A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

K+F és versenyképesség
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Gazdasági Informatika Tanszék
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
Piaci korlátok.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Industrial Organization - alapvető modellek
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Nemzetközi gazdaságtan – Nemzetközi kereskedelem
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
Az egyetemek szerepe és a szellemi tulajdon hasznosítása I. Egyetemi innováció-menedzsment Dr. Buzás Norbert.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
Makro- és mikroszintű versenyképesség
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia,
Verseny és Szabályozás konferencia
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
Nemzetközi kereskedelem
Nemzetközi kereskedelem Alapelvek és intézmények.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
1 A nemzeti ITS rendszer-felépítési terv a magyar úthálózatra, valamint a nemzeti rendszerfelépítések harmonizációja HITS – Hungarian ITS Framework Architecture.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár-élelmiszertermelési vertikumban Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A DIGITÁLIS NEMZEDÉK OLVASÓI PROFILJAI A nyomtatott és digitális olvasói szokások kapcsolata a teljesítménnyel a PISA2009 eredményei alapján Balázsi Ildikó-Ostorics.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
Új rádiók, új lehetőségek Változások éve 2010
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
A hazai középvárosok területi tőkéje
DR. LUKOVICS MIKLÓS Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, A fogalom használata •A legtöbb nagy külgazdasági tankönyv nem használja, kivétel Krugman-Obstfeld (de hogy?) •Az UNCTAD 2002-es World Investment Report-ja használja, de nem definiálja •Az amerikai kormány 2002-es technológiapolitikai jelentése önkényesen használja („technológiai versenyképesség” mint high-tech exportstruktúra és piaci részesedések)

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Elméleti alapok - 2x2 szemlélet

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Gyakorlati relevancia •„Gyakorlatias”, „környezeti” és „fejlesztési” szempontú versenyképesség- mérés (Horváth Gy.) •Tág koncepció: a versenyképesség a piaci szereplő állapotának felel meg („a jól működő és fejlett gazdaság versenyképes”) •„Versenyben a világgal” (Chikán&Co.): sokdimenziós modell

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, A módszertani alapprobléma •A kínálati és a keresleti oldali mérés elméleti alapjai és módszerei nemcsak különböznek egymástól, hanem más tartalmúak és adatigényűek is •Mivel mást-mást mérünk, a kétféle elemzés eredményei többnyire nem hozhatóak összefüggésbe egymással

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Egy most folyó kutatás példája •A K+F versenyképesség nemzetközi összehasonlítása •OECD: különböző „benchmarking” listák •USA-kormány: világpiaci szereplés •Saját kutatás: alapvető input- és output- tényezők (pl. GERD és K+F létszám, illetve szabadalmak és publikációk) összehasonlítása és KÖZÖS rangsorba rendezése (klaszter-analízis, burkolófüggvény, főkomponens-analízis)

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Fontosabb mutatók: •Kínálati oldal: –ULC (Unit Labor Cost)  milyen a piaci teljesítmény? •Keresleti oldal: –fedezeti arányok –UVI (Unit Value index) –piaci részarányok –  milyenek a bemenő oldali tényezők?

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, A csúcstechnológiai termékek export- részaránya •A legjobbak a világon a mutató szerint, de némelyek nem a belföldi innovációk alapján H CH JAP USA IRL Ország

Versenyképesség bemutató - Török Ádám,

10

Versenyképesség bemutató - Török Ádám,

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Az eddigi elemzések tanulságaiból I. •A bemenő tényezők skálája elvben széles, gyakorlatilag szűk (lásd: ULC és semmi más) •Kihez tartoznak a bemenő tényezők? Ahhoz, akinek a versenyképességét mérjük? (lásd a csúcstechnológiai exportteljesítmény magyar adatát!)

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Az eddigi elemzések tanulságaiból II. •A „piac” mint a kimenő teljesítmény mérésének helye sokszor nem „piacszerű”, lásd például a publikációs teljesítményt •Ami bemenő az egyiknél, kimenő a másiknál •Lásd az USÁ-ban bejegyzett szabadalmakat: az ott bejegyzett sok japán szabadalom az Egyesült Államok versenyképességét technológia- transzferként fogja növelni!

Versenyképesség bemutató - Török Ádám, Köszönöm a figyelmet! • A közlekedési és infrastrukturális versenyképesség elemzésénél a keresleti oldali versenyképességet nemzetközi összehasonlításban és hazai gazd. fejl. hatásaiban is mérni kellene!