- pályázat iskolásoknak Cinema City

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz ökölógiai ismertetője
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A Várhegy gyomrában kialakított Sziklakórházat (ma múzeum) a főváros működtette 1939-től 1944-ig. Az építmény több szintből áll, váltakozó belmagasságú,
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Szitakötő Totó.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A Jáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület eddigi munkája.
EGYENLETES MOZGÁS.
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
ÉN IS EPILEPSZIÁS VAGYOK.
Érvek, érvelés.
Amit a Spanielekről tudni kell!
A víz-háborúk kora jöhet
Megdöbbentő tények a vízről!
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Zsikazsu Emlékkönyve.
Kutya nélkül élni lehet,de nem érdemes.
Paksi Atomerőmű. Épült: 1973-tól 1987-ig. Épült: 1973-tól 1987-ig Magyarország egyetlen Atomerőműve.
A Víz Világnapja Március 22..
Környezetbarát termékjelek
Készítette: Vomberg Fanni Virág
16. tétel Mit értünk méhmérgezés alatt? Mutassa be a növényvédelem és a méhészet kapcsolatát!
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Jellemezze a nyúlós költésrothadást!
A DENEVÉR.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Készítette: Rácz Imre Vince
ANGOL-AMERIKAI HETEK május II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, Könyvtár Készítette a 7. osztály kiscsoportja.
A GYÖNYÖRŰ NŐ Életfilozófia.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Befektetési döntések Bevezetés
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
"Én vagyok az Úr, a te Istened."
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
NŐ A GYÖNYÖRŰ Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Tudtad ezt? ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Oldal váltás kattintásra !
1169/2011/EU jelölési rendelet
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Hazafelé. Anyám elköszönt. Búcsúzni kellett. S kérdése halk volt, mint a lehellet.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Gondolatok a barátságról
Előadó:Privóczki Zoltán Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar c. főiskolai docens Kaposvári Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola.
A virágok titkai Készítette: LAUKÓ EMESE 3.c..
A paradicsom és a paprika.  A paradicsom és a paprika őshazája Dél-Amerika.  A paprika őshazája Mexiko.  – napfény- és melegigényes,  – főgyökérzetű,
Előadás másolata:

- pályázat iskolásoknak Cinema City Garay János: A méhecske Mihelyt jókor reggel felszikkad a harmat, A méhecske többé nem ismer nyugalmat. Repdes ide s tova virágról virágra. Majd a ligetbe száll, majd a rónaságra. Megnéz figyelmesen minden virágkelyhet, S örül, ha egy kicsi mézre valót lelhet. Nem csügged, ha kevés méz van egy virágban, "Sok kicsi sokra megy", dúdolja magában. A MÉHEK VILÁGA - pályázat iskolásoknak Cinema City

A méhek beporzásának köszönhetünk minden harmadik falat ételt. Méz nélkül ugyan lehet élni, de méhek nélkül nehezen. A növények kb. 80%-át méhek porozzák be. Ha nincs beporzás, nincs gyümölcs, paradicsom, uborka, paprika, cseresznye, eper stb.

Méhek pusztulása A méhek pusztulása egyrészről ökológiai katasztrófa, hiszen mind a természetben, mind a mezőgazdaságban a méhek az vállalják a rovarok porozta növények beporzásának nagy részét. A méhpusztulás súlyos gazdasági kár is. A háziasított méhekkel való méhészkedés a világ minden országában fontos gazdasági ágazat.

Méhveszteség Világszerte csökken a méhek és más beporzó rovarok száma, különösen Észak-Amerikában és Európában. A káros folyamat egyaránt érinti a vadon élő és a házi méheket. Mekkora a magyar méhveszteség? Erről végzett részfelmérést 2013-ban az OMME. Eszerint a méhcsaládok közel 30 százaléka elpusztult, és felére csökkent a megmaradt méhcsaládok termelőképessége.

A méhek hirtelen eltűnnek a kaptárból. Mi vezet idáig? Az újfajta (neonikotinoid)növényvédő szerek is felelőssé tehetők érte? Az atkák és gombás betegségek terjedése miatt? A klímaváltozás miatt? Az elmúlt fagyos telek során a háziméh-családok körülbelül egyötöde pusztult el a méhészek szerint. 2012. évi aszály miatt? Az elszáradt virágokról nem tudtak megfelelő mennyiségű virágport gyűjteni a méhek a fejlődéshez, ráadásul idén áprilisig sem tudtak virágport gyűjteni a sok csapadék és a nagy hideg miatt. A virágpor mennyisége meghatározó tényező a méhcsaládok fejlődése során, ami tavasszal a legintenzívebb.

