A Csobaj-tó emlékére Szedő Iván 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Hulladékudvar hatása a pápai gyűjtőkörzet hulladékgazdálkodási helyzetére Készítette: Kanozsai Gábor 2013.
A Wörth-i tó Fényképezte: Szedő Iván 2008 Kattints!
Víz világnapja 2014.
Nemzeti Vágta, Budapest, Városliget, Vágta nélkül Fényképezte: Szedő Iván.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Grassalkovich-kastély kertje, Gödöllő
Világörökség •A világnak már számtalan vidéke, természet és ember alkotta értéke nyerte el a világörökség címet elősegítve ezzel védelmüket és fennmaradásukat.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Nyári meleg ősszel 2008.Szeptember 07. Fényképezte: Szedő Iván.
MEGHÍVÓ Csiki-hegyek és a Naprózsa tanösvény Természetismereti túra Szombat.
Egy kis séta, hidegben, Debrecenben és Hajdúszoboszlón Fényképezte: Szedő Iván.
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Magyarország természeti csodái
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Készítette: Nagy Zsanett
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Tisza-tó, mint vonzerő.
Balaton.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Természetes vízi élőhely és parti föveny kialakítása a tatai Öreg- tavon Michl József Tata Város Polgármestere november 08. Budapest, Károlyi-Csekonics.
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
2010.Február 27 Szombat Budapest és környéke természeti értékei IV. Természetismereti és létesítményellenőrző túra Beszámoló.
Természetismereti túra.
ELŐZETES FELADAT KOCKA POLGÁR AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁBAN OTV.
Szeged és környéke természeti értékei
9/21/2008 Hop Ferenc, Hungary. Károlyi Palota 1 Hop Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum és a Károlyi Palota, Budapest A „Magyar Kulturális Örökség Napjai”
Mesél az erdő Feliratozta és fényképezte: Szedő IvánFeliratozta és fényképezte: Szedő Iván Zene - Schumann: A boldog földműves.
Fényképezte: Szedő Iván 2010
Gyöngyszemek a nyugat- magyarországi és kelet-ausztriai régióból Fényképezte: Szedő Iván 2008.
Nem múlik a tél… Fényképezte: Szedő Iván Nem múlik a tél...2.
Az év madara 2013-ban: GYÚRGYALAG (Melops apiaster)
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Hulladékos terepgyakorlat Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola Törzsök Dávid.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
A Sió környezete és élővilága
Az utazás.
Útépítési munkálatok és új forgalmi rend (a Kőrösi út, Kisfaludy, Bacsó B., Vasút, Csontos J. utcákban)
Pöttyös hátú Harkály Dendrocopos Leucotos
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Tiszta a levegő Budapest,2008 Szedő Iván. Az ipar lerombolása és az energiatakarékosabb élet meghozta a tiszta levegőt Budapestre.Az ipar lerombolása.
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
Világörökség A világnak már számtalan vidéke, természet és ember alkotta értéke nyerte el a világörökség címet elősegítve ezzel védelmüket és fennmaradásukat.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Szedő Iván, Valentin-nap Valentin-nap3.
Szélenergia.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
(L)áss a mélyére.
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
Helyi védett értékek bemutatása a
Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Előadás másolata:

A Csobaj-tó emlékére Szedő Iván 2008

A Csobaj-tó Budapesten, Cinkotán volt megtalálható.

A tónak természetes állat és növényvilága volt.

A meredek partot napozók, horgászok kerékpárosok használták.

A partfalban többszáz partifecske és gyurgyalag fészek volt található.

Gyurgyalag Partifecske Egy gyurgyalag eszmei értéke 100 000 Ft.

2002-ben a Szolnoki Bányakapitányság intézkedése nyomán még megmenekült a Budapest XVI. kerület szélén lévő Csobaj-bánya, megszüntették a tó feltöltésével fenyegető munkálatokat. A használaton kívüli terület további sorsa még bizonytalan volt, de legalább a bányató további feltöltését, a sok száz védett madár fészkéül szolgáló meredek partfal lebontását sikerült akkor megállítani. A XVI. kerület szélén, a volt Szilasmenti tsz sóderbányája – a Csobaj-bánya – húsz éve nem üzemel. A kitermelés megszűntével több tó alakult ki, amelyeket meredek partfalak öveznek a kertváros szélső utcája, a Biztató út felől. Az elhagyott bánya sokféle állat- és növényfajta, köztük a védett parti fecskék és gyurgyalagok természetes élőhelyévé vált. A korlátozottan hasznosítható területet a kárpótlási földek részeként privatizálták, 264 bejegyzett tulajdonossal. Húsz éve felhagytak a termeléssel, mivel azonban jogilag még üzemelő bányának számít, a működését érintő kérdések a Szolnoki Bányakapitányság hatáskörébe tartoznak. Partfal megerősítés ürügyével a tavat földdel, építési törmelékkel akarták feltölteni. A Biztató utcában lakók nem érzik ilyen fenyegetőnek a partfal állapotát, de úgy tapasztalták, hogy nagy mennyiségű – építkezések előkészítésekor kitermelt – földet helyeznek itt el. Erőteljes lendülettel kezdődött a munka, és bár a rézsű nem készült el, a partfalhoz legközelebb fekvő kis tavat napok alatt feltöltötték.

A. Bányakapitányság határozata kimondta, hogy a munkához kizárólag ellenőrzött és átvizsgált talajt, anyagot használhatnak, építési és bontási törmelék a bizonytalan eredet és szervesanyag-tartalom miatt nem kerülhet ide; veszélyes, kommunális és bármely bomló hulladék beszállítását meg kell akadályozni. 2002-ben a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség szakértője a helyszíni szemle nyomán jegyzőkönyvben rögzítette, a rézsű alapjába idegen eredetű töltési anyag is került. Arra is figyelmeztette a munkálatokat végző cég képviselőit, hogy a partfalban védett madarak, körülbelül háromszáz partifecske-fészek található, amelyek zavarása költési időben tilos. A környéken lakók kétségbeesetten tiltakoztak a Csobaj-bánya gödreiben kialakult állat- és növényvilág pusztulása és a csendes kertváros nyugalmát felborító zajos, poros tevékenység miatt. Tiltakozó lakógyűlésükön részt vettek a tulajdonosok képviselői is. Kifogásolták, hogy a munkálatokhoz nem kérték ki hozzájárulásukat, ezért birtokháborítás miatt indítanak eljárást. Kérésükre a bányakapitányság felszólította a vállalkozót a munkák azonnali leállítására mindaddig, amíg a terület tulajdonosainak írásbeli hozzájárulását megszerzik. A felhívás, majd az akkori polgármester és a XVI. kerületi rendőrkapitány közreműködése nyomán a munkálatokat leállították.

A környék képe alaposan megváltozott, a tavak területe kisebb lett, de a bejáratokat eltorlaszolták. 2002-ben a partfal üregeiben fészkelő védett parti fecskék élőhelyének csak egy része sérült, döntő hányaduk átvészelhette a munkálatokat. Sajnos most, 2008 januárban elkezdődött a terület feltöltése. A környéken lakók elmondása szerint a tó területét és környékét a környezet szintjéig feltöltik, parcellázzák, majd lakótelepet fognak építeni rajta. Sajnáljuk, hogy újabb zöldterület, madárfészkek, egy tó és egy kis természet közeliség fog megszűnni Budapesten.

A feltöltés 2008 januárban megkezdődött

A feltöltés befejeztével itt lakótelep fog épülni.

A természet VÉGE További diasorozataim: http://szedo.extra.hu/pps1.htm