A bélflóra szerepe a gyulladásos bélbetegségekben Demeter Pál dr. Szent Margit Kórház III. Belgyógyászat-Gasztroenterológia
Testfelületeink bőr m2 4 40 tüdő m2 400 bél m2
„Bakteriális méretek” Bélbaktériumok Összes sejtünk ~100.000.000.000.000 (1014)baktérium > 1000 különböző faj 3 kg jellemző ránk – „ujjlenyomat”
Biológiai környezet Ideális körülmények 400 m2 + 37 oC + nedvesség + táplálék
A bélflóra kialakulása az újszülött steril béltraktus kolonizáció (anyai végbél-hüvely flórája - enterobacter, streptococcusok, staphylococcusok) O felhasználás anaerob környezet anyatej saját flóra(Bifidobacteriumok, Lactobacillusok), a mikroflóra mennyiségi és minőségi összetételét az immunszisztéma B-lymphocytái szabályozzák szekretoros IgA-n keresztül, A mikroflóra immunmoduláns hatásának köszönhetően az újszülött immunrendszere fokozatosan az egyensúly irányába tolódik el, „csíramentes (germ-free)” állatok súlya, bél-nyiroktüszőinek fejlettsége elmarad az egészségesekhez képest.
A bélflóra szerepe I. lumen nyálkahártya szisztémásan Minden szinten: kolonizációs ellenállás nyálkahártya áteresztő-képesség szisztémásan Immunrendszer szabályozása Minden szinten: Biológiai aktivitás
A bélflóra szerepe II. Gátolják a „káros” baktériumok megtapadását (a nyálkahártyához tapadva az hámsejteken lévő receptoron vetélkednek velük; megtapadásukat gátló fehérjék termelése; növekedésük direkt gátlása -; Bifidobacteriumok által termelt acetát, lactat pH csökkentő hatása), Biztosítják a nyálkahártya áteresztő képességének intaktságát (a flóra kóros változása esetén ún. „lyukas nyálkahártya”), Szabályozzák az idegen anyagok felismerését, fokozzák bizonyos immunglobulinok (szekretoros-IgA) termelését, Szabályozzák a bélmozgást, A bél hámsejtjeit tápláló anyagokat termelnek (arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak).
„Egészséges” mucosa (EM – felvétel) Lyukas („leaky”) mucosa “kóros”
Kutatási eredmények I. A Bifidobaktériumok B-vitaminokat termelnek, anyagcsre aktivitásuk csökkenti a pH-t (acetát, laktát), fehérjét termelnek, mely gátolja az E.coli megtapadását, L. casei gátolja egyes „káros” baktériumok növekedését (Clostridium, Bacteroides, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacteriace), L. acidophillus gátolja számos „káros” baktérium növekedését (Yersinea enterocolitica, Bacillus cereus, E. coli, Listeria monocytogenes, Salmonella), A Lactobacillusok hydrogen peroxid-ot és baktériumölő anyagot termelnek, csökkentik az bélben a pH-t, az O2 telítettséget, így gátolják a „káros” baktériumok növekedését, L. casei és a L. acidophylus növeli a plasmasejtek IgA termelését és ez dózisfüggő, A L. casei csökkenti az IgE termelését és szintjét a szérumban.
Kutatási eredmények II. A Lactobacillusok – fokozott IL-1B, IL-6 és tumor necrosis factor (TNF) mRNA expressio és cytokin excretio, A B. bifidum és L. acidophylus – fehérvérsejt-szám-és phagocytoticus aktivitás , A L. lactis gyulladáscsökkentő fehérjét (IL-10) termel ; A B.bifidum, B. longum serkenti az IL-10 termelődését, A Bifidobaktériumok IL-10 knock out egerekben csökkentik az indukált colitis súlyosságát; a L. salivarius csökkenteti a gyulladás, a dysplasia és a rosszindulatú daganat kialakulását, A L. acidophylus – az bélbe került koleszterint felhasználja, így az nem tud felszívódni, A L. acidophylus csökkenti a vizelettel ürülő mutagének koncentrációját hamburger fogyasztása után L. gasseri - H. pylori urease aktivitását csökkenti L. salivarius - csökkenti a H. pylori növekedését
PROBIOTIKUMOK
Probiotikum „történelem” Ószövetség - „Ábrahám hosszú életét a savanyított tej fogyasztásának köszönhette” (Genesis 18:8). Plinius, kr.e.76-ban, fermentált tejtermék fogyasztását javasolta gastroenteritisben Mecsnyikov (Nobel díj-1908) a Lactobacillus tartalmú fermentált tejtermékek (aludttej) fogyasztása csökkenti a bélben levő, toxint termelő patogének számát és ezek fogyasztásával magyarázta a bolgár parasztok hosszú élettartamát 1965 – megszületik a probiotikumok fogalma, mely alatt olyan baktériumokat értettek, melyek képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
Probiotikumok A probiotikumok olyan készítmények, melyek élő, speciálisan kiválasztott, a bél szempontjából releváns mikroorganizmusokat (leginkább Lactobacillusok és Bifidobacteriumok) megfelelő számban tartalmaznak és ezek fiziológiásan kedvező hatást fejtenek ki a humán szervezetben orális alkalmazásukat követően. R. Fuller is editor of: “PROBIOTICS The scientific basis” Intestinal Micro-ecology Consultant, UK
A jó probiotikumok Humán eredetűek A természetben nem patogének Rezisztensek a technológiai folyamatok destruktív hatásával szemben Rezisztensek a gyomorsav és az epesavak destrukciójával szemben Megtapadnak a bél epitheliumán Rövid idő alatt is kolonizációra képesek a béltraktusban Antimikrobialis anyagokat termelnek Modulálják az immunválaszt Befolyásolják a metabolikus folyamatokat pl.: cholesterol asszimiláció, vitamin produkció
Probiotikumok a gasztroenterológiában IBD (M. Crohn, Colitis ulcerosa) Utazók hasmenése Antibiotikumhoz asszociált colitis Irritábilis Bél Szindróma Székrekedés Infantilis hasmenés (Rotavírus) Necrotizáló enterocolitis Heveny hasnyálmirigy gyulladás Májbetegségek Helicobacter pylori fertőzés
Probiotikumok az IBD kezelésében Crohn betegségben csökken a Bifidobaktérium és a Lactobacillus törzsek száma Colitis ulcerosában csökken a nyálkahártya integritása, nő az áteresztőképessége és a gyulladás csak a vastagbélben fordul elő, ahol a legmagasabb a csíraszám, A normál flóra csökken, a „káros” baktériumok száma emelkedik (Pl.: Clostridiumok) Igazolták, hogy számos probiotikus baktérium (B.bifidum, B. longum) gyulladáscsökkentő anyagokat ún. cytokineket (IL-10, IL-4, TGF-) termel vagy serkenti annak termelődését, illetve növeli az IgA produkciót erősítve ezzel a a nyálkahártya védelmi vonalát.
Klinikai tanulmányok I. Gionchetti et al (2000) Remissio fenntartása chronicus pochitisben(9 hónap) 20 fő probiotikum/20 fő placebo Eredmények: Placebo csoport: 20/20 relapsus (100%) Probiotikum csoport: 3/20 relapsus (15%) Második study (2002): 94% relapsus (placebo) vs. 10% relapsus 1 év alatt
Klinikai tanulmányok II. Venturi et al. (1999) A probiotikumok klinikai hatékonysága Colitis ulcerosa remissiojának fenntartásában 20 beteg, nem volt kontroll csoport Eredmény:75% remissioban 1 év után Malin et al. (1996) Az immunstimulációs effektus vizsgálata Crohn beteg (Lactobacillus rhamnosus GG) 14 beteg; értékelés: IgA válasz Eredmény: stimulált IgA válasz
Köszönöm a figyelmüket