STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

Pásztor Tibor főosztályvezető
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
A szakképzés átalakítása Kihívások és válaszok
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Az informatikai és hírközlési szakképzés jelenlegi helyzete és a fejlesztés készültségi foka (OKJ és modul rendszer helyzete, a szakmai alapozás és képzés.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Szűcsné Szabó Katalin Régiós kamarai koordinátor RFKB projekt
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr Sediviné Balassa Ildikó: JUBILEUM UTÁN A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE Munkakultúra – Szakképzési Modellek OKTÁV RÁCIÓ február 4-6.
Új paradigmák a FSZ képzés kereskedelmi szakmáiban Medvéné dr Szabad Katalin november 30.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Szakképzési változások
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Átalakul a szakképző intézmények fenntartása
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
A szakképzés jelene és jövője a KLIK-ben. Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény A szakképzésről szóló évi CLXXXVII.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Kompetencia Végzettség
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Varga Júlia MTA KRTK KTI
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény” tükrében Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor

• A SZAKKÉPZÉS SZERVEZETI STRUKTÚRÁJA • A SZAKKÉPZÉS HELYE A TÁRSADALOMBAN ÉS SZERVEZETI STRUKTÚRÁJA • A KÉPZÉS VILÁGSZINTŰ DILEMMÁJA! • KÖVETKEZMÉNYEK ÉS TEENDŐK •AZ OKTATÁST, KÉPZÉST ÚJ ALAPOKRA HELYEZÉSÉNEK FŐBB KÉRDÉSEI • AZ OKTATÁST, KÉPZÉST ÚJ ALAPOKRA HELYEZÉSE MAGYARORSZÁGON • A „SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉST”ÚJ ALAPOKRA KELL HELYEZNI • KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására • Országos Képzési Jegyzék (továbbiakban OKJ) ÁTVILÁGÍTÁSA, FELÜLVIZSGÁLATA, ÁTALAKÍTÁSA • Elérendő célok az új OKJ rendszerrel kapcsolatban TARTALOM

A SZAKKÉPZÉS SZERVEZETI STRUKTÚRÁJA A SZAKKÉPZÉS HELYE A TÁRSADALOMBAN ÉS SZERVEZETI STRUKTÚRÁJA

TANÍTÁS KÉPZÉS OKTATÁS TÖRVÉNYEK MINISZTÉRIUMOK LAKOSSÁG MUNKAERŐPIAC MUNKAADÓK MUNKAVÁLLALÓK KAMARÁK NSZFT MPA KOORDINÁCIÓ ÁRAMLÁS A SZAKKÉPZÉS HELYE A TÁRSADALOMBAN SZAK- KÉPZÉS TÁMOGATÁS KOORDINÁCIÓRA RFKB !

TECHNOLÓGIAI VÁLTÁS ÁTLAGA: 1 -1,5 ÉV JELENLEG ISKOLAI KÉPESÍTÉS: 2 – 5 ÉV A KÉPZÉS VILÁGSZINTŰ DILEMMÁJA! KÉPZÉSI DEFICIT A TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉS ALAPVETŐEN ÚJ KÉPZÉSI FELFOGÁST IGÉNYEL! ! 30% 70% SAJÁT SZAKMA MÁS SZAKMA

KÖVETKEZMÉNYEK ÉS TEENDŐK !

Megdöbbentő adatok Figyelmeztető adatok 2008/2009. tanév befejeztével a saját szakmájukban elhelyezkedők aránya 30% ! KÖVETKEZMÉNYEK

AZ OKTATÁST, KÉPZÉST VILÁG MÉRETEKBEN ÚJ ALAPOKRA KELL HELYEZNI ! TEENDŐK

AZ OKTATÁST, KÉPZÉST VILÁGMÉRETŰ ÚJ ALAPOKRA HELYEZÉSÉNEK FŐBB KÉRDÉSEI • NEVELÉS, OKTATÁS, KÉPZÉS KORHATÁRAI • NEVELÉS, OKTATÁS, KÉPZÉS TARTALMI KÉRDÉSEI (MIT? MIKOR?,KINEK? KIK?) • NEVELÉS, OKTATÁS, KÉPZÉS INTÉZMÉNYI RENDSZEREINEK KÉRDÉSEI • NEVELÉS, OKTATÁS, KÉPZÉS FINANSZÍROZÁSI KÉRDÉSEI • NEVELÉS, OKTATÁS, KÉPZÉS ÚJ ALAPOKRA HELYEZÉSÉNEK IDŐBELI ÜTEMEZÉSE

AZ OKTATÁST, KÉPZÉST ÚJ ALAPOKRA HELYEZÉSE MAGYARORSZÁGON KÖZNEVELÉSI KÖZOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSI FELSŐOKTATÁSI IRÁNYELVEK KONCEPCIÓK TÖRVÉNYTERVEZ ETEK TÖRVÉNYEK

A „SZAKKÉPZÉS- SZERVEZÉST” ÚJ ALAPOKRA KELL HELYEZNI !

KONCEPCIÓ a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály

Tartalomjegyzék 1 Helyzetkép. 1.1 Iskolai rendszerű szakképzés 1.2 Az iskolai rendszerű szakképzési feladatellátás megszervezése 1.3 Tartalmi kérdések 2 Reformintézkedések 2.1 Az iskolai rendszerű szakképzés A szakiskola és a szakmunkásképzés A szakközépiskola A tanulószerződés A felzárkóztatás A felnőttoktatás A felnőttképzés Szakmai tárgyat oktató pedagógusok

A „SZAKKÉPZÉS- SZERVEZÉS” AKTUÁLIS FELADATAI !

Az OKJ fejlesztés koordinálásával a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát bízta meg „Koncepció a szakképzési rendszer átalakítására, a gazdasági igényekkel való összehangolására” egyik kiemelt feladata: az Országos Képzési Jegyzék (továbbiakban OKJ) ÁTVILÁGÍTÁSA, FELÜLVIZSGÁLATA, ÁTALAKÍTÁSA

Országos Képzési Jegyzék felülvizsgálatának, fejlesztésének megvalósítási koncepciója (MKIK) Elérendő célok az új OKJ rendszerrel kapcsolatban: •piaci igényeket folyamatosan kielégíteni képes szakképesítéseket tartalmaz •átláthatóbb, koherensebb, kevesebb szakképesítést, kimenetet, modult tartalmazó OKJ struktúra •élethosszig tartó középfokú tudást biztosító életpályát tükröz, de mindamellett •a felsőfokú képzésekbe való átlépési utat biztosítja •a rendszernek biztosítania kell a továbblépés, tanulás, átképzés feltételeit •a rendszernek rugalmasan kell kezelnie a változásokat és a folyamatos fejlesztéseket •az új OKJ rendszerben biztosítani szükséges az abban fellelhető adatok sok szempontú lekérdezését •illeszkednie kell az aktuális nemzeti és nemzetközi klasszifikációkhoz (ISCED, EKKR, OKKR) •világos hozzárendelést kell definiálni az OKJ és a FEOR-08 rendszer között

1. Elemzések, statisztikák, adatok rendszerezése az OKJ-hoz kapcsolódóan 2. Egyeztetések, munkacsoportok felállítása, kialakítása 3. A jelenleg hatályos szakképesítések és kimenetek felülvizsgálata, számuk radikális ésszerűsítése A fejlesztési koncepció munkaterületei

Munkacsoportok kialakítása I.Külső szakértők: II. Államtitkárságok bevonása a fejlesztőmunkába III. Szakmai szervezetek, munkaadói szervezetek bevonása IV. Intézményi szervezetek tapasztalatai

A „SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉS” KLASSZIKUS FELADATA 3 alapvető kérdésre kell tudnia egyértelmű, átlátható és kiszámítható válaszokat adni: MIT? HOGYAN? KINEK? TANÍTSUNK

MIT? Milyen szakmákat, és melyikből mennyit képezzünk? IRÁNY ARÁNY

MIVEL TUDNAK A MUNKAADÓK A SZAKKÉPZÉS ÚJ ALAPJAIHOZ HOZZÁJÁRULNI? FÓRUMAIK TOVÁBBI RÉSZÉBEN ERRE KÉRDÉSRE KERESSÜK A VÁLASZT! !

A KLASSZIKUS KÉRDÉSEK MARADNAK: MIT? HOGYAN? KINEK? IRÁNY ARÁNY A VÁLASZOKAT ÚJ KÉPZÉSI ALAPOKRA HELYEZVE KELL MEGTALÁLNUNK! !

Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor KÖSZÖNÖM A FIGYELMŰKET: