támogatása VP
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Előadás másolata:

Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2009-2010 évi változások Sikeres pályázatok ismérvei Debrecen, 2009. November 23.

A sikeres pályázat ismérvei Mit tegyen a pályázó? Pályázat beadás előtt: EK NKft. ügyfélszolgálat: Tel.: (+36) 1 802 4390; Fax: (+36) 1 802 4301; E-mail: ugyfelszolgalat@energiakozpont.hu Honlap: www.energiakozpont.hu NFÜ honlap: www.nfu.hu GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések): www.nfu.hu Hiánypótlási és megvalósítási szakaszban: EK NKft. ügyfélszolgálat, projektmenedzserek, pénzügyi menedzserek Elutasítás esetén: elutasító levél javaslatai, személyes konzult., értékelés megtekintése- pályázat átdolgozása

A sikeres pályázat ismérvei Összegzés MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY=PÁLYÁZAT Energetikai melléklet BMR/TISZ Belső megtérülési ráta Támogatás intenzitás melléklet Pályázati adatlap Kötelező és speciális mellékletek

A sikeres pályázat ismérvei Energetikai melléklet A Megvalósíthatósági tanulmány energetikai és pénzügyi részeinek összegzését kell hogy ismertesse Élettartam meghatározás és alátámasztás Létesítményjegyzék Átlagos körülményekre számított adatok Kiindulási és tervezett energia adatok Energia és egyéb működési költségek, árbevételek ÜHG-kibocsátás (CO2 ekv) csökkentés éves szinten és élettartam alatt

E.3.(0) Az éves energiamennyiségek, -költségek és -árbevételek a fejlesztés előtt/nélkül*, projektszinten A fejlesztés előtti év energia fogyasztási adataiból kiindulva meg kell határozni az átlagos körülményekre átszámított adatokat !

ÜHG-kibocsátás (CO2 ekv) csökkentés éves szinten és élettartam alatt

A sikeres pályázat ismérvei BMR/TISZ melléklet Támogatás intenzitás számítás melléklet a megvalósíthatósági tanulmány pénzügyi fejezeteinek összegzését kell hogy ismertesse összhangban az Energetikai melléklet vonatkozó részeivel. A számítás a projekt előkészítés évének költségszintjén Projekt elszámolható (támogatással érintett) költsége Maradványérték Működési költségváltozás Árbevétel változás

Működési költségváltozás, azaz a projektszintű éves költségek alakulása a fejlesztés megvalósítása esetén Az f.) soron megjelenő összeget kell átvezetni a BMR számítás működési költség oszlopába, mint projektszinten jelentkező működési költségváltozást !

BMR számítás

Számítás eredménye „Nem részesülhet támogatásban az a projekt, amelyben bemutatott beruházás pénzügyi megtérülési rátája (BMR) kisebb, mint 0 (negatív érték), vagy meghaladja a 15,00 %-ot „ Pályázati felhívás és Útmutató C 12 fejezete - egyéb korlátozások

Támogatás intenzitás számítás (TISZ) 260 mFt elsz. k Támogatás intenzitás számítás (TISZ) 260 mFt elsz. k. felett (állami és költségvetési jövedelemtermelő projektek esetében)

A sikeres pályázat ismérvei Pályázati adatlap Általánosságban Alapsegédlet: Útmutató a pályázati adatlap kitöltéséhez dokumentum A Megvalósíthatósági Tanulmány és annak mellékletei szerinti adatokat kell átvezetni A pályázati adatlapot XDAT, ha nincs kitöltő program akkor Word formátumban kell benyújtani (vonalkóddal, de legalább számsorral ellátott adatlap fogadható csak el) Formai előírások a pályázati adatlap és a teljes pályázat vonatkozásában (cégszerű aláírás, szignózni minden oldalt, oldalszámozás, tartalomjegyzék, összefűzött forma)

