Globalizáció Globalizáció:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GLOBALIZÁCIÓ.
Advertisements

A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Regionális gazdaságtan 4.
A gazdasági fejlettség mutatói
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Urbanizáció a fejlődő országokban
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Előnyök és alkalmazási területek
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hong-kong és Szingapúr
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
III. A logisztika jövője
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A fejlődő országok a világgazdaságban
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
Nemzetközi kereskedelem Alapelvek és intézmények.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyarország a globális világgazdaságban
Esélyek a piramis alján
A globalizáció.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
GLOBALIZÁCIÓ, AVAGY AZ ÁRUK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK SZABAD ÁRAMLÁSA
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A PIAC.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
52. A multinacionális cégek és a globalizáció A. Mit nevezünk globalizációnak, és mi jellemzi a multinacionális cégeket? B. Melyek a globalizáció pozitív.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Az integráció létrejöttének előzményei I.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A neoliberális korszak III. A globalizáció kibontakozása
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

Globalizáció Globalizáció: A modern világ népeinek növekvő kapcsolatrendszere és kölcsönös függése. A tőke, a termelés és a piacok világméretű, egyre gyorsuló összefonódása.

A globalizáció néhány jellemzője A technológiai fejlődés következtében az áruk, a tőke, az emberek és az információ gyorsuló áramlása. Egymástól igen távol élő emberek, közösségek is kapcsolatba kerülnek egymással.

A globalizáció néhány jellemzője Egyforma szupermarketek - egyforma áruk. Nemzetek feletti vállalatok hatalmának növekedése Spekulatív pénzügyi műveletek hihetetlen növekedése

A globalizáció néhány jellemzője Globalizáció-ellenes mozgalmak megjelenése. (Paradox módon ez éppen ennek a jelenségnek a társadalmi megnyilvánulása.) A szegény országok részesedésének aránya a világon megtermelt javakból folyamatosan csökken, miközben természeti környezetük egyre pusztul.

A globalizáció néhány jellemzője A világnak éppen azok a népei a legszegényebbek, amelyek kimaradtak a globalizáció folyamatából. Folyamatosan növekszik mindazon államok nemzeti jövedelme, amelyek részt kértek a nemzetközi munkamegosztásból.

A globalizáció hatása a nemzetgazdaságokra A globalizáció a legnagyobb változást valószínűleg a pénzügyi közvetítőrendszerben vonta maga után. Egyesülési, vállalatfelvásárlási hullám.

A globalizáció veszélyei népességrobbanás AIDS és egyéb fertőző betegségek terjedése Környzetrombolás természeti katasztrófák, klímaváltozás Hihetetlen mértékű polarizáció a társadalmi rétegek között A függő helyzetben lévő országok adósságcsapdája

A globalizáció veszélyei A fejlett ipari országok többségében az átlagéletkor megnő egyre kevesebb lesz azok száma, akik az elöregedett lakosságot eltartják A szórakoztatóipar globalizációja (beleértve a médiát is) a kulturális hagyományokra jelentenek veszélyt a nyelvek körülbelül fele eltűnik majd

A nemzetek feletti vállalatok megerősödésének okai az 1990-es években az egész világpiachoz való hozzáférés a szocialista gazdaságok összeomlása révén, a harmadik világ és a volt szocialista országok piacainak megnyitása a Világbank és a Valutaalap által rájuk kényszerített szerkezetátalakítási programokon keresztül, a hatalmas adósságok visszafizetésének érdekében export orientált gazdaságra átállás, s ehhez külföldi működőtőke bevonásának igénye,

A nemzetek feletti vállalatok megerősödésének okai az 1990-es években a 70-es évektől uralkodóvá vált neoliberális gazdaságpolitika szellemében a szabad kereskedelem útjában álló korlátozó intézkedések (vámok, kereskedelmi kvóták stb.) eltörlése az OECD, GATT és WTO egyezményei keretében, a hagyományosan állami tulajdonban lévő területek (áramellátás, vasutak, posta, bank, biztosítás, távközlés) magánkézbe adása,