A processzorok rövid történelme, áttekintése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid története, áttekintése, újdonságai
Advertisements

Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
1 Számítógépek felépítése 9. előadás I/O rendszerek.
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Processzorok megjelenése 2005-től
Memória.
Számítógép összetevői
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
Számítógépek felépítése 3. előadás CPU, utasítás ciklus, címzés
Számítógép architektúra
A többmagos processzorok
Belső memóriák tipusai
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Alaplapra integrált csatlakozók
Nagy Gábor MF01-M2.
A számítógép felépítése
Processzorok(CPU) A számítógép agya.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az IBM kompatibilis személyi számítógép (PC) hardverismeretei
A Processzor foglalata
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A 2000-es év utáni processzorok jellemzői
Központi feldolgozó egység (CPU)
Digitális rendszerek I. c
Többmagos processzorok
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Egy egyszerű gép vázlata
Számítógép- generációk
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép felépítése
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Holnap munka-, tűzvédelem számonkérés
A számítógép teljesítménye
Mikrokontroller (MCU, mikroC)
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
Processzorok.
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A számítógép felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Mikroprocesszor.
A többmagos processzorok világa Páter-Részeg Attila (PAASABI.ELTE) Beadandó I.
Alaplapra integrált csatlakozók
Processzorok és típusai
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
A számítógép felépítése
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Mikroprocesszorok (Microprocessors, CPU-s)
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
Sz&p prof.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
A számítógép felépítése
MIKROVEZÉRLŐK.
A számítógép felépítése
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A processzorok rövid történelme, áttekintése Készítette: Varga G. Tamás Informatikus könyvtáros szak I. évfolyam, nappali tagozat 2011. 10. 09.

A processzor fogalma CPU (angol: Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) A számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli. 1971 - Ted Hoff

A processzor részei: Vezérlőegység (CU) Aritmetikai-logikai egység (ALU) Regiszterek Cache

Egyes egységek fogalma ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). Alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre AGU: (Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tároló védelmi hibák felismerése. CU: (Control Unit vagy vezérlőegység). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét. Regiszter (Register): A regiszter a processzorba beépített gyors elérésű, kis méretű memória. Buszvezérlő: A regisztert és más adattárolókat összekötő buszrendszert irányítja. A busz továbbítja az adatokat. Cache (gyorsítótár): A cache a processzorba, vagy a processzor környezetébe integrált memória, ami a viszonylag lassú rendszermemória-elérést hivatott kiváltani azoknak a programrészeknek és adatoknak előzetes beolvasásával, amikre a végrehajtásnak közvetlenül szüksége lehet.

Moore-törvénynek nevezzük azt a tapasztalati megfigyelést a technológiai fejlődésben, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül másfél évente megduplázódik. (1965-ben jósolta) Gordon E. Moore

1971: a 4004 mikroprocesszor Ez az áttörő jelentőségű újítás teremtette meg a mesterséges intelligencia és a személyi számítógépek megalkotásának lehetőségét. Tranzisztorok száma: 2300, sebesség: 108 kHz 1989: az Intel 486 DX CPU mikroprocesszor Egérműveleteken alapuló (point-and-click) gépvezérlés a korábbi parancsszintű számítástechnika helyett. Tranzisztorok száma: 1,2 millió, sebesség: 25-80 MHz

2000: a Pentium 4 processzor Felhasználás: 2000: a Pentium 4 processzor Felhasználás: - profi kivitelű filmek készítése - televíziós minőségű video anyagok - valós idejű video kommunikáció - valós idejű 3D grafikai megjelenítés - több multimédiás alkalmazást egyidejű futtatása az internetes kapcsolat megszakítása nélkül. Tranzisztorok száma: 42 millió Sebesség: 1,3, 1,4, 1,5 1,7 1,8 és 2 GHz

Az órajel háború új szintje 2005-ben Intel, és AMD is bejelenti első kétmagos processzorát 2006-ban Intel 4 magos szerverekbe szánt processzor 2007-ben Intel: 4 magos processzorok asztali számítógépekbe AMD: tovább gyorsítja a 2 magos processzorait 2008-ban - az órajelek versenye ismét előtérbe kerül - megjelenik a laptopokba szánt Intel 4 magos processzor is 2009-ben megjelenik az Intel első I7-es processzora a fejlesztésre váró játékosokat megcélozva (4 mag, közel 3 GHZ órajel) 2010-2011-ben Az Intel Core I3-I5-I7 elnevezéssel megjelenő processzorokkal (különböző mag számmal, és órajelekkel) próbálja elérni a legideálisabb teljesítményt.

Köszönöm a figyelmet! Forrásként felhasznált: http://hu.wikipedia.org/wiki/CPU#2000-t.C5.91l http://szamtech.uw.hu/proci.htm http://www.machines.hu/cgi- bin/machines/new/cikk.cgi?cikk=96 http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core