Nemzetközi médiakonferencia Balatonalmádi 2011 09 27 „A média által közvetített hazai és nemzetközi katasztrófák érzelmi és kognitív reakcióinak elemzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Tíz éves a Filozófiai Kert
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
Szemerszki Csilla Csernobil
A fejlesztés hatása a szervezetre
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Statisztika Érettségi feladatok
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
A népesség nem és kor szerint
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Fukusimai atomerőmű-baleset
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A munkahely és a stressz
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
A háború és a modern fegyveres erő
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Magatartástudományi Intézet
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Kötelező irodalom Általános lélektan – IV. GONDOLKODÁS.
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Az inforadio.hu hírportál látogatottsági adatai Medián – Webaudit
Mindennapi veszteségeink
III/1. dia Osteoarthritis(arthrosis). III/2. dia Osteoarthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság Döntők.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Lakatos János Prof. Dr. Biró Borbála, egyetemi tanár,
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Kísérő intézkedések részprogram statisztikai összegzése Az adatszolgáltatás alapján történő szakmai összegzés és visszajelzés HAJLÉKTALANOKÉRT KÖZALAPÍTVÁNY.
Közvélemény- és piackutatási igazgató
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Nemzetközi médiakonferencia Balatonalmádi „A média által közvetített hazai és nemzetközi katasztrófák érzelmi és kognitív reakcióinak elemzése fiataloknál” Pék Győző Szabó Gergely Almássy Zsuzsa Máth János Debreceni Egyetem,BTK, Pszichológiai Intézet

????? Mikor volt a vörösiszap katasztrófa? ( év, hónap,nap) Pontosan hol történt? Hány halálos áldozatot követelt? Mi az a legutolsó hír, amit a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban hallott….?

Megosztható történet Az 1991-ben a Perzsa öbölben dúló háború Pennebaker és Harber, 1993). A random telefonos, és az azt követő kérdőíves vizsgálatok ”. a háború napjaiban átlagosan napi 7,1 alkalommal beszéltek az eseményekről, és naponta 11,2 szer gondoltak rá.

Két évvel később 76 egyetemi hallgató az információk „elpárologtak………. Csupán 81 százalékuk tudta azonosítani, hogy Irakban zajlott a háború, az amerikai veszteségeket csak 28 százalékuk tudta pontosabban meghatározni csak 6 százalékuk volt képes a háború időtartalmát pontosan megbecsülni.

Traumatizáló szociális események és a kollektív emlékezet Holmes és Rahe ( 1967) Az emberek egy része, % nem képes túllépni a traumán. Rime (1995), szerint a traumatikus események 95%-át már aznap megosztják valakivel.

Közvetlenül a felkavaró esemény után………. A San Francisco-i földrengést (1989), és az Öbölháborút (1991) követő első két hétben az önbeszámolások alapján az eseményekről való beszélgetés, és gondolkodás kivételesen magas gyakoriságúvá vált ( Pennebaker és Harber, 1993).

3 elkülöníthető szociális szakasz ( Pennebaker, és Gonzales, 2009). 1. szükséghelyzet kezdeti fázisa 2. gátlás szakasza két- három hónappal az esemény után

„Köszönöm, hogy nem beszél a földrengéssel kapcsolatos élményeiről.”

3. adaptációs szakasz egy kifejezetten bizonytalan, a gátlás fázisa utáni címke

Történelem születik: az első napok, hetek, és hónapok. Pennebaker „derült égből villámcsapás” projektje: 9 /11 Electronivally Activated Recorder- EAR

Diád vagy csoport? a merénylet utáni napokat növekvő mértékben inkább egy másik személlyel, semmint nagyobb, vagy közepes csoport tagjaival töltötték. diád: eredményesebb feldolgozás (pl.: kevesebb elkerüléses megküzdés), a csoport interakciók: inkább a poszttraumás stressz hatások fennmaradása

LiveJournal 2001 július 11, és november 10 közötti forgalmát elemezték, ami körülbelül blog, és több, mint ezer gyakori felhasználó anyagának regisztrálását jelentette az LIWC ( Linguistic Inguiry and Word Count) program

egyes szám első személy, és a többes számú névmások százalékkal csökkent közvetlenül a merénylet után, majd fokozatosan visszatért 5 százalékkal az előző szint fölé az elkövetkező két hónapban. T

1 szelf fókuszálással, a depresszióval, és az alacsony önértékeléssel.

