Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Időjárás, éghajlat.
Az időjárás előrejelzése
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Dr. Rakonczai János SZTE
Készítette: Góth Roland
Klímaváltozás hatása a talajlégzésre
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A globális klímaváltozás
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Kröel-Dulay György, Szabó Rebeka
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Magyarország potenciális vegetációmodellje Eszköz a természetes növényzet lehetséges változásának felmérésére tájhasználat-változás esetén Somodi Imelda,
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Leíró éghajlattan.
Magyarország éghajlata
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Földméréstan és vízgazdálkodás
Sarkvidéki öv.
Why are ecologists and environmentalists so feared and hated? This is because in part what they have to say is new to the general public, and the new.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
Globális problémák.
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Levegő szerepe és működése
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Éghajlati folyamatok és időjárási szélsőségek vizsgálata Bozó László Elnök, az MTA levelező tagja Országos Meteorológiai Szolgálat.
Globális fölmelegedés hatásai
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Síkvidéki domborzatelemzés alkalmazhatóságának vizsgálata a belvíz előfordulás gyakoriságának értékelésében Tóth Károly, Tamás János, Bíró Tibor DE ATC.
Időjárási és éghajlati elemek:
A GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK FONTOSABB HAZAI VONATKOZÁSAI
Meteorológia A meteorológia. A meteorológiai jelenségek megfigyelhető időjárási események, amiket a meteorológia tudománya magyaráz meg. Ezek az események.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
A földrajzi övezetesség
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Mi az éghajlat? A Föld fontos éghajlatai. Klíma… Az éghajlat vagy klíma (ógörög κλίμα, klima) valamely hely vagy földrajzi táj hosszú távra jellemző.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Üvegházhatás, klímaváltozás
HŐ - SOKK CSÍRÁZTATÁS.
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
Aszály és klímaváltozás Magyarországon
Ki tudjuk-e mutatni a globális felmelegedést Karcagon?
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
19. AZ ÉGHAJLATI ELEMEK.
Előadás másolata:

Szimulált klímaváltozás hatása a talajlégzésre homoki erdőssztyepp vegetációban 1Lelleiné Kovács Eszter, 1Kovácsné Láng Edit, 2Kalapos Tibor, 1Botta-Dukát Zoltán, 1Barabás Sándor 1 MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Vácrátót 2 ELTE Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék, Budapest

A bioszféra-légkör interakciók fontos eleme a talajlégzés. Ezek a kölcsönhatások függnek a klímától, talajtól, vegetációtól... Ezért van nagy jelentőségük a globális modellezések számára is a regionális kutatásoknak. A félszáraz, homoki ökoszisztémák szénforgalmi szempontú kutatottsága messze elmarad más ökoszisztémákétól.

Vizsgálataink célja A félszáraz homoki erdőssztyeppre jellemző talajlégzés számszerűsítése. A talajhőmérséklet és talajnedvesség hatásának vizsgálata a talaj széndioxid-kibocsátására. Az előrejelzett klímaváltozást szimuláló hő- és szárazságkezelés következményeinek feltárása a talajlégzésre nézve.

A kiskunsági homoki erdőssztyepp vegetáció fehérnyár-sarjas pusztagyep mozaikja

A VULCAN projekt csapadék Dánia Egyesült Királyság Hollandia hőmérséklet Egyesült Királyság Olaszország Magyarország Hollandia Dánia Spanyolország

VULCAN terület, Fülöpháza

Talajlégzés vizsgálati módszere 2003-2005 között tavasztól őszig, havonta. Hajnalban és délben. Parcellánként 3-3 állandó mérőhelyen. Infravörös gázanalizátorhoz csatlakoztatott, nyílt légátfolyó rendszerű talajlégzéskamrával. Egyidejűleg talajfelszín alatti hőmérséklet mérése (kamrához kapcsolódó hőmérő segítségével). Talajnedvesség mérése 11 cm-es TDR szondával.

Meteorológiai adatok 2003-2005   1961-1990 30-éves átlag 2003 2004 2005 Évi középhőmérséklet (°C) 10.4 10.1 11.2 9.7 A vegetációs időszak (április-október) középhőmérséklete (°C) 16.4 17.1 16.0 16.1 Éves csapadék (mm) 504.8 377.6 703.2 627.4 Júniusi csapadék (mm) 72.6 8.8 96.8 71.8

Talajhőmérséklet alakulása

Talajnedvesség alakulása

Talajlégzés

Kezelések hatása a talajhőmérsékletre hajnalban

Kezelések hatása a talajnedvességre

Kezelések hatása a talajlégzésre hajnalban délben 2005 június végén

Talajlégzés – hőmérséklet összefüggés 2003-2005

Talajlégzés – hőmérséklet összefüggés nem vízlimitált időszakokban

Talajnedvesség és hőmérséklet összefüggése 2003-2005

Talajlégzés reziduális talajnedvesség-függése 2003-2005

Talajlégzés nedvességfüggése 30°C felett 2003-2005

Eredmények összefoglalása, következtetések I. A talajlégzés értékei a vizsgált homoki erdősztyepp vegetációban, más ökoszisztémákkal összevetve alacsonynak mondhatók: 0.09 – 1.11 μmol CO2 m-2 s-1. A talajlégzés napi skálán a hőmérséklettel, havi felbontásban a növényzet aktivitásával van összhangban. Éves szinten az évi csapadékmennyiséggel mutat pozitív összefüggést, ami valószínűleg az éves növényi produkció közvetett és közvetlen hatásaira reflektál. A három éves vizsgálat alapján a hőmérséklet a talajlégzés varianciájának 30%-át magyarázza. A talajlégzés hőmérséklet-függését legjobban egy haranggörbével írhatjuk le, melynek optimuma 33,4°C-nál, első inflexiós pontja 10,9°C-nál van. y = w exp (- (x-u)2 2t -2)

Eredmények összefoglalása, következtetések II. A talajnedvesség hatását a talajlégzésre a hőmérséklet befolyása elnyomja, de 30°C felett, mikor a hőmérséklet már nem limitáló tényező, a talajlégzés varianciájának 34%-át magyarázza a talajnedvesség. A talajlégzés intenzitásának csökkenését magas hőmérsékleten csak részben magyarázhatja nedvességlimitáció, valószínűnek tűnik a gyorsan lebomló, labilis szervesanyagtartalom időleges kimerülése is. Az erre a térségre előrejelzett szárazodás és felmelegedés is a klímaszimulációs kísérlet alapján valószínűleg talajlégzés csökkenéssel jár majd együtt. A szénforgalom egészének és a szénmérleg változásainak becsléséhez természetesen a növényzet produkciós vizsgálataira is szükség van.

Köszönöm a figyelmet!