A sikeres pályázat ismérvei Projekt adatlap kritikus pontjai (1.) 2.1.1 A projekttípus kiválasztása Pályázati útmutató C1. fejezete alapján 2.3 A projekt megvalósításának kezdete (nem előzheti meg a pályázat befogadásának az időpontját!) 2.8 A projekt főbb energetikai adatai: energetikai melléklet és a megvalósíthatósági tanulmány alapján töltendő, pontos mértékegységekre ügyelve ! 4.1 A projekt tervezett elszámolható költségeinek összefoglalása A Költségvetési tábla (excel file) és a költségkategóriák munkafüzetlap alapján töltendő Összhangban a Pályázati útmutató C3 (Elszámolható költségek) fejezetével 5. A projekt megvalósításának számszerűsíthető céljai Indikátorok: 1-5 évig évente egyező adatokkal (primer energiahordozó megtakarítás és ÜHG kibocsátás csökkentés) – pályázati felhívás és útmutató E1 fejezete alatt találhatók Fajlagos mutatók: elszámolható költségre vetítve (ezerFt/GJ/év; ezerFt/tCO2eq/év)- pályázati adatlap útmutató 5. pontja alatt találhatók

KEOP-2009-5.3.0_B_ konstrukciónál az indikátorok:

KEOP-2009-5.3.0_B_ konstrukciónál a fajl. mutatók:

A sikeres pályázat ismérvei Projekt adatlap kritikus pontjai (2.) 6. Horizontális szempontok érvényesítése Esélyegyenlőség (kötelezően töltendő részek és vállalások (min. 3 darab) A projekthez (MT. 5.8)és a pályázó szervezethez (MT. 1.3) kapcsolódóan kell vállalásokat tenni minimum 1-et! Fenntartható fejlődés: (kötelezően töltendők az a)-f) sorok és vállalások (min 3 darab), A projekthez (MT. 5.8)és a pályázó szervezethez (MT. 1.3) kapcsolódóan kell vállalásokat tenni minimum 1-et Segédlet: MT útmutató IV. számú melléklete

Választott fenntarthatóság

A sikeres pályázat ismérvei Projekt adatlap kritikus pontjai (3.) 7.Tájékoztatási követelmények (valamennyi pontot tölteni kell akkor is ha „NEM” a válasz a Pályázati útmutató és a „Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei” című segédlet alapján A elszámolható költség alapján két eset: 100 millió Ft felett: III. számú kommunikációs terv valamint „B” és „D” típusú hirdetőtábla 100 millió Ft alatt: V. számú kommunikációs terv valamint „C” és „D” típusú hirdetőtábla

A sikeres pályázat ismérvei Projekt adatlap kritikus pontjai (4.) 9. A projekttevékenységek tervezett költségei Összhangban: Energetikai melléklet E2 táblájával, MT. 9. pontja alatti műszaki, pénzügyi ütemtervvel, Költségvetés táblával Benyújtott részletes költségvetéssel

Műszaki ütemterv A PA. 9. pontja alatti projekttevékenységeket kell tartalmaznia ! Az E.2-es táblázattal is összhangba kell lennie!

E.2. A fejlesztés keretében beszerzésre kerülő gépek, műszerek, berendezések, alkatrészek, eszközök, anyagok, valamint tevékenységek létesítményjegyzéke

A sikeres pályázat ismérvei Mellékletek Alapvető mellékletek: Amennyiben a tervezett beruházás engedély köteles a területileg illetékes hatóság által kiadott engedély és az engedély teljes tervdokumentációja (jogerős engedély legkésőbb a Támogatási Szerződés megkötéséig) Ha nem engedély köteles – írásbeli nyilatkozat és a épület pályázattal érintett felmérési tervrajzai Működés során keletkező hulladékok hasznosítását, elszállítását végző vállalatok befogadó nyilatkozatai Épületenergetikai korszerűsítés esetén: Épületenergetikai korszerűsítés esetén a 7/2006.(V.24) TNM rendeletnek történő megfelelést igazolórészletes energetikai elemzés és számítás (MT részeként) Speciális mellékletek: Technológia alapanyag ellátását és a termelt energia, melléktermékek beszerzésének és értékesítésének igazolásai -Kimeríthető megújuló energiahordozók felhasználása esetén beszállítói előszerződések Energia, vagy termék értékesítésének és felhasználásának módját igazoló dokumentumok

A sikeres pályázat ismérvei Köszönöm a figyelmet! SIKERES pályázást kívánok!