T a „mi” kifejezéseket több, mint 57 százalékkal növelték az események nyomán. T a családra, és a közeli barátokra való koncentrálást közvetítették.

pozitív, és negatív érzelmeket közvetítő szavakkal A negatív érzelmeket közvetítő szavak nagymértékben megnövekedtek a közvetlenül merénylet után, de két héten belül visszatértek az előzetes szintre. A pozitív szavakban megmutatkozó csökkenés csak négy napig tartott, az ötödik napra már valamivel az alapszint fölött voltak, és ezen a szinten maradtak még két hónappal később is.

máglya összeomlásában 12 egyetemi hallgató halt meg 1999-ben /TEXAS, USA Az egyetemi újságokban a katasztrófát követően az egyes szám első személy, és a „mi” szavak használata a 9/11-es merénylet kapcsán tapasztaltakhoz hasonlóan változott. a katasztrófa után egy hónappal 15 százalékkal több alkalommal fordultak orvoshoz az egyetem egészség közponjában. Négy hónappal később a vizitek száma 40 százalékkal csökkent.

1.Vizsgálat: vörösiszap katasztrófa A katasztrófa utáni 33 napot felölelő periódus 613 fő egyetemi / főiskolai hallgató helyszínek: Sopron, Budapest, Debrecen, és Nyíregyháza

Az elmúlt 24 órában… Hány alkalommal ….gondolt a katasztrófára anélkül, hogy akkor másokkal is beszélt volna? ….hallott másokat is beszélni erről? …hallott ( vagy olvasott) a médiában erről?

Az elmúlt 24 órában: Hány alkalommal szeretett volna még beszélni erről? ……. szeretett volna még másoktól hallani erről?

A városok között szignifikáns különbség: …..hány alkalommal beszéltek a vizsgálati személyek másokkal/mással a katasztrófáról. Nyíregyháza < Debrecen <Budapest <Sopron Szignifikancia szint: p< 0,000 Kruskal-Wallis próba

………..beszél társaságban?

…..hallott, olvasott a médiából?

Az on-line hírek előfordulási gyakorisága

Az on-line videók előfordulási gyakorisága

vörösiszap katasztrófa Mit tud? Mit érez? tartalomelemzés Regresszív Szóképek Szótára (Regressive Imagery Dictionary, RID, Martindale, 1969)

A tartalomelemzés eredményei: érzelmek

védekező szimbólumok

szomorúság

szorongás

A kognitív és érzelmi komponensek A nők több szóval reagáltak, mint a férfiak (p<0,000, Z= -3,904; p= 0,026, Z= -2,222). Kruskal- Wallis próba

2. vizsgálat Egy év múlva……..

????? Mikor volt a vörösiszap katasztrófa? ( év, hónap,nap) Pontosan hol történt? Hány halálos áldozatot követelt? Mi az a legutolsó hír, amit a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban hallott….?

iskolázottság: A 8 év B 13 év C 16 év Mikor volt a vörösiszap katasztrófa? ( év, hónap,nap) A/ Év: 69% hónap: 39 % nap: 9% B/ Év: 63% hónap: 22 % nap: 3% C/ Év: 79% hónap: 19 % nap: 3%

Mikor volt a vörösiszap katasztrófa? ( év, hónap,nap) Pontosan hol történt? Hány halálos áldozatot követelt? Mi az a legutolsó hír, amit a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban hallott….?

Pontosan hol történt? iskolázottság: A 8 év 36% B 13 év 60% C 16 év 56%

2.vizsgálat Milyen forrásból származik a legutolsó hír? Televízió Rádió Nyomtatott sajtó Internetes on-line újság Más internetes forrás Személyes közlés

2.vizsgálat Milyen forrásból származik a legutolsó hír? (n=33, iskolázottság: 8 év) Televízió 84% Rádió 3% Nyomtatott sajtó 3% Internetes on-line újság 6% Más internetes forrás 6% Személyes közlés 4%

2.vizsgálat Milyen forrásból származik a legutolsó hír? (n= 66, iskolázottság: 12 év) Televízió 87% Rádió 16% Nyomtatott sajtó 9% Internetes on-line újság 30% Más internetes forrás 7% Személyes közlés 15%

2.vizsgálat Milyen forrásból származik a legutolsó hír? (n=62, iskolázottság: 16 év) Televízió 74% Rádió 11% Nyomtatott sajtó 8% Internetes on-line újság 24% Más internetes forrás 6% Személyes közlés 8%

Szorongás Sajnálat Szeretet Együttérzés Szomorúság Harag /Düh

Kitekintés Torzulások, felejtés Kollektív emlékezet Érzelmi reakciók felmérésére alaklmas validizált becslőskála A harmadik szakasz jellemzői Nemzeti emlékezet/emlékhely

Kitekintés Nemi különbségek a feldolgozásnál Emocionális írás (Niederhopffer és Pennebaker, 2005). A közvetlen áldozatok segítése………

Köszönetnyilvánítás Prof. dr. James W: Pannebaker Austin,Texas,USA dr. László Miklós Budapest dr. Berki Imre Sopron Dékány Zsigmond Sopron dr. Hadházy Jenő Nyíregyháza Dr. Schmerz István Nyíregyháza