Úton a második struktúraváltás felé? A munkaerő kereslet és kínálat alakulása, a pályakezdők orientálódása és a foglalkoztatók adaptációs eljárásai Fejér.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
III. A munkaerő kereslet szerkezetének várható változásai ( )
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
Szakterületi trendek, kilátások, jellemző foglalkozások és munkaerő- piaci igények Dzubay László Május 03. Pécs.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Munkaerőhiány és szakképzés, pályaorientáció. A 3K Consens Iroda a GKI -val együttműködésben kidolgozta a munkaerőpiaci kereslet számítás módszerét, és.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
Takács Erika Zádori Zoltán
Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Képzés és végzettség szerepe a munkaerő-piaci elhelyezkedésben Cséfalvay Ágnes Szakképzési.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Dr. Göndöcs István Pécs Mj. V. Hosszú és Középtávú Stratégia végrehajtása Javaslat a Pólus program fejlesztési irányainak kiegészítésére.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
Fehér könyv a magyar gyakorlat-orientált felsőoktatás helyzetéről (a felsőfokú szakképesítések nélkül) SZFK/13/2008 Előadó : Dávid János.
A szakiskola jelene és jövője
SZAKEMBERKÉRDÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSBEN
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Úton a második struktúraváltás felé? A munkaerő kereslet és kínálat alakulása, a pályakezdők orientálódása és a foglalkoztatók adaptációs eljárásai Fejér megye, Székesfehérvár és térsége Fejér megye, Székesfehérvár és térsége 3K Consens Iroda 2008

Mire utal: második struktúraváltás? A kutatás szélesebb keretei: 1. Fehérvár-Veszprém ( KDR) stratégiai iránya: fejlődési pólus létrehozása, amely eredményeként  A nagy és KKV vállalatok termelésében – a hozzáadott érték, azaz a jövedelemtermelő képesség növekszik és – e vállalatok piaci pozíciói javulnak –A térség tőke-, tudás-, és kultúra vonzó képessége agglomerációs ereje nő  a termékskála, valamint a termelés és szolgáltatások innovációs tartalmának és hatékonyságának növekedése révén.

E cél elérésének (tervezett) eszközei:  K+F tevékenység megerősítése, (szolgáltató központ)  KKV-k, mint beszállítók és mint egyedi (kisszériás), Növekvő innováció tartalmú termék gyártók – és szolgáltatók fejlesztése, részben klaszterek kialakításával  Felsőfokú műszaki képzés fejlesztése  Középfokú szakképzés fejlesztése- szélesítése (TISZK)  Az iskolarendszerű, a felnőttképzés kereslet- orientáltságának erősítése (tartalmasabb kapcsolat a gazdasági szereplőkkel) Mire utal: második struktúraváltás? A kutatás szélesebb keretei: 2.

A fejlesztés kényszerítő szükség..  A fejlesztés nem alkalmi vágy, hanem kényszerítő szűkség mivel a tömegtermelés jövedelmezősége fokozatosan csökken, miközben  A keresetek növekedése iránti igény növekszik  A munkaerőpiacra belépők képzettsége növekszik s ezért  Egyre kevesebben hajlandók a tömegtermelésben tevékenykedni  A tömegtermelő nagyvállalatok nem kerülhetik el a termékszerkezet váltást  A régió/a város érdeke hogy a nagyvállalatok ITT találjanak kedvező feltételeket a struktúraváltáshoz.

A fejlesztés területei  Mechatronika  Elektronika  Informatika - softver  Műanyagipar  Logisztika  Élelmiszeripar  Hulladékfeldolgozás

A fejlesztés kulcskérdése a képzett munkaerő Számításaink szerint  A megye 171 ezer foglalkoztatott  Székesfehérvári kistérség : 81 ezer  Dunaújvárosi kistérség: 35 ezer  Móri kistérség 16 ezer Összesen: 58%

A területi koncentráció erős

A középfokú képzés koncentrációja

A szakképzési kibocsátás (2005) koncentrációja még erősebb

A diplomások belső arányai a megyében és a három foglakoztatási központban Fejér megye Székesfehér vári Móri Dunaújvá rosi Jogi2,41,92,02,1 Műszaki33,233,441,334,7 Gazdasági29,529,426,129,4 Kereskedelmi18,317,916,917,8 Számítástechnikai6,97,16,26,7 Irodai, ügyvitel 9,710,37,69,2 Diplomások együtt 100,0100,0100,0100, Diplomások aránya 10,210,19,29,2

A munkaerő piaci kereslet –kínálat alakulása a TISZK keretében oktatott szakmák körében A munkaerő piaci kereslet –kínálat alakulása a TISZK keretében oktatott szakmák körében

Technikus kereslet-kínálat

Fék-m gépipari kereslet-kínálat

Műszeripari kereslet-kínálat

Épületgépészet kereslet-kínálat

Kereskedelmi…kereslet-kínálat

Tények és feszültségpontok: a pályakezdők felkészültsége  A munkaerőhiány a mikró és kisvállalatokat érinti legerősebben, mert –Nem képesek tanulók fogadására –A pályakezdők között ritkán találnak - szakmai felkészültségük alapján- azonnal munkába állítható munkaerőt –Nehezen tudják tolerálni a beilleszkedés képességeivel nem rendelkező pályakezdőket E jelenség együttes okai:  A képzésből kilépők gyakorlati felkészültsége gyenge  A képzés nem készít fel a munkaszervezeti viselkedésre  A mikró és kisvállalatoknak nincsenek rögzült /átlátható adaptációs eljárásaik