Megfagytak a méhek Az enyhe januárban az anyaméhek elkezdték rakni a petéket, a kis rovarokat a termelők minden igyekezete ellenére azonban a februári zord fagyok megtizedelték, a dolgozók ugyanis azzal voltak elfoglalva, hogy magukat melegítsék.

Vegyszerezés A nagy vegyszerhasználat miatt? Egy új javaslat szerint a repce-, kukorica-, gyapot- és napraforgótáblákban lenne tilos így vegyszerezni, mert ezek a növénykultúrák nagyon vonzzák a méheket. Emberi mulasztás miatt pusztultak a méhek? Talán rosszul permetezték a szántóföldi növénykultúrákat, tehát a gazda nem tartotta be a technológiai előírásokat.

Mit tehetünk mi a méhekért? Nagyon sokat! Jó tanácsok: - Legyen méhbarát kertünk! - ültessünk a méhek számára vonzó, nektárban vagy virágporban gazdag őshonos növényeket! Ültess minél többféle virágos növényt a kertbe, úgy hogy lehetőleg mindig (tavasztól őszig) legyen olyan, ami éppen nyílik. Válassz lehetőleg hosszan virágzó fajtákat! - A méhek is megszomjaznak munka közben! Segíthetsz rajtuk, ha gondoskodsz nyílt vízfelületről a kertben, akár egy kis edényben, vagy madáritatóban, vagy esővízgyűjtő dézsában. - Ha elkerülhetetlen és vegyszereket kell használni, nagyon körültekintően a címke szerint kell eljárni! - Szeressük a méheket, bánjunk velük kíméletesen - sok ember a méhcsípéstől való félelmében megöli a közelébe tévedő méheket. Mielőtt lecsapunk egy-egy eltévedt mézgyűjtőt gondoljunk arra, milyen pótolhatatlan szolgálatot tesznek ezek az apró lények az emberiség számára. A méhecskék hálásak lesznek!

Április 30. MÉHEK NAPJA 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon.

Mi így ünnepeltünk Ma A Méhekkel: Segítettünk a beporzásban: Adatgyűjtést végeztünk: Gy. Mercédesz Zs. Alíz

Olvastunk a Méhekről Ajánló: A.A. Milne: Micimackó

Érdekes adatok a Méhekről - A méhek repülési sebessége 25-40 km/h, attól függően, mennyire leterheltek az összegyűjtött negtárral. - A méhek 8 méter magasságig tudnak felrepülni, de az anya és a herék ennél jóval magasabbra, akár 30 méterig is felrepülhetnek. - Egy kaptárban lévő anyaméh csak egyetlen egyszer repül ki a kaptárból. - Az anyaméh a méhészt soha nem szúrja meg, de a riválisát, egy másik anyaméhet szúrásával megölhet. - Minden méhcsaládnak, - kaptárnak megvan a saját, jellegzetes illata, amit az illatmirigyükkel produkálnak.  Az anyát 100 méterről is megérzik az adott kaptár dolgozói. - 1 kg mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből akár 5 milliót is. - 1 kg méz tápértéke egyenértékű 20 db tojással, 25 db közepes nagyságú banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal. - 1 gramm méz 3 sejtben fér el. - A méheknek öt szemük van, három egyszerű és két összetett, ezért mindenfelé látnak. - A méhek legföljebb 4-5 km távolságba repülnek ki a kaptártól. - A legideálisabb az, ha 1 km távolságon belül van a mézelő hely – ilyen feltétel mellett is 500-1300 ha-t képesek berepülni. - A méhek életkora 40-50 nap. - A méhek egyszeri terhe, szállítmánya 40-60 milligramm. - Télen a méhek csökkentett életritmusban élnek, 10 naponként táplálkoznak. - Egy méhcsalád évi mézfogyasztása 60-70 kg.

Rajzoltunk: H. Lackó rajza a füzetben F. Dávid: Méhészek L. Dóri: Mézbolt A. Tekla rajza a füzetében

S. Dani: Kaptár grafika B. Katrin: Méhbarát kertet gondoz

Készítette: Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 3.s osztálya (24fő) 1089. Budapest, Vajda Péter utca 25-31. tel.: 06-1-333-4913 Osztályfőnök: Rakolcza Judit (judit.rakolcza@gmail.com)