A frigyláda 11/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jeruzsálem korai története Sion hegy, Jeruzsálem.
Advertisements

A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
A BIBLIA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
Az Ószövetség könyvei.
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
Ancient Babylon MUSIC : BONNY M – RIVERS OF BABYLON.
A zsidó kultúra Vallás.
A keresztség A befogadás szentsége.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Rejtélyek és megfejtőik
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Bibliatábor nyár Püspökladány.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Világ legrégebbi még lakott városa
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Kis országok-nagy örökség
Folyamodjatok az Úrhoz,
Zene nem szól már és minden távol jár, jöhetek Hozzád
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Szent Miklós élete Szent Miklós kultusza Legendakör ábrázolása Modern
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Mi csak vándorok vagyunk itt a földön, vándorként éljük életünk,
Apokalipszis 12/C.
Salamon temploma 11/C.
Ókori Róma.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 5. Első nap.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
a dicsőség örök Királyát! Mind az ő szent nevét áldják!
Szent Anna.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Hittem benned, s most íme zengem Irgalmas nagy tetted ezért.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Én fel sem foghatom. Ref.: Én fel sem foghatom: mily jó az Úr, Az ajkam zeng hálahalleluját, Nyelvem Róla szól.
187.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Isten igéje megvilágítja az életünket
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
Készítette: Johanna,Matyi és Kristóf. ,,Isten egyszer adott egy másik jelet a világnak; ez egy szivárvány volt. Emlékeztek erre? Ő mindig, mindig.
1.Hálás - mások hitéért és szeretetéért Kol 1,4. Bátorít! 2.Ismeri az Atyát - mint szabadítót. Kol 1,13 és Jézust - mint aki megbékéltetett az Atyával.
Kivonulás Egyiptomból és a pusztai vándorlás
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Az ókori zsidóság története. A zsidóság megjelenése: A „tengeri népek vándorlásának” részeként ● Önálló országok, törzsek – Ammón – Edóm – Móáb – Arámi.
Kialakulása, nyugati és keleti
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
A babiloni fogság.
régi magyar nevén: Veres-tó)
JÓ REGGELT ! 4.
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Izrael a hellénizmus korában
Igeolvasás „12Boldog az a nemzet, amelynek Istene az ÚR, az a nép, amelyet örökségül választott. ” Zsoltárok 33,12 „41Amikor közelebb ért, és meglátta.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Román stílus Félköríves mennyezet Vastag falak Szűk, kicsi ablakok
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

A frigyláda 11/A

1. Leírása és tartalma Anyaga az Egyiptomban életfaként tisztelt, arannyal borított akácia volt, amit gyógyerejűnek tartottak, és halucinogén anyagokat is tartalmaz 78x78 cm széles és magas volt, 130 cm hosszú Oldalt két-két gyűrűbe helyezhették a hordozórudakat Tetején két egymás felé néző kerub volt, széttárt szárnyaik Isten trónusát formázták Benne tárolták a tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat, Áron főpap csodatevő botját és a puszta vándorlás során kapott mannából egy adagot

2. Funkciója A vándorlás során papok vitték a nép és a sereg előtt Út közben mindig le volt takarva, még a papok sem láthatták A Jordánon való átkeléskor a víz kettévált a láda előtt A tetején levő két kerub között jelent meg időről időre Isten, és innét szólt Mózeshez Ezt vitték körbe Jerikó falai körül hét napon át, mire leomlottak a falak Áron és Mózes évente egyszer léphetett be a frigyláda sátrába, szertartás keretében

3.Keletkezése és hányattatásai Mózes készítette a Sínai hegyen kapott utasítások szerint, hogy ebben tartsa a kőtáblákat A filiszteusok egyik csatájukban elrabolták a ládát, de mindenütt pusztítást okozott, ahová vitték, ezért visszaadták Salamon templomában a Szentek szentjében kapott helyet, elhelyezése után szent felhő borította el a templomot

4. Eltűnése Kr.e. 587-ban a babiloniak feldúlták Jeruzsálemet, felgyújtották a templomot, a vezető réteget a „babiloni fogságba” hurcolták, mintegy túszként Ettől kezdve a legendák homályába vész a láda Egyes feltételezések szerint 1180-ban Ralph de Sudeley, a templomosok akkori vezetője más kincsekkel együtt megszerezte, és Angliába vitte, de erről sem tudni többet A frigyládát a Korán is említi, az iszlám is szent ereklyének tartja Hitük szerint az idők végezetén ők fogják megtalálni a Genezáreti tóban (amelynek vizén Jézus járt)

Miből készült és mekkora volt a frigyláda? Domborműves ábrázolása az Auch-i katedrálisban

Mi díszítette a tetejét? Minek adott helyet a két szobor közti tér?

Mire szolgált a láda a hadjáratokban?

Mi volt a szerepe Jerikó ostromában? Jerikó ostroma egy 14. századi izlandi kódexben Mi volt a szerepe Jerikó ostromában?

Hogyan segítette a Jordánon való átkelést?

A kettévált vízfal – mai ábrázoláson.

Hogy kapcsolódik a helyhez a frigyláda? A Szent Katalin kolostor a Sínai-hegy előterében (Sínai-félsziget, Egyiptom) Hogy kapcsolódik a helyhez a frigyláda?

Hol volt a helye Salamon templomában?

A templomosok pecsétje. Hogy kötődnek a témához?

A genezáreti tó. Mit gondolnak róla az iszlámhitűek?