Tények és feszültségpontok: a pályakezdők felkészültsége 2.  A kisvállalatok komplex szaktudást igényelnek- szemben a nagyvállalatokkal, e szaktudás „létrehozásához” több évre van szükség- azonban az –Érettségi nélkül pályára lépők ritkán rendelkeznek a munka melletti tanuláshoz szükséges kompetenciákkal –Az érettségivel kilépők ritkán rendelkeznek az üzemi munkaszervezethez alkalmazkodás motívumaival, képességével,  Nagyvállalatokkal, amelyeknek vannak kialakult adaptációs eljárásaik –Az érettségi nélkül pályára lépőket betanított munkásként alkalmazzák, - nem törődnek –a szakmunkások – megbecsültség iránti elvárásaival –A technikusokat –szakmunkásként alkalmazz(n)ák- nem törődnek a technikusok – „szürke galléros” munkaszervezeti státuszra való törekvésével.

Tények és feszültségpontok: kereslet és törekvések  Szakiskolába a megfelelő korosztály 20 %-a lép, gyenge általános iskolai eredményekkel, és gyenge elméleti tanulási képességekkel.  A szakközépiskolások( 40%) fele továbbtanul, másik fele szürke és fehérgalléros munkaszervezeti státuszra törekszik.  A fémfeldolgozó-, gépipari, elektrotechnikai KKV- k technológia állománya fokozatosan megújul: a munkaerő kínálatból - a modern és hagyományos tudásokat, gyakorlatot birtokló munkavállalókat várja: - kevés sikerrel  A KKV-k érzékelik a munkaerőhiányt, és a programozásban, CNC gépek működtetésében, összetett feladatok elvégzésében járatos fiatal szakemberek szükségességét

Nagyvállalatok- KKV-k : eltérő tapasztalatokat szereztünk  A nagyvállalatokat technológiai folyamatai, munkakörei nem kényszerítik a szakképzésben való intenzívebb részvételre- ( bár részt vesznek a gyakorlatik képzésben)  A KKV-k – újabban- késznek mutatkoznak a munkaerő fejlesztésre, de ritkán tudnak eleget tenni a tanulók fogadásával szemben támasztott követelményeknek Nagy és kisvállalatokra egyaránt jellemző: nem kommunikálnak környezetükkel, nem teszik ismertté és vonzóvá a szakmát, a munkatevékenységet, nem járulnak hozzá a szakma megtépázott presztízsének helyreállításához növeléséhez.

A második struktúraváltás felé vezető úton szükség lenne …  A műszaki szakterületek vonzerejének növelésére –A szakmák érzékletes tapasztalati megismertetésével –A gyerekek manuális készségeinek fejlesztésével –Az elmélet centrikus általános és középiskolai képzés egyeduralmának felszámolásával –A gyerekek – tanulók technikai/tevőleges kreativitásának elősegítésével és iskolai-pedagógiai elismerésével  A pályaorientáció kiszabadítására az iskola”fogságából” –Legyen újra a szülők, a vállalatok, foglalkoztatók és az iskola közös feladata: e szereplők bővítsék ismereteiket a munka,a munkaszervezetek, a fejlődő technika világáról és segítsék a gyermekeket –valós élmények feldolgozásában –Legyen reális, figyelmeztessen a munkaerő piaci igények és a szakmaválasztás közötti valós arányokra

A második struktúraváltás felé vezető úton szükség lenne … A második struktúraváltás felé vezető úton szükség lenne …  A szakképző intézmények a projektoktatás módszerének használatával lazítsák az iskolapadi képzés korlátait és ezzel –Engedjék közelebb a valós szakmai feladatokhoz és problémákhoz a tanulókat –Engedjék közelebb a kkv-kat a tanulókhoz  Az iskolákat magába foglaló város a vállalatokkal együtt működtessen –Technológiai házat, ahol megismerhetők azok a termékek amelyeket a városban működő vállalatok hoztak létre –Szakköröket, ahol a gyerekek, tanulók összeállíthatnak, megcsinálhatnak „hasonló” termékeket.

A második struktúraváltás, azaz  Az a folyamat, amely során a városban a mainál nagyobb tudást, gyakorlatot igénylő (drágább) termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő, csak akkor lehet sikeres, ha a város és környezetének lakossága, valamint a város kisebb és legnagyobb vállalatai (tőketulajdonosai) kölcsönösen tudják, elismerik, és építenek egymás tevékenységére.  Kutatásunk –még csak azt tudja feltárni-, hogy a szakképző intézmények tanulói nem ismerik a városban előállított termékeket, az alkalmazott szakmákat, a termelő munkaszervezetekben elfoglalható munkaposztokat, és elérhető megbecsültséget, de láttuk,  hogy az elérendő jövedelem mellett, éppen a munkával járó megbecsültséget tartották a legfontosabbnak.