Paradigmaváltás a fizikatanításban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
E-learning alapú távoktatásos képzés
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Publikációs Portálrendszer Informatikai képzések tartalmi támogatása.
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
A kerettantervek fejlesztése
Már megint egy új fizikakönyv?! Kell? –Sok a baj (amúgy is...) Miért is kell? –Hogy segítsen! Milyen kell? –Szeretnivaló-érdekes, –Mozgalmas-színes, –Egyszerű.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
1 Informatika kimeneti mérés 10.évfolyam
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
VII. Szervezeti kultúra
Felnőttoktatási tájékoztatója
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Matematika Kompetenciaterület
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
3. Technika és életvitel a kerettantervben
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Gyakorló óra 5/12.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
Új tanulási módszerek az informatikában Lakosné Makár Erika 1
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
Testnevelés és Sporttudományi Intézet
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Álmodtunk egy iskolát magunknak
Szegedi Tudományegyetem
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A fizika mint természettudomány
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Programjaink fizikából a es tanévben
Integrált áramkörök programozása
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
Előadás másolata:

Paradigmaváltás a fizikatanításban Honyek Gyula ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola

Mi a csuda az a paradigma? A paradigma szónak többféle értelme van: Egy tudományterület általánosan elfogadott nézetei (fogalmai, szakkifejezései) egy adott korszakban, időpontban. Egy szó összes ragozott alakjának rendszerezett leírása (például igeragozási tábla). Egy mondat szakasz helyettesítésére alkalmas kifejezések osztálya, gyűjteménye (nem azonos értelmű, jelentésű, hanem azonos módon használható szavak). Egymásnak megfelelő, valamiképpen egyenértékű, ezért egymás közt felcserélhető elemek sorozata. A szövegben olyan osztályok, amelyeknek tagjai bizonyos jellemző vagy jellemzők tekintetében ekvivalensek, és ezek a jellemzők mindig a kérdéses formán kívül vannak alkotva. A paradigma a gondolkodásoknak, vélekedéseknek, értékeknek és módszereknek egy adott társadalom vagy szűkebben egy tudományos közösség minden tagja által elfogadott összegzését jelenti. A paradigma jelentősége abban áll, hogy az ember néha krízisbe, konfliktusba kerül meglévő véleménye, beállítottsága, hiedelmei, gondolatai, ismeretei stb. ellentmondásossága miatt, amelyet sokszor ezek átfogó (paradigma méretű) megváltoztatásával tud csak feloldani (paradigmaváltás). A társadalmi méretű paradigmaváltásra akkor szokott sor kerülni, ha a lakosság nagy részében áll fenn hasonló konfliktus, és csupán a "gondolkodás, hozzáállás megváltoztatásával", amely viszonylag kevés pszichikai energiaráfordítást igényel, aránytalanul nagy alkotó energiákat lehet az elérendő közösségi célokra felszabadítani. A tudományok fejlődése szükségszerűen paradigmaváltásokkal jár, míg egy adott időpontban egymást nem kizáró, több paradigma is lehet érvényben ugyanazon a területen, mint például az orvoslásban és gyógyításban, a gazdaságtanban és a politikában, a számítástechnikában és a programozásban stb. (vö. a kizárólagosságra törő ideológiákkal).

JÓZSEF ATTILA: ANYÁM A bögrét két kezébe fogta, úgy estefelé egy vasárnap csöndesen elmosolyodott s ült egy kicsit a félhomályban - - Kis lábaskában hazahozta kegyelmeséktől vacsoráját, lefeküdtünk és eltünődtem, hogy ők egész fazékkal esznek - - Anyám volt, apró, korán meghalt, mert a mosónők korán halnak, a cipeléstől reszket lábuk és fejük fáj a vasalástól - - S mert hegyvidéknek ott a szennyes! Idegnyugtató felhőjáték a gőz s levegőváltozásul a mosónőnek ott a padlás - - Látom, megáll a vasalóval. Törékeny termetét a tőke megtörte, mindíg keskenyebb lett - gondoljátok meg, proletárok - - A mosástól kicsit meggörnyedt, én nem tudtam, hogy ifjú asszony, álmában tiszta kötényt hordott, a postás olyankor köszönt néki - - 1931. január 6.

MOSÓNŐ  MOSÓ NŐ PARADIGMAVÁLTÁS! Lesz fizikatanár 50 év múlva? Szerintem nem lesz! Az átmeneti időszakra kell a PARADIGMAVÁLTÁS!

Miért nem taníthatunk tovább a régi módon? Kisebb óraszám, gyakorlatilag változatlan tananyag Sokkal nagyobb érettségiző diáklétszám (18 éves tankötelezettség) Felduzzasztott felsőoktatás, minimális bekerülési követelmények Az érdeklődés lecsökkenése A diákok nem hajlandók erőfeszítéseket tenni A tanárok beszűkült eszköztára (hiányzik a tanári tekintély) Senki sem jelentkezik tanárnak, nincs utánpótlás

Mi jellemezte a hagyományos fizikatanítást? Figyelemfelkeltés, rávezetés (itt a naivak reménykednek…) Az alaptörvények megtanítása (kevés tanári demonstrációval) Begyakoroltatás (számítási feladatok) Az alkalmazások, érdekességek bemutatása (erre nincs idő)

Mit jelent a paradigmaváltás? Érdekes, hasznos információk tanítása alapozás, magyarázat nélkül Ezeknek az információknak a számonkérése DVD filmek, internet használat, az otthoni munka is történjen internetes formában Magyarázatok csak akkor, ha a tanulócsoport érdeklődése, felkészültsége ezt megengedi A tehetségesebb tanulók számára legkülönbözőbb szintű tehetséggondozás Veszély: „Mitől gyorsul fel az állomást elhagyó vonat?” Megfigyelésen alapuló magyarázat: „Az ismerősök integetésétől.”

Hogyan lehet rávenni a tanárokat a váltásra? Meggyőzéssel Pénzzel (aki hajlandó az új módon tanítani, ösztöndíjat kap) Nagyon jó tankönyvvel Jól kidolgozott tanári segédkönyvvel Előre elkészített és folyamatosan frissített tananyagokkal, amelyek interneten elérhetők lesznek a tanárok és a diákok számára

Hogyan tanítsuk mondjuk a forgatónyomatékot? Tapody Éva (link): Hiányoztak fizika óráról

Változtatni kellene az érettségi rendszeren! Közismereti érettségi magyarból (társadalomtudományból) matematikából természettudományból Ez legyen elég a felsőfokú szakképzés megkezdéséhez. Szaktárgyi érettségik Ez jelentse a belépőt a felsőoktatásba.

Három szintű tanterv: humán, általános és reál Sokféleképpen használhatóak: Például: ELTE Radnóti: 7. osztály: Ismerkedés a fizikával, mérések heti két órában (dupla órák) 8-10. osztály: általános tanterv szerint (2+3+3 óra hetente) 11-12. osztály: reál tanterv szerint (kihagyva azokat a részeket, amelyek már szerepeltek az általános tantervben) (3+5 óra hetente)

A humán és az általános felépítése: Humán (1,5+1,5+1,5 óra): 9. osztály: 1. témakör: Mozgások (30 óra) 2. témakör: Energia (25 óra) 10. osztály: 3. témakör: Elektromosság (35 óra) 4. témakör: Környezeti fizika (20 óra) 11. osztály: 5. témakör: Kommunikáció, információ, sugárzás (35 óra) 6. témakör: Csillagászat (20 óra) Általános (2+2+2 óra): 9. osztály: 1. témakör: Mozgások (44 óra) 2. témakör: Energia (30 óra) 10. osztály: 3. témakör: Elektromosság (50 óra) 4. témakör: Környezeti fizika (24 óra) 11. osztály: 5. témakör: Kommunikáció, információ, sugárzás (50 óra) 6. témakör: Csillagászat (24 óra)

A reál tanterv felépítése (3+2,5+2,5 óra): 9. osztály: Bevezetés: Mivel és hogyan foglalkozik a fizika? (5 óra) 1. témakör: Mozgások, erőhatások (25 óra) 2. témakör: Mozgások, munka, energia (25 óra) 3. témakör: Folyadékok és gázok (10 óra) 4. témakör: Hőtan (30 óra) 5. témakör: Rezgések és hullámok (16 óra) 10. osztály: 6. témakör: Elektromosság (30 óra) 7. témakör: Mágnesesség (15 óra) 8. témakör: Elektromágneses indukció (20 óra) 9. témakör: Fénytan (27 óra) 11. osztály: 10. témakör: Kommunikáció, információ (12 óra) 11. témakör: Új utak a fizikában: relativitás és kvantumelm. (25 óra) 12. témakör: Magfizika (20 óra) 13. témakör: Energia és környezet (10 óra) 14. témakör: Csillagászat (15 óra) 15. témakör: Mivel foglalkoznak korunk fizikusai? (10 óra)

Letölthető anyagok: KÖZÉPISKOLAI FIZIKA HUMÁN TANTERV KÖZÉPISKOLAI FIZIKA ÁLTALÁNOS TANTERV KÖZÉPISKOLAI FIZIKA REÁL TANTERV

Köszönöm a figyelmet!

A szakma csúcsa

Következő dia No comment ...

Három szintű tanterv: humán, általános és reál Sokféleképpen használhatóak: Például: ELTE Radnóti: 7. osztály: Ismerkedés a fizikával, mérések heti két órában (dupla órák) 8-10. osztály: általános tanterv szerint (2+3+3 óra hetente) 11-12. osztály: reál tanterv szerint (kihagyva azokat a részeket, amelyek már szerepeltek az általános tantervben) (3+5 óra hetente)

A humán és az általános felépítése: Humán (1,5+1,5+1,5 óra): 9. osztály: 1. témakör: Mozgások (30 óra) 2. témakör: Energia (25 óra) 10. osztály: 3. témakör: Elektromosság (35 óra) 4. témakör: Környezeti fizika (20 óra) 11. osztály: 5. témakör: Kommunikáció, információ, sugarzás (35 óra) 6. témakör: Csillagászat (20 óra) Általános (2+2+2 óra): 9. osztály: 1. témakör: Mozgások (44 óra) 2. témakör: Energia (30 óra) 10. osztály: 3. témakör: Elektromosság (50 óra) 4. témakör: Környezeti fizika (24 óra) 11. osztály: 5. témakör: Kommunikáció, információ, sugarzás (50 óra) 6. témakör: Csillagászat (24 óra)

A reál tanterv felépítése (3+2,5+2,5 óra): 9. osztály: Bevezetés: Mivel és hogyan foglalkozik a fizika? (5 óra) 1. témakör: Mozgások, erőhatások (25 óra) 2. témakör: Mozgások, munka, energia (25 óra) 3. témakör: Folyadékok és gázok (10 óra) 4. témakör: Hőtan (30 óra) 5. témakör: Rezgések és hullámok (16 óra) 10. osztály: 6. témakör: Elektromosság (30 óra) 7. témakör: Mágnesesség (15 óra) 8. témakör: Elektromágneses indukció (20 óra) 9. témakör: Fénytan (27 óra) 11. osztály: 10. témakör: Kommunikáció, információ (12 óra) 11. témakör: Új utak a fizikában: relativitás és kvantumelm. (25 óra) 12. témakör: Magfizika (20 óra) 13. témakör: Energia és környezet (10 óra) 14. témakör: Csillagászat (15 óra) 15. témakör: Mivel foglalkoznak korunk fizikusai? (10 óra)

KÖZÉPISKOLAI FIZIKA HUMÁN TANTERV KÖZÉPISKOLAI FIZIKA ÁLTALÁNOS TANTERV KÖZÉPISKOLAI FIZIKA REÁL TANTERV Letölthető anyagok: