A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, 2009. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A civil szféra munkaerő-piaci lehetőségei, foglalkoztatási kapacitás növelése Ea: Tóth István.
Megváltozott munkaképességűek ellátásai
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
8. Tétel Vállalkozásában lehetősége nyílik alkalmanként foglalkoztatni még egy fodrászt. Határozza meg, hogy mely foglalkoztatási forma keretén belül.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Milyen változások várhatók 2008 során. Mottó: Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico (A királynőt megölni nem.
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
A foglalkozási rehabilitáció eljárási lépései a gyakorlatban, a regionális munkaügyi központok feladatai, lehetőségei Szociális szakértők képzése Budapest.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
FOGLALKOZTATÁSI FÓRUM
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Munkaügyi Központ szerepe, feladatai SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Munkaerő-piaci aktív és passzív eszközök a hazai foglalkoztatási jogban Kiselőadások alapján Borbély-Pecze Tibor Bors.
Munkáltatói Fórum, A foglalkozási rehabilitációs ügyintézők tevékenységének bemutatása Előadó: Kissné Kovács Marianna foglalkozási rehabilitációs.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Segélyezési rendszer átalakítása
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
IGÉNYLÉSTŐL AZ ELBÍRÁLÁSIG
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
Rehabilitációs hozzájárulás 2009.DECEMBER 08.. Rehabilitációs hozzájárulás A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991.
A megváltozott munkaképesség véleményezése február
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Kovács Nóra osztályvezető Munkaerő-piaci kapcsolatok osztály Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
JÁRULÉKKEDVEZMÉNY az álláskeresők mikro-, kis-, és középvállalkozásoknál, valamint a civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatása (2005.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Családtámogató ellátások
Az ÁFSZ szolgáltatásai az egészségkárosodott személyek rehabilitációjáért Horváth Anikó Katalin.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Az ORSZI feladatai a komplex rehabilitáció megvalósításában Dr. Eperjessy István Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.
„A TÁMOP /1 program Békés megyében elért eredményei” Solti Lajos TÁMOP projektmenedzser 2013.február.14 TÁMOP
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
A foglalkozási rehabilitáció várható változásai
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Előadás másolata:

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április 09.

A rehabilitációs jogosultság feltételei:  %-os egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és  kereső tevékenységet nem folytat, vagy  a keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete jövedelme havi átlagánál, továbbá  rehabilitálható, és  az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte  társadalombiztosítási/munkanélküli ellátásban nem részesül

A rehabilitációs járadék időtartama  A rehabilitációs járadék a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb 3 évre állapítható meg.  Elutasító határozat, ill. a megszüntető végzés jogerőre emelkedését követő 12 hónapon belül előterjesztett igényt csak akkor kell elbírálni, ha azt a jogosultsági feltételek fennállása miatt utasították el és az igénylő egészségi állapotában az elutasítást követően tartós rosszabbodás következett be.  Amennyiben az ellátás 3 évnél rövidebb időtartama eltelt, de a rehabilitáció még nem fejeződött be, a rehabilitáció sikeres megvalósulásának érdekében az időtartam legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható, de a teljes időtartam ebben az esetben sem haladhatja meg a 3 évet.

Az ügyfél útja a rehabilitációs eljárásban

Folyósítás feltétele Együttműködés a munkaügyi központ lakóhelye/tartózkodási hely szerint illetékes kirendeltséggel (a határozat kézhezvételétől követő 10 napon belül jelentkezési kötelezettség a kirendeltségen)

A munkaügyi központ kirendeltsége Új feladatok:  A rehabilitációt támogató egyéni együttműködési terv előkészítése,  Az egyéni rehabilitációt segítő szolgáltatások és támogatások biztosítása,  Az egyéni program megvalósításának segítése, követése, értékelése,  Kapcsolattartás az ONYF helyi munkatársaival,  Kapcsolattartás és együttműködés a térség munkaadóival.

A rehabilitációt segítő szolgáltatások Első jelentkezés: Munka-erőpiaci információnyújtás Rehabilitációs terv, együttműködési megállapodás megkötése (jogerő) Szolgáltatásba irányítás Munkatanácsadá s RICFITPályatanács adás Rehabilitációs tanácsadás Pszichológiai tanácsadás KépzésbörzeÁllásbörze MENTORI SZOLGÁLTATÁS KIMENET: KÉPZÉS Munkaközvetítés KIMENET: MUNKÁBA HELYEZÉS - önállóan, - segítséggel

A mentor feladatai  A rehabilitációs járadékban részesülő személyek segítése a rehabilitációs tervekben foglaltak teljesítésében,  Információnyújtás,  Személyes tanácsadás,  Személyes kíséret,  Együttműködés a rehabilitációs segítséget nyújtó szolgáltatókkal, szervezetekkel, személyekkel,  Rendszeres kapcsolattartás az ügyféllel,  A kirendeltségen tevékenykedő rehabilitációs koordinátor munkájának hatékonyabbá tétele.

Hány mentort biztosíthatnak a munkaügyi központok?  A tevékenységnek ezen komplexitása miatt 1 fő mentor egy időben legfeljebb fő mentorálását végezheti.

Kik segítik a mentor munkáját a munkaügyi központokban?  Az egyéni program előkészítése és megvalósításának támogatása során a mentor a kirendeltségi rehabilitációs referensekkel van rendszeres kapcsolatban, a személyhez kötött szolgáltatás (mentori szolgáltatás) teljesülésének értékelése ennek keretében történik.

Kötelező-e mentori szolgáltatást biztosítani? Abban az esetben, ha:  a járadékos személy azt kéri és a rehabilitációs terv alapvető rehabilitációs szükségletet kielégítő orvosi, illetve szociális szolgáltatást is megjelöl, vagy  a járadékos személlyel a rehabilitációs megállapodás előkészítésére irányuló konzultáció, vagy az ahhoz kapcsolódóan nyújtott rehabilitációs tanácsadás során ennek szükségessége megállapításra került. Ez utóbbi esetben leginkább arról lehet szó, hogy a járadékos személynél olyan életvezetési problémákat észlelnek, amelyek alapján valószínűsíthető, hogy rehabilitációs mentor nélkül nem lesz képes a rehabilitációs kötelezettségeit teljesíteni.

Eddigi eredmények Pécsett  86 fő rehabilitációs járadékban részesülő ügyfél lett regisztrálva kirendeltségünkön,  43 fő részesül jelenleg is mentori szolgáltatásban,  16 fő rendelkezik munkaviszonnyal,  28 fő vár képzésre,  13 bérköltség támogatási igény van beadva

Köszönöm a figyelmet! Vincze Györgyné rehabilitációs szakügyintéző Pécs, Zrínyi u.11. Tel: